لغو طرح ترافیک و نکاتی که پایتختنشینان باید به آن توجه کنند
- اگرچه تا چند ماه پیش ظهور و بروز ویروسی ناچیزی به نام کرونا در زندگی هیچ کدام از ما اصلا وجود خارجی نداشت و به ذهنمان متبادر هم نمیشد که روزی بخواهیم مناسبات زندگی خود را با این بحران هماهنگ کنیم، اما در به چشمهمزدنی تمامی معادلات زندگیمان بهم خورده و حالا با خودمان را در هر لحظهای با کرونا هماهنگ کنیم.
این مساله به این معناست که در شرایط فعلی، انجام هر فعالیت اجتماعی نیاز به بررسی تاثیرات شیوع کرونا در کشور دارد و برنامهریزی بدون درنظر گرفتن آن عملا بی نتیجه خواهد ماند.
شاید این مساله در شهرهای کوچک خیلی به چشم نیاید، اما در کلانشهرهای بزرگی همچون تهران که بیش از نیمی از فعالیتهای زندگی در فعالیتهای اجتماعی خلاصه میشود، مساله مهمی است که باید به آن توجه کرد و عملا نمیتوان بدون آن زندگی را به پیش برد.
موضوعاتی که تصمیمگیری برای هر وجه آنها نیاز به برنامهریزیهای کارشناسانه دارد و نمیتوان به سادگی دربارهاش سخن گفت.
یکی از مسائلی که این روزها ارتباط مستقیمی با شیوع کرونا دارد، وضعیت حمل و نقلی و تردد مردم در میان کلانشهرهاست که تصمیمگیری درباره آن با کش و قوسهای فراوانی همراه بود.
اگرچه در سنوات گذشته هرسال در تاریخ معینی طرح ترافیک آغاز میشد و شک و ابهامی در آن وجود نداشت، اما با شیوع کرونا این مساله با ابهام مواجه شد و ارزیابیهای کارشناسی انجام شد تا بهترین تصمیم درباره آن گرفته شود.
از ابتدای امسال تاکنون چندباری اجرای طرح ترافیک در تهران متناسب با شرایط کرونایی لغو شده که وضعیت مبتلایان به کرونا در این مساله، عامل تعیین کننده برای اجرایی شدن آن بوده است.
هرچند که لغو طرح ترافیک هم به این سادگیها نبود و تصمیمگیری درباره آن با موافقان و مخالفانی همراه بود. موافقانی که معتقدند اگر طرح ترافیک لغو شود، این مساله میتواند در کاهش استفاده مردم از وسایل نقلیه عمومی موثر باشد و زمینه ابتلا را کم میکند و در کنار آن مخالفانی که ادلههای دیگری را مطرح میکنند.
مخالفان لغو طرح ترافیک معتقدند که تنها نباید به این وجه از مساله نگاه کرد و لغو طرح ترافیک میتواند منجر به افزایش ترافیک و بیشتر ماندن مردم در ترافیک و به تبع آن احتمال ابتلا به بیماریهای ریوی با توجه به افزایش آلودگی هوا و در کنار آن حتی احتمال شیوع بیشتر مبتلایان به بیماری کرونا باشیم.
در این شرایط و با وجود اختلاف نظر در میان کارشناسان مدیریت شهری، در هفته جاری تصمیم بر این مساله شد که به مدت کوتاهی طرح ترافیک در تهران لغو شود تا تاثیرات آن در عرصه مدیریت شهری بررسی شود.
تهران به عنوان پایتخت و یکی از کلانشهرهای پرجمعیت کشورمان در روزهای اخیر با افزایش ابتلای بیماران به کرونا مواجه شد که همین مساله نگرانیها در خصوص بحرانیتر شدن شرایط بیشتر کرد.
در این وضعیت شهرداری تهران در پیشنهادی به ستاد مقابله با کرونا خواستار کمتر شدن تعداد کارمندان و مشاغل ادارات دولتی شد که عملا با این مساله موافقت نشد و به تبع آن طرح ترافیک را به مدت یک هفته لغو کردند.
هرچند به گفته محمدی، مشاور شهردار تهران در گفتوگو با میزان این مساله ممکن است تمدید شود و حتی تمهیدات سختگیرانهتر در شهر اعمال شود، اما باید به این مساله توجه کرد که بنا به آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، دورهمیهای خانگی و ترددهای غیرضرور یکی از عوامل افزایش مبتلایان به این بیماری بوده و در این شرایط بهتر است همه با همکاری تلاش کنیم تا سبک زندگی خود را متناسب با کرونا تغییر داده و منتظر نمانیم تا معجزهای صورت گیرد.
خواه ناخواه باید بپذیریم که کرونا ماهها و شاید چندسال مهمان ماست و در نتیجه همه باید تمامی تلاش خود را به کار گیرند تا سبک زندگی متفاوتی را با این مساله در پیش بگیرند.
ای کاش در این شرایط که کادر درمان کشورمان هر روز با فشار بیشتری از روز قبل در حال جدال با این بیماری است، کمی پا بر روی علاقهمندیهای خود بگذاریم و از ترددهای غیرضروری در معابر تهران خودداری کنیم؛ تنها در این شرایط است که میتوانیم انتظار داشته باشیم که در جنگ با کرونا موفق شده و کمتر شاهد از دست رفتن روزانه شهروندانمان باشیم.
فراموش نکنیم متاسفانه برخی بعد از گذشت ماهها از شیوع کرونا در کشورمان همچنان اعتقادی به خطرات جدی این بیماری ندارند و تا زمانی که خدای نکرده یکی از عزیزانشان فوت نکند، به این مهم دست نمییابند که اهمیت درک مسئولیت اجتماعی که هر کداممان در مقابله با این بیماری خطرناک تا چه میزان میتواند ما را گامی به سمت شکست این بیماری سوق داده و پیروز کند.
در ادامه باید به این مساله اشاره کرد که اگر این فرهنگ خود را تغییر نداده و بخواهیم با همان شیوه سابقه و گذشته خود انتظار تمام شدن کرونا را داشته باشیم، این موضوعی است که تنها باید خوابش را ببینیم و عملا وضع به همین منوال باقی خواهد ماند و شاید حتی وضع بدتر شود.
در پایان باید تاکید کرد که کرونا اکنون جزیی از زندگی ما تبدیل شده است و باید سبک زندگی خود را متناسب با این بیماری خطرناک تغییر دهیم.