آتش بر جان پناهجویان در یونان؛ بزرگترین اردوگاه پناهجویان اروپا چگونه در آتش سوخت؟
– این روزها، رسانههای غربی خبرهای مربوط به آتش گرفتن بزرگترین اردوگاه پناهجویان اروپا در یونان را به صورتی گسترده منعکس کرده و نسبت به بروز این حادثه ابراز تاسف میکنند!
این رسانه ها، تاکید دارند که باید عوامل این آتش سوزی که منجر به آوارگی هزاران پناهجو منجر شد شناسایی شوند و تحقیقات لازم در این خصوص صورت گیرد!
اما این رسانهها کمترین سخنی از بدفتاری با پناهجویان توسط دولتهای اروپایی، خصوصا در دوران شیوع کرونا به میان نمیآورند.
همچنین نوع برخورد دولتهای اروپایی با پناهجویانی که از آتش سوزی نجات پیدا کرده اند به وضوح نشان میدهد که اتحادیه اروپا قصد حمایت از این قشر ضعیف و آسیب پذیر را ندارد.
سه شنبه هفته گذشته، آتش در چند نقطه از کمپ موریا در جزیره لسبوس واقع در یونان شعله ور شد.
گزارش اخیر «دویچه وله» نشان میدهد که این آتش سوزی بسیار گسترده بوده و تلفات نیز داشته است؛ «در نخستین ساعات چهارشنبه ۱۹ شهریور (۹ سپتامبر) آتش از چند نقطه از کمپ پناهجویی موریا در جزیره لسبوس یونان شعله کشید؛ وزش باد به آتش دامن زد و موجب گسترش آن به سراسر اردوگاه و اطراف آن شد؛ ۲۸ مأمور آتشنشانی با هشت خودروی اطفاء حریق تلاش کردند آتش را مهار کنند؛ در حال حاضر آتشسوزی تحت کنترل در آمده است؛ پناهجویان به دلیل سرایت آتش به کانتینرهای مسکونی به نقاط امن منتقل شدند؛ در فضای مجازی و در رسانههای محلی یونان گزارش شده که دود و آتش مسیر فرار ساکنان کمپ را مسدود کرده بوده است. از کشتهشدگان و یا مجروحان احتمالی خبری منتشر نشده است.»
این آتش سوزی درست در زمانی صورت گرفت که نزدیک به ۱۳ هزار پناهجو در اردوگاه حضور داشتند؛ ۷ هزار نفر از این پناهجویان، کودک هستند!
رسانههای اروپایی پس از وقوع آتش سوزی اذعان کرده اند که ظرفیت واقعی این اردوگاه ۲ هزار و ۹۰۰ نفر است.
به راستی چگونه کشورهای اروپای تا قبل از آتش سوزی، چشمان خود را بر روی اسکان هزاران پناهجوی دیگری در این اردوگاه و ایجاد شرایط سخت برای همه ساکنان آن بسته بوده اند؟
اعتراضات در اردوگاه لسبوس در خصوص وضعیت سخت و طاقت فرسای زندگی و کمبود امکانات حداقلی، بارها رخ داده بود.
پناهجویان بارها با اعتراض به شرایط موجود خواستار انتقال به دیگر مناطق یونان یا دیگر کشورهای اروپایی شده بودند.
نکته قابل تامل اینکه شهردار جزیره لسبوس در شرق دریای اژه هم از ماهها قبل به دلیل پر بودن بیش از حد کمپ، از وضعیت غیر قابل کنترل به شدت ابراز نگرانی کرده و درباره خطرات و پیامدها هشدار داده بود.
در حال حاضر، پناهجویان معتقدند که آتش سوزی صورت گرفته در اردوگاه، عامدانه بوده و توسط مردم محلی در این جزیره صورت گرفته است؛ یعنی توسط کسانی که مخالف حضور پناهجویان در این جزیره بوده اند.
در مقابل، ساکنان جزیره لسبوس معتقدند که ساکنان اردوگاه لسبوس، خود این اقدام را صورت داده و آن را تنها راه ممکن برای رهایی از آنجا دانسته اند!
نشست اضطراری بی فایده!
دولت یونان پس از وقوع آتش سوزی، سعی دارد چهره فعالانه و دلسوزانهای از خود نشان دهد!
در حالی که تا قبل از وقوع این حادثه، خبری از تامین خواستههای حداقلی پناهجویان نبود!
نخست وزیر یونان، پس از وقوع آتشسوزی در لسبوس بلافاصله نشست اضطراری برگزار کرد.
وزیر مهاجرت، رییس سرویس اطلاعاتی یونان و رییس ستاد ارتش این کشور در این نشست شرکت کردند.
با این حال، قرار نبوده و نخواهد بود تا مقامات دولتی یونان به سوال اصلی (که ذهن مخاطبان بین المللی و افکار عمومی جهان را به خود مشغول میسازد) پاسخ دهد؛ اینکه چگونه در اردوگاهی که در بهترین حالت ممکن، ۲ هزار و ۹۰۰ نفر را در خود اسکان دهد، ۱۳ هزار پناهجو از جمله ۷ هزار کودک اسکان داده شوند؟!
نکته جالب توجه اینکه دولت یونان به جای پاسخگویی در خصوص وضعیت اسفبار پناهجویان، انگشت اتهام خود را به سوی آنها دراز کرده است.
سخنگوی دولت یونان اعلام کرده است که آتشسوزی سازمانیافته و مشکوک بوده است.
او همچنین گفت که پناهجویان تلاش کردهاند تا مانع کار نیروهای آتشنشانی شوند.
لازم به ذکر است که شیوع کرونا در کمپ موریا و دیگر اردوگاههای پناهجویان در یونان و دیگر کشورهای اروپایی، مدتهاست منجر به نگرانی پناهجویان شده است.
در کمپ موریا، دهها نفر تا کنون به کوید -۱۹ مبتلا شده اند؛ این در حالیست که صدها نفر دیگر در این اردوگاه، در معرض ابتلا به این ویروس قرار داشته اند.
اخیرا نتیجه آزمایش کرونای یک مرد ۴۰ ساله از سومالی مثبت اعلام شد؛ این مسئله به نگرانیها از شیوع گسترده بیماری کووید-۱۹ در کمپ موریا دامن زد؛ مقامات یونانی اردوگاه موریا را قرنطینه کردهاند؛ مقامات بهداشتی یونان با این حال گفتهاند که تاکنون ۳۵ مورد مثبت کرونا در میان پناهجویان این کمپ ثبت شده است.
اتحادیه اروپا مسئول فاجعه است
بدون شک، فرافکنیهای دولت یونان در خصوص آنچه در کمپ موریا در جزیره لسبوس رخ داده است، نمیتواند مقصر اصلی این فاجعه یعنی اتحادیه اروپا را بی گناه جلوه دهد!
ضمن آنکه دولت یونان خود نیز اصلیترین شریک جرم این اتحادیه محسوب میشود؛ سیاستهای سخت گیرانه و طاقت فرسای اروپاییها در قبال پناهجویان و ایجاد شرایط غیر انسانی برای آنها، موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.
«دویچه وله» نیز در گزارش خود، به این موضوع اقرار کرده است؛ «نهادهای مدافع حقوق پناهجویان اتحادیه اروپا را مسئول وخامت اوضاع در اردوگاه موریا میدانند؛ رامونا لنز از سازمان امدادی میدکال انترناشینال، میگوید اتحادیه اروپا میتوانست با تخلیه اردوگاههای پناهجویان جزایر یونان شرایط بهتری را برای پناهجویان فراهم کند؛ در حال حاضر دهها هزار پناهجو در جزایر لسبوس، خیوس، ساموس و لیروس به سر میبرند.»
نکته آخر، به عدم اطلاع رسانی روشن در خصوص تعداد دقیق قربانیان، مجروحین و نجات یافتگان از اردوگاه موریا باز میگردد؛ بدون شک، اگر چنین حادثهای در کشوری دیگر رخ داده بود، تاکنون رسانههای اروپایی آمار دقیق تلفات آن را اعلام میکردند، اما گویا این قاعده شامل حال کشورهای عضو اتحادیه اروپا نمیشود!