برگزاری سی و نهمین جشنواره فیلم فجر در هالهای از ابهام
- سینمای کشور از اسفند ماه گذشته با بحرانی بزرگ به نام کرونا روبرو شد، بحرانی که همان روزهای اول با تعطیلی کامل سالنهای سینما آغاز شد و تا به امروز نیز ادامه دارد، در ابتدا به امر شاید کسی تصور طولانی مدت بودن این بحران را نداشت اما بعد از گذشت هفت ماه هنوز چرخ سینما نمی چرخد.
بعد از ادامه دار شدن تعطیلی سینماها پدیده اکران آنلاین اولین گریز از وضعیت فعلی بود، چندین فیلم وارد چرخه اکران آنلاین شدند اما قاچاق سریع آنها و نبود قانونی عملی در عرصه کپی رایت باعث شد تا در کمتر از یک شبانه روز سر از شبکه های اینترنتی در آوردند.
قاچاق سریع آثار سینمایی باعث شد تا صف طولانی اکران آنلاین که در ابتدا آثار خوبی را در خود می دید به سرعت خلوت شود و فیلمهای در این چرخه به اکران در آیند که در وضعیت عادی هم امید چندانی به اکران در زمان خوب سینما را نداشتند.
بعد از شکست اکران آنلاین نوبت به سینما ماشین رسید تا تماشاگران بتوانند در خودروی شخصی خود به تماشای آثار بپردازند، اما عدم پخش مناسب از لحاظ صوتی و تصویری این مدیوم از اکران را نیز به سرعت با شکست روبرو کرد تا تنها چند فیلم به صورت مقطعی در این چرخه به نمایش گذاشته شوند.
تیر ماه سال جاری همزمان با بازگشایی سینماها امید تازهای برای اهالی این هنر بوجود آمد، اکران دو فیلم موفق در جشنواره فیلم فجر انتظار فروشی خوبی را به وجود آورد اما هر دو فیلم در گیشه شکست خورند، سایر آثار نیز به فروش نیم میلیاردی هم دست نیافتند.
حال نزدیک به دو ماه از بازگشایی سینماها میگذرد، اکثریت آثار اکران شده خارج از آثار حاضر در جشنواره فیلم فجر هستند و روند فروش فیلمها نشان میدهد که مخاطبان به هیچ وجه با سینماها آشتی نکرده اند، وضعیت بیماری کرونا از سویی و اکران آثار کم کیفیت باعث شده تا چرخه اکران شکستی سنگین را تجربه کند.
شکست سینمای سال ۹۹ البته قابل پیش بینی بود، بسیاری از کارشناسان بازگشایی سینماها را احساسی و شتاب زده دانستند و دلیل شکست فعلی را همین نبود برنامه ریزی درست اعلام کردند.
حال مهمترین چالش پیش روی سینمای ایران در سال جاری برگزاری جشنواره فیلم فجر است، در ابتدا مدیران سینمایی با اطمینان خاطر از برگزاری این رویداد بزرگ سینمایی سخن میگفتند، اما امروز همه چیز در حد احتمالات است و براساس آخرین شنیدهها تکلیف نهایی این جشنواره پایان مرداد ماه امسال مشخص میشود.
باز وضعیت فعلی سینما و همچنین ادامه دار شدن بیماری کرونا مشخص نیست که برگزاری مرسوم جشنواره فیلم فجر در دوره سی و نهم تا چه حد امکان پذیر خواهد بود، از سوی دیگر در صورت برگزار نشدن این جشنواره امکان آنلاین شدن آن هم نکته مهمی است که با وجود قاچاق سریع آثار کمتر کارگردانی جرات حضور در آن را خواهد داشت.
در وضعیت فعلی سازمان سینمایی کشور و همچنین وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی تنها چند روز به اتخاذ تصمیمی درست در قبال برگزاری و یا عدم برگزاری جشنواره فیلم فجر فرصت دارند، جشنوارهای که هنوز فراخوان آن منتشر نشده و بعید است به راحتی بتوان درباره برگزاری آن نظری قطعی داد.