امارات مقصد نخست عادی سازی؛ چرا عربستان صلح با رژیم صهیونیستی را علنی نکرد؟
- یک نظرسنجی حاکی از این است که «محمد بن سلمان»، ممکن است نسبت به افکار عمومی داخل عربستان حساس باشد.
این نظرسنجی همچنین حاکی از آن است که تعداد قابل توجهی از مردم «عربستان سعودی» از اعتراض به عنوان وسیلهای برای تحول سیاسی استفاده میکنند.
به گزارش پایگاه «مدرن دیپلماسی»، عدم تمایل عربستان سعودی برای دنبال کردن جای پای امارات در به رسمیت شناختن امارات، حاکی از آن است که سران استبدادی کشورهای عربی، با وجود سرکوب مخالفان، در بعضی مواقع با افکار عمومی همراه میشوند.
نظرسنجیها اغلب یکی از معدود عرصههایی است که شهروندان میتوانند نظرات خود را ابراز کنند.
همچنین نظرسنجیها در سال ۲۰۱۸ نشان داد که موضوع فلسطین اولویت و نگرانی اصلی مردم عربستان در سیاست خارجه کشورشان است.
شاخص عقاید عربی در همان سال نشان میدهد که ۸۰ درصد سعودیها، فلسطین را به عنوان یک مسئله عربی و نه صرفاً فلسطینی میدانند.
با توجه به موضوع فلسطین، مقامات سعودی بر این باورند که باید کمی محتاط باشند؛ آنها میخواهند ذره ذره در جهت عادی سازی روابط با اسرائیل و امکان صلح حرکت کنند؛ آنها فکر میکنند که مردم عربستان آماده پذیرش کامل یا هر چیز دیگری از این دست نیستد.
هفته گذشته عربستان سعودی اعلام کرد که روابط خود با اسرائیل را تنها پس از قبول طرح «صلح عربی» سال ۲۰۰۲ توسط این رژیم عادی سازی میکند؛ در این طرح آمده که مناقشات میان اسرائیل و فلسطین باید پایان یافته و راه حلی اتخاذ شود.
در همین حال امارات اعلام کرده که اقدامش در عادی سازی روابط با اسرائیل تا حدودی برای جلوگیری از الحاق کرانه باختر انجام شده است.
نظرسنجیهای عمومی در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در مورد رسمی شدن روابط امارات و اسرائیل متفاوت است.
صداهایی که در امارات و عربستان سعودی، کشورهایی که دارای رسانههای کاملاً کنترل شده و فاقد گروه بندی سیاسی قانونی هستند به گوش میرسند، به نفع این اقدام امارات صحبت کرده اند.
با این وجود گروههای سیاسی، سازمانهای مدنی، اتحادیههای کارگری و اتحادیههای حرفهای در کویت و بحرین که بسیاری از آنها با جنبش ضد اسرائیلی بایکوت و تحریم (BDS) مرتبط بودند، از این اقدام امارات انتقادهای بیشتری کردند.
همچنین در یک بیانیه، بیش از نیمی از اعضای پارلمان کویت تاکید کردند که بدون حل موضوع فلسطین نمیتوان عادی سازی را انجام داد.
پایگاه «مدرن دیپلماسی» در پایان مینویسد که «احمد بن حمد آل خلیلی»، مفتی اعظم عمان، نیز با اعلام اینکه آزادسازی سرزمینهای اشغالی یک وظیفه مقدس است، تاکید کرد که در صدد تضعیف اهداف احتمالی عمان در دنباله روی از اقدام امارات در عادی سازی روابط با اسرائیل است.