طرحهای اقتصادی عربستان در محاق؛ شکست بلندپروازیهای ریاض در پی شیوع کرونا و کاهش بهای نفت
- یک شهر هوشمند ۵۰۰ میلیارد دلاری، یک مزرعه خورشیدی ۲۰۰ میلیارد دلاری و میلیاردها دلار سرمایه گذاری در گاز و پتروشیمی؛ اینها همه جنبههای چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی بود اما اکنون به نظر میرسد این بلند پروازیهای «عربستان سعودی» در هم شکسته است.
به گزارش «اویل پرایس»، در اوایل سال جاری منابع دولتی ریاض به وال استریت ژورنال گفتند که عربستان، پروژه ۲۰۰ میلیارد دلاری مزرعه خورشیدی خود را که قرار بود با همکاری ژاپن پیش ببرد، فعلا دنبال نمیکند.
همچنین پروژه ۵۰۰ میلیارد دلاری شهر هوشمند «نئوم» هنوز عملی نشده است؛ همیشه شک و تردید وجود داشت که آیا عربستان قادر خواهد بود همه این پروژهها را به سرانجام برساند یا خیر.
یکی از شرکتهایی که قرار بود در این پروژه سرمایه گذاری کند آرامکو بوده است، اما سقوط قیمت نفت منجر به سقوط قیمت سهام این شرکت شده است و همین امر باعث شده تا پروژههای مذکور متوقف شوند؛ همچنین بسیاری پروژههای دیگر به تعویق افتاده اند.
علاوه بر کاهش قیمت نفت، میزان تولید ناخالص داخلی عربستان در حال کاهش است؛ این کشور شدیدا به فروش نفت متکی است.
حال عربستان مجبور شده است سیاستهای کاهش هزینهای را در دستور کار قرار دهد.
این چشم اندازهای عربستان، به نظر هنوز به نظر افقی بیش نیست و ممکن است به سرابی برای این کشور تبدیل شود.
تلاشهای عربستان برای پیشبرد پروژههای مد نظر بسیار هزینه بر خواهند بود؛ شاید ریاض انعطاف پذیری را انتخاب کرده و برخی از این پروژههای چند میلیارد دلاری را جایگزین پروژههای کوچکتر کند.
پس از پذیرش اینکه یک اقتصاد نمیتواند یک شبه تغییر کند، حتی اگر صدها میلیارد دلار برای این تغییر هزینه کند، این ممکن است منطقیترین راهی باشد که میتوان طی کرد.
«اویل پرایس» در پایان مینویسد «تحول اقتصادی نه فقط پول بلکه زمان و همچنین برنامه ریزی واقع بینانه را میطلبد؛ به نظر میرسد که همه گیری ویروس کرونا، به دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان درسی درباره وقایع غیر قابل پیش بینی و تاثیر آنها در برنامههای متنوع سازی داده باشد.»