تحولات لیبی؛ درگیری در نزدیکی تاسیسات نفتی و تهدید اروپا به اعمال تحریم
– درگیریها میان نیروهای دولت وفاق ملی لیبی و نیروهای تحت فرمان «خلیفه حفتر» موسوم به ارتش ملی لیبی همچنان ادامه دارد به طوریکه چشم اندازی برای حل این بحران دیده نمیشود.
برخی از آخرین تحولات لیبی طی شبانه روز گذشته به شرح زیر هستند:
درگیری در میادین نفتی
خبرگزاری «آناتولی» به نقل از شرکت ملی نفت لیبی گزارش داد که نیروهای امنیتی میادین نفتی با عناصر مسلح در منطقه «سرت» درگیر شده اند.
بر اساس گزارش شرکت ملی نفت لیبی، درگیریها میان نیروهای محافظ میادین نفتی در منطقه «البریقه» با عناصر مسلح که گفته میشود وابسته به ارتش ملی لیبی هستند، طی ۴۸ ساعت گذشته شدت یافته است.
بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی این نهاد دولتی لیبی، این درگیریها در نزدیکی تانکرهای سوخت روی داده که این موضوع خطر این درگیریها را افزایش میدهد.
شرکت نفت ملی لیبی ضمن ابراز نگرانی از این موضوع که عناصر مسلح توجهی به امنیت میادین نفتی ندارند، درباره تشدید درگیریها در نزدیکی میادین نفتی ابراز نگرانی کرده است.
حرکت نیروهای دولت وفاق به سمت سرت
دولت وفاق ملی میگوید که نیروهای خود را به سمت منطقه «سرت» اعزام کرده است.
بر اساس گزارش شبکه الجزیره، فرماندهان ارتش لیبی اعلام کردند که ستونی از ۲۰۰ خودروی نظامی از سمت شرق و در امتداد ساحل مدیترانهای شهر «مصراته» در حال حرکت به مت منطقه «تاورغا» در حرکت هستند.
تونس مرزهای خود را با لیبی تقویت کرد
رسانههای تونس به نقل از وزیر دفاع این کشور گزارش دادند که به دلیل شرایط بحرانی لیبی، ارتش مصر در راستای اقدامات احتیاطی، حضور خود را در مرزها با لیبی تقویت کرده است.
تهدید اروپا به اعمال تحریم
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد که ۳ کشور اروپایی آلمان، ایتالیا و فرانسه با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کرده اند که تحریمهایی علیه نقض کنندگان تحریم تسلیحاتی لیبی اعمال خواهند کرد.
در این بیانیه از طرفهای خارجی درگیر در لیبی خواسته شده تا مداخله در این کشور را متوقف کنند.
مسکو از احتمال آزادی ۲ زندانی روس در لیبی خبر داد
وزارت خارجه روسیه با انتشار بیانیهای از احتمال آزادی ۲ شهروند روس زندانی در لیبی خبر داد.
«ماریا زاخارووا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گزارش داده که دولت وفاق ملی متعهد به پیگیری موضوع آزادی ۲ زندانی روس در لیبی است.
این ۲ شهروند روس از ماه می سال ۲۰۱۹ در لیبی بازداشت شده اند.
ادعای پنتاگون درباره اقدامات ترکیه در لیبی
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) با انتشار گزارش جدیدی مدعی شده که ترکیه طی ۳ ماه اخیر بین ۳ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار و ۸۰۰ شبه نظامی به لیبی اعزام کرده است.
لیبی از سال ۲۰۱۱ و در پی خیزش مردمی در لیبی که به سرنگونی رژیم «معمر قذافی» منجر شد، تاکنون شاهد ادوار مختلف جنگ داخلی بوده است.
این کشور از سال ۲۰۱۴ بستری برای درگیری نظامی و سیاسی دو مدعی اصلی قدرت یعنی دولت وفاق ملی در غرب و ارتش ملی لیبی در شرق شده است.
جنگ داخلی در لیبی از اوایل سال ۲۰۱۹ در پی تصمیم خلیفه حفتر برای تصرف شهر طرابلس وارد فاز جدیدی شد.
تاکنون تدابیری برای پایان دادن به بحران لیبی اتخاذ شده که از جمله این تدابیر، مذاکرات برلین و همچنین ابتکار عمل مسکو و آنکارا برای پایان دادن به درگیریها بوده است؛ اخیرا نیز مصر ابتکار عملی برای پایان دادن به بحران لیبی ارائه داده است.
اما تاکنون هیچ یک از این اقدامات در حل بحران لیبی موثر نبوده است؛ از سویی طرفهای درگیر در لیبی از پذیرفتن شرایط آتش بس و پایان دادن به درگیریها خودداری میکنند و از سوی دیگر کشورهایی که در این لیبی حضور دارند تمایل چندانی برای پایان دادن به درگیری و خروج از این کشور ندارند.