قمار «بن سلمان» در موضوع عادی سازی؛ کاهش نفوذ عربستان و شکستهای چندجانبه در منطقه و جهان
- پایگاه «الجزیره»، در گزارشی مینویسد «همزمان با نزدیک شدن به دومین سالگرد ترور جمال خاشقجی، توسط عربستان سعودی، ریاض با از دست دادن نفوذش در مناطق خلیج فارس و خاورمیانه، به عقب نشینی خود ادامه میدهد.»
بیش از ۵۰ سال پس از ظهور پادشاهی سعودی به عنوان یکی از برجستهترین عضو اوپک و سازمان همکاری اسلامی، عربستان اکنون در مسیر سقوط قرار دارد.
سیاستهای اشتباه عربستان که مقدسترین مکانهای اسلام و دومین ذخایر بزرگ نفت جهان را در خود جای داده است، موجب از بین رفتن نفوذ مذهبی و مالی این کشور طی سالهای گذشته شده است.
پنج سال گذشته به طور ویژه برای عربستان دردناک و مخرب بوده است؛ آنچه به عنوان یک حرکت امیدوار کننده و جاه طلبانه توسط «محمد بن سلمان»، آغاز شد، سریعا به اقدامی بی پروا تبدیل شد.
در حالی که ریاض بر اثر ضربات عمدتاً خودسرانه فلج شده است، ابوظبی به طور بی پروا به جلو میرود و عربستان را به دنبال خود میکشد؛ این در حالی است که عربستان ظهور خود را در سطح منطقهای و جهانی در اواخر دهه ۱۹۶۰ قبل از اینکه امارات به وجود بیاید، آغاز کرد.
عربستان که از اعضای اصلی اوپک بود، نخستین نشست سازمان همکاری اسلامی را در سال ۱۹۷۰ ترتیب داد تا نفوذ خود را فراتر از اتحادیه عرب، افزایش دهد.
همچنین اتحاد سعودیها و آمریکا در دهه ۱۹۸۰ به سطح جدیدی رسید، چرا که ریاض از آمریکا در برابر اتحاد جماهیر شوروی حمایت میکرد؛ آمریکا و سعودیها از طریق کمکهای پنهانی به عناصر مسلح در افغانستان باعث خروج جماهیر شوروی از افغانستان شدند، اما همچنین راهی برای حملات ۱۱ سپتامبر در یک دهه بعد هموار شد.
در سال ۱۹۹۱، آمریکا نخستین کنفرانس صلح بین اعراب و رژیم صهیونیستی را در مادرید تشکیل داد و از عربستان برای حضور در این نشست دعوت کرد، در حالی که سازمان آزادی بخش فلسطین در این نشست حضور نداشت.
به طور خلاصه، شکست اعراب به نوعی به موفقیت سعودی منجر شد، چه این موفقت به صورت اتفاقی بوده باشد و چه به صورت از پیش طراحی شده.
اقدامات «بن سلمان» ممکن است قدرت او را تقویت کرده باشد، اما به شدت نظام سلطنتی را ضعیف کرده است.
با وجود صدها میلیارد خرید تسلیحات توسط سعودیها، جنگ پنج ساله علیه یمن که بدترین فاجعه انسانی در سالهای اخیر را رقم زده، همچنان به طور بی وقفه ادامه دارد.
از طرفی دیگر اکنون یمنیها حملات موشکی خود را به عربستان افزایش دادهاند و همین باعث شده تا در عربستان سعودی نا امنی بیش از پیش احساس شود.
عربستان سعودی که زمانی ادعا میکرد ستون عمل گرایی و ثبات منطقهای است، به یک نیروی جنگ طلب و بی ثبات کننده تبدیل شده است.
رژیم سعودی بهم ریخته است؛ این رژیم کاملاً در سراسر منطقه و فراتر از آن بی احترام شده است.
ولیعهد سعودی که قادر به مقابله با ناکامیها یا پاسخگویی به چالشهای پیش رو در میان افزایش تنش هایش در منطقه نیست، ناامید است.
این موضوع که «بن سلمان»، ممکن است در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی آمریکا، حامی رژیم خود یعنی ترامپ را از دست بدهد باعث نگرانی شدید او شده است.
ولیعهد سعودی به جای تغییر سیاستهای مخرب خود و پایان دادن به جنگ در یمن، صلح با قطر و تقویت وحدت در خلیج فارس، اتحاد پنهانی با رژیم صهیونیستی را تقویت کرده تا زمینه عادی سازی کامل با رژیم اشغالگر را فراهم کند.
گزارش اخیر وال استریت ژورنال مدعی شده بود که ولیعهد سعودی بدون اجازه «ملک سلمان»، امارات و بحرین را به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی ترغیب کرده است تا مقدمهای برای عادی سازی روابط خود و این رژیم را ایجاد کند.
«الجزیره»، در پایان مینویسد «قمار ولیعهد سعودی در موضوع رژیم صهیونیستی مانند سایر قمارهای او احمقانه است؛ یک موضوع بسیار واضح است اینکه آمریکا و رژیم صهیونیستی نمیتوانند عربستان و ولیعهد سعودی را از نابودی قریب الوقوع نجات دهند.»
انتهی پیام/