حل موضوع پسماند بدون مشارکت مردم محقق نمیشود
محمد حقانی در گفتوگو با میزان به ارزیابی خود درباره اجرای طرح کاپ در تهران پرداخت و گفت: در دنیا از زباله به عنوان طلای کثیف نام برده میشود و همه علاقهمندان محیط زیست تلاش میکنند به نحوی این مواد به طبیعت بازگردد. در دورههای مختلف در بازههای زمانی متعدد هر فردی تلاش کرده است که این کار را اجرایی کند و در دوره فعلی اسم کاپ را برای آن انتخاب کردهاند.
وی با اشاره به روند اجرایی شدن قانون پسماند در کشورمان ادامه داد: نکتهای که باید به آن توجه کنیم این است که با تغییر اسامی هیچ اقدام اجرایی نمیشود و اگرچه این مساله گام بزرگی در این حوزه است، اما باید به صورت ریشهای به این مساله بپردازیم و قانون باید در این حوزه اصلاح شود.
حقانی خاطرنشان کرد: یکی از مبادی قانونی که به آن توجه نمیشود، این است که قانون بر تفکیک از مبدا تاکید دارد و به این معناست که تولیدکننده زباله باید خودش به تفکیک زباله بپردازد در نتیجه این مساله زمانی میتواند اجرایی شود که بحث پسماند با مشارکت مردم همراه باشد.
این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه موضوع پسماند بدون مشارکت مردم محقق نمیشود، تصریح کرد: ما نزدیک به ۹۰ هزار تا ۱۰۰ هزار مخزن زباله وجود دارد که در این مخازن از سوی مردم اقدامی برای تفکیک زباله انجام نمیشود در حالی که مردم باید در منزل این اقدامات را انجام شده و زبالههای خود را به صورت تفکیک شده در سطل زباله بیندازند.
حقانی با بیان اینکه تفکیک از مبدا زبالهها در تهران بیشتر تفکیک از مخزن است، خاطرنشان کرد: ما در اجرای قانون و آیین نامه اجرایی قانون باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم درنتیجه امروزه باید با استفاده از فضای مجازی و فناوریهای مختلفی موجود در کنار مشارکت مردم بتوانیم زبالهها از منزل مردم تفکیک کنیم.
این کارشناس محیط زیست خاطرنشان کرد: توصیه ما همواره به مردم این است که تا جای امکان بتوانند زبالههای خود را به صورت تفکیک شده در مخازن زباله بیندازند، هرچند که بستر این مساله هم باید از سوی شهرداریها فراهم شود.
حقانی خاطرنشان کرد: تفکیک از مبدا باید به صورت پایلوت در چند محله باید از منزل مردم آغاز شود و این کار نیازمند فرهنگسازی، آموزش و اطلاعرسانی است تا بتواند به نتیجه مطلوب خود برسد و این کار بدون مشارکت مردم محقق نمیشود.
این کارشناس محیط زیست خاطرنشان کرد: نزدیک به بیست سال از تصویب قانون پسماند در کشور میگذرد، اما هنوز اطلاعرسانی در این زمینه به مردم صورت نگرفته و ضرورت دارد که برای این کار فکر اساسی انجا شود.