جهانپور: آمریکا در مقابله با کرونا آسیب پذیر بود/هر مراسم عروسی ۱۲۰ نفر را به کرونا مبتلا میکند
کیانوش جهانپور در گفتوگو با میزان بیان کرد: ایران در ۳ ماه اول شیوع کرونا در مهار این بیماری و در مقایسه با کشورهای توسعه یافته موفق بوده است، چرا که به محض مشاهده اولین موارد ابتلا آن را به مردم به اعلام کرد که موجب بالا رفتن هوشیاری مردم شده است؛ همه تلاش ما براین بوده است که نمودار میزان ابتلا به کرونا را کوتاه کنیم، چرا که وقتی درمان قطعی و اکسن برای برای این بیماری وجود ندارد،بهترین استراتژی خریدن زمان است که موجب کاهش فشار به کادر درمانی، جلوگیری از کمبود تختهای بیمارستانی و فلج شدن اقتصاد کشور میشود.
وی ادامه داد: چرخهای اقتصاد کشور و وزارت بهداشت آن قدر باید بچرخد تا فرجی حاصل شود و این فرج چیزی جز ساخت واکسن و داروی مناسب و همچنین ایجاد جهش در ویروس از این جهت که شدت بیماری و میزان مرگ و میر آن کاهش پیدا کند، نیست.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ایران با اعلام دقیق و به موقع به محض مشاهده اولین موارد ابتلا موجب اقناع افکار، جلب مشارکت عمومی و جلب همکاری بین بخشی کم نظیری که در دهه های اخیر بعد از دفاع مقدس تجربه نشده بود، شد، که نتیجه اش را در اواخر فروردین و اردیبهشت ماه مشاهده کردیم و البته عکس آن عادی نمایی که موجب شد مردم عادی پنداری پیدا کنند و همچنین توهم نسبت به اینکه اطلاع رسانی دقیق موجب ایجاد هراس میشود و بازگشایی عجولانه در خرداد ماه سبب بالا رفتن آمار کرونا شد.
جهانپور افزود: حساب کرونا حساب دو دو تا چهار تا است و با وجود اینکه این بیماری هوشمند است، ولی در عین حال ویروس منطقی است و اگر ما رفتار منطق داشته باشیم، با نتایجی منطقی مواجه میشویم؛ ما هم موفقیت حاصل از رفتار منطقی و هم اوج ویروس که ناشی از رفتار هیجانی، احساسی و عجولانه بود را تجربه کردیم.
جهانپور بیان کرد: ما در روابط عمومی و همچنین سخنگویی وزارت بهداشت در ۳ ماه اول شیوع بیماری، وظیفه خود میدانیم که مانند یک شمشیرزن پیشرو جلو برویم و و ابایی هم نداریم که کسانی که در پی ایجاد فضاسازی، جنگ تبلیغاتی و متهم کردن یک کشور، یک نظام و یک وزارتخانه به دستکاری آمارهستند، آن هم در شرایط که صادقانهترین و دقیقترین رفتار را در اطلاع رسانی داشتیم، زخمی شوند و آنهایی که چنین رفتارهایی دارند باید عواقب آن را بپذیرند.
وی در این خصوص ادامه داد: ما به عنوان روابط عمومی و دوستان ما به عنوان سخنگو، شورای اطلاع رسانی، دانشگاههای علوم پزشکی و همکاران ما در استانها، پیشانی مقابله با ترویج همزمان خرافات، شایعات، خشونت، مطالب کذب و غیر علمی و تشویش اذهان عمومی هستیم.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن اشاره به تلاش وزارت بهداشت در مقابله با شایعات و اطلاع رسانی دقیق افزود: ضعفهایی هم در این خصوص وجود دارد، برای مثال بعد از گذشت ۶ ماه از شیوع بیماری کرونا در کشور هنوزمشخص نیست که سخنگوی ستاد مبارزه با کرونا چه کسی است، یک ستاد بحران باید سخنگو داشته باشد و خروجی رسا نهای آن باید به طور دقیق مشخص شود.
هیچ وقت از شفاف سازی ضررنکرده ایم
جهانپور با بیان اینکه هیچ وقت از اطلاع رسانی عمومی و شفاف سازی ضرر نکرده ایم، اظهار کرد: اگر توفیق نسبی در ۳ ماه اول شیوع این بیماری به نام بسیج مقابله با کرونا رخ داد، ریشه اش در شفافیت بود؛ شفافیت سبب شکل گیری یک اعتماد عمومی میشود که سرمایه ملی است و مشارکت عمومی را به همراه دارد.
- بیشتر بخوانید:
- پشت پرده جنگ های روانی علیه ایران+ فیلم
وی ضمن اشاره به اینکه کسانی در بحران درگیر هستند، نباید پشت ستون بروند و باید ترکش بخورند، چرا که این ترکشها نشان دهنده حضور در میدان است، گفت: رسانهها و به ویژه رسانه ملی اقدامات مهمی در زمینه اطلاع رسانی کرونا انجام دادند و از همان دقایق اولیه پای کار بودند.
استفاده از ماسک و شست وشوی مکرر دست ها موجب ۹۵ درصد مصونیت مقابل ویروس کرونا میشود
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: همچنان ویروس کرونا از طریق تماس سطوح آلوده منتقل میشود، اما در مورد اینکه این ویروس تا چه زمانی روی سطوح مختلف باقی میماند، هنوز مشخص نیست، چرا که نتایج تحقیقات در این خصوص بسیار متفاوت است و ممکن است کووید ۱۹ برای چند روز یا چند ساعت روی سطوح باقی بماند.
وی افزود: همچنین این ویروس از طریق تنفس هم منتقل میشود، که احتمال انتقال در تنفس معمولی اگر فاصله یکی متری رعایت شود، کمتر و هنگام عطسه و سرفه فرد آلوده بیشتر است.
جهانپور تاکید کرد: برای مقابله با ویروس کرونا ماسک نقشی اساسی دارد و میزان انتقال این بیماری را در حین صحبت کردن، سرفه و عطسه کاهش میدهد؛ شست وشوی مکرر دستها و تمیز کردن سطوح با ضدعفونی کنندههایی با پایه الکل به همراه ماسک زدن و التبه پرهیز از حضور در تجمعات نظیر: مراسم عزا و عروسی موجب ۹۵ درصد مصونیت مقابل ویروس کرونا میشود.
هر مراسم عروسی بین ۴۰ تا ۱۲۰ نفر را مبتلا کرده است
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه هر مراسم عروسی بین ۴۰ تا ۱۲۰ نفر را مبتلا کرده است، اشاره کرد: در بیشتر استانهای کشور این ویروس از طریق شرکت در مراسمهای عزا و عروسی شیوع پیدا کرده است چرا هم امکان ماسک زدن در اینگونه مراسمها وجود ندارد و هم اینکه سطوح تماسی مشترکی فراونی در آنجا وجود دارد.
جهانپور ضمن تاکید بر اینکه این بیماری ممکن است هر کسی از پا در بیاورد و حتی موجب مرگ شود، گفت: ممکن است بعضی از افراد با نشانههای خفیف و یا حتی بدون داشتن علائم ناقل این ویروس باشند؛ در خصوص آمار مرگ و میر آمارهای مختلفی وجود دارد، در برخی آمار هر ۱۲۵ نفر یک فوت ناشی از ابتلا به ویروس کرونا و در بعضی آمارهای دیگر هر ۴۰۰ نفر یک مورد است.
- بیشتر بینید:
- مصاحبه اختصاصی با کیانوش جهانپور
هرعلائم شبه آنفلانزا و سرما خوردگی در زمان طغیان بیماری، کرونا است، مگر اینکه خلافش ثابت شود
وی ضمن اشاره به این موضوع که از لحاظ بالینی هرعلائم شبه آنفلانزا و سرما خوردگی در زمان طغیان بیماری، کرونا است، مگر اینکه خلافش ثابت شود، متذکر شد: از لحاظ آماری بیمار باید آزمایش بدهد تا مشخص شود واقعا مبتلاست یا نه. ولی در هرصورت ما برای درمان بیمار منتظر تست پی سی آر نمیمانیم؛ فردی که با علائم به پزشک مراجعه میکند، مضنون است و باید تست سی آر پی روی آن انجام شود و اگر سی تی اسکن از ریه او گرفته شود متحمل به بیماری است و زمانی مبتلای قطعی است که سی پی آر هم گرفته شود و مثبت اعلام شود.
بین موارد محتمل و قطعی ابتلا به بیماری تفاوت وجود دارد
وی یاد آور شد: ما بین موارد مضنون، محتمل و قطعی ابتلا به بیماری تفاوت قائل هستیم و در آمار جهانی افرادی که سی پی آر آنها مثبت است، جزء موارد قطعی شناسایی شده اعلام میشوند، البته این امر نافی ابتلا موارد مشکوک به کرونا نیست.
آمریکا در مقابله با کرونا آسیب پذیر بود
جهانپور در پاسخ به این سوال که چگونه بسیاری از کشورهای غربی بعد از شیوع کرونا با مشکلاتی مواجه شد، اما ایران با این مشکلات روبه نشد، بیان کرد: چند وقت پیش که بحث تولید ملی مطرح بود، بعضی از افراد با آن مخالف بودند و معتقد بودند که این تولیدات مزیت نسبی چندانی برای ما ندارد، اما اگر بسیاری از داروهای مراقبتی قبل از شیوع کرونا درکشور تولید نمیشد در اسفند ماه چگونه به دست مریض میرسید؟
وی افزود: بزرگترین شرکت تولید کننده ماسک جهان، آمریکایی است و در جنوب شرقی آسیا قرار دارد، اما پرسنل و کادردرمان آمریکا هفتهها با مشکل کمبود ماسک مواجه بودند، ولی در ایران روزهایی بوده است که با کمبود ماسک مواجه شویم، اما رفع شده است. در اوج بیماری کرونا و با وجود تحریمها در ایران هیچ فروشگاهی خالی از جنس نشده است، هرچند برخی معتقدند که این امر ازفقر مردم ناشی میشود، اما مگر در آمریکا فقیر وجود ندارد؟ کم مانده در فروشگاههای آن بر سر دستمال توالت جنگ درگیرد، اما در کشور ما چنین اتفاقی نیفتاد.
- بیشتر بخوانید:
- کرونا، دسامبر به فرانسه و ایتالیا رسیده بود/ کشورهای همسایه، زودتر درگیر کرونا شدند اما دیرتر اعلام کردند
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: این اتفاقات در سالی افتاد که کمترین درآمد نفتی و شدیدترین تحریمها را در ۱۰ سال گذشته داشتیم، این اتفاق بزرگی است که ما در انعکاس آن ضعف داریم و من به عنوان روابط عمومی وزارت بهداشت اقرار میکنم که ما در مستند کردن این موفقیتها ضعف داریم.
در ایران نیمه پر لیوان در مقابله با کرونا بیشتر بود
جهانپور اضافه کرد: آمریکا در حوزه کرونا آسیب پذیر بود و اگر به عقب برگردد دقیقا نگاه سرمایه داری به نظام سلامت و موضوع دهکده جهانی و اقتصاد جهانی زیر سوال میرود؛ ما نمیگوییم که آمریکا و اروپا امکانات ندارند، اتفاقا آنها ثروتمند هستند و تولید علم و فناری در این کشورها بالا است، اما کرونا نشان داد که آنها در این بزنگاه آسیب پذیر هستند و تمام دنیا این موضوع را حس کرد و ایران در بعضی موارد کمتر از آمریکا و کشورهای اروپایی آسیب پذیر بود؛ با تمام کاستیهایی که داشتیم در ایران نیمه پر لیوان در مقابله با کرونا بیشتر بود.
- بیشتر بخوانبد:
- آخرین اخبار از ساخت واکسن کرونا در ایران