اروپا، رُل اولِ سناریو ضدایرانی آمریکا/ ۲۶ ماه مشارکت با واشنگتن در نقض برجام
- تروئیکای اروپایی شامل سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان که ۲۶ ماه است با مشارکت آمریکا مشغول نقض برجام هستند، بار دیگر عمق خباثت خود را به اثبات رساندند.
روز جمعه ۳۰ خرداد، در آخرین روز نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطعنامه ضدایرانی تروئیکای اروپایی به تصویب رسید. قطعنامهای که اگرچه اصطلاحاً ضعیف است و به تعبیر «کاظم غریبآبادی» نماینده کشورمان در آژانس، نه موجب ترغیب ایران به ارائه دسترسی به آژانس بر اساس ادعاهای واهی و بیاساس میشود و نه موجب اعمال فشار؛ اما رویکرد سیاسی مستتر در این قطعنامه بار دیگر اذهان را متوجه بازی ضدبرجامی و ضدایرانی آمریکا و اروپا کرد.
قطعنامهای مبتنی بر ادعاهای جعلی
قبل از ورود به بحث اصلی که همان خباثت اروپاست، ذکر این نکته ضروری است که محمل قطعنامه ضدایرانی شورای حکام که با پیشنهاد تروئیکای اروپایی به تصویب رسیده است، مبتنی بر ادعاهای کذب و جعلی سرویسهای جاسوسی است؛ امری که در مغایرت کامل با با اساسنامه آژانس، موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی است؛ لذا برای ایران تعهدی ایجاد نمیکند.
برای آگاهی بیشتر با دلایل و زمینههای صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اینجا را بخوانید.
درخواست وقیحانه تروئیکای اروپایی!
اما خباثت تروئیکای اروپایی صرفاً در صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی منحصر نماند، بلکه آنها در اقدامی دیگر در راستای اغراض آمریکا برای تکمیل پازل ضدایرانی، خواهان تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تا سال ۲۰۲۳ نیز شدند! امری که در مغایرت کامل با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که تحریم تسلیحاتی ایران را فقط تا ۲۷ مهر ۹۹ معتبر میداند.
عواقب وخیم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
مسئولان کشورمان نیز صرحاً اعلام کردهاند که به هیچ وجه زیر بار تمدید تحریم تسلیحاتی و تخطی آمریکا و اروپا از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمانملل نخواهند رفت چه آنکه حسن روحانی رییسجمهور کشورمان در روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۹ در جریان جلسه هیئت دولت، گفت:
«آنچه که امروز آمریکاییها راجع به تحریم تسلیحاتی بحث میکنند باید بدانند این جزء لاینفک برجام است و اگر تحریم تسلیحاتی روزی بخواهد تحت هر عنوان با هر بیان و با هر مکانیزمی برگردد، پاسخ ما همانی است که من در نامهای به سران در پاراگراف آخر نوشتم و سران خوب میدانند که جواب ما آن روز چه خواهد بود. من در نامهای که به سران به ۱+۴ و به ۵ کشور نوشتم، در پاراگراف نهایی تاکید کردم که اگر چنین شود ما چنان خواهیم کرد و آنها میدانند که اگر یک چنین خطایی مرتکب شوند چه عواقب وخیمی برای آنها دارد و چه شکست بزرگ تاریخی برای آنها خواهد بود».
تأکید ظریف بر همدستی تروئیکای اروپایی با آمریکا و رژیم صهیونیستی
اما این اقدامات ضدایرانی اخیر اروپاییها با پاسخ مسئولان کشورمان مواجه شد؛ محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در حساب توییتریاش صریحاً سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه را در پشتپرده، همدست سران رژیمهای آمریکا و صهیونیستی دانست و نوشت: «سه کشور اروپایی باید از حفظ ظاهر نزد عموم دست بردارند و شجاعت به خرج داده و آنچه را که در ملاقاتهای خصوصی به آن اذعان دارند، علنا بیان کنند. ناتوانی از حتی عمل به وظایف خود در برجام به دلیل ناتوانی مطلق در مقاومت در برابر زورگویی آمریکا. پشت نقاب موجود، سه کشور اروپایی همدست ترامپ و نتانیاهو هستند و به هیچ وجه در موضع توصیه به ایران نیستند».
۲ ماهی که ۲ سال شد!
اما منظور ظریف از «اذعان اروپاییها در ملاقات خصوصی» چیست؟ پر واضح است که ایران به درخواست اروپا در برجام ماند؛ در همان روز ۱۸ اردیبهشت ۹۷ که آمریکا با نقض برجام، بصورت یکجانبه از این توافق بینالمللی خارج شد و تحریمهای یکجانبه خود را علیه ایران از سرگرفت،«هلگا اشمید» معاون مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه نمایندگان فرانسه، انگلیس و آلمان در این اتحادیه در بروکسل با «سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران دیدار کردند و در آن دیدار از تهران خواستند به رغم خروج آمریکا از برجام، در این توافق بینالمللی باقی بماند.
در واقع اروپاییها ضمن اذعان به نقض آشکار برجام توسط آمریکا، خواهان ماندن ایران در برجام شدند تا با جلوگیری از امحای این توافق بینالمللی، خود نیز کماکان از مواهب امنیتی و اقتصادی و حیثیتی آن بهرهمند شوند.
در همان مقطع، مسئولان اتحادیه اروپا و سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان به ایران وعده دادند که ظرف مدت ۲ ماه، اقدام به تضمین منافع برجامی ایران میکنند، آن دو ماه حالا تبدیل به ۲ سال شده است و جزء گفتاردرمانی و طرحهای ناقصالخلقهای نظیر اینستکس، بخاری از اروپاییها بلند نشده است.
۱۱ تعهدی که هیچگاه عملی نشد
ظریف روز چهارشنبه ۱۲ تیر ۹۸، در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: بعد از خروج آمریکا از برجام، سه کشور اروپایی آلمان و انگلیس و فرانسه طی جلسهای ۱۱ تعهد به ایران دادند؛ این یازده تعهد شامل فروش نفت ایران، بازگشت پول نفت ایران، سرمایهگذاری در ایران، حمل و نقل، هوانوردی و کشتیرانی بود، بنابراین اینستکس اگر عملیاتی شود، تازه مقدمهای بر این ۱۱ تعهد اروپاییها است.
از این سخنان ظریف نیز حدود یک سال گذشته است؛ نه تنها خبری از آن ۱۱ تعهد اروپاییها نیست که آنها حتی از راهاندازی اینستکس ناقصالخلقه هم اجتناب کردهاند؛ در واقع مجموع شرایط بیانگر آن است که اروپاییها در یک بازی مشترک با آمریکاییها در حال تکمیل قطعات پازل ضدایرانی طی دو سال اخیر بودند و به نوعی از اهرمهای استراتژی فشارحداکثری آمریکا علیه ایران محسوب میشدند.
این سه کشور اروپایی نشان دادهاند که در حساسترین مواقع، با آمریکا همراهی میکنند
اما اقدامات اخیر ضدایرانی اروپاییها، اذهان را متوجه بیانات دوم خرداد ۹۷ مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان نظام با معظمله میکند؛ در مقطعی که چند روزی بود آمریکا از برجام خارج شده بود و مسئولان دولتی دلخوش به وعدههای اروپاییها در راستای تضمین منافع برجامی ایران بودند؛ در آن دیدار رهبر انقلاب فرمودند: ما بنای دعوا با اروپا را نداریم، اما این سه کشور اروپایی نشان دادهاند که در حساسترین مواقع، با آمریکا همراهی میکنند.
بخشی از بیانات رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام در تاریخ ۲ خرداد ۹۷ به قرار زیر است:
یک تجربهی دیگر که این هم تجربهی مهمّی است، تجربهی همراهیِ اروپا با آمریکا در مهمترین موارد است. ما بنای دعوا کردن با اروپاییها را نداریم؛ با این سه کشور اروپایی بنای معارضه و مخالفت و بگومگو نداریم، امّا واقعیّتها را باید بدانیم. این سه کشور نشان دادهاند که در حسّاسترین موارد با آمریکا همراهی میکنند و دنبال آمریکا حرکت میکنند. حرکت زشت وزیر خارجهی فرانسه در جریان مذاکرات را همه یادشان هست؛ در بازی «پلیس بد و پلیس خوب» میگفتند او نقش «پلیس بد» را ایفا میکند؛ البتّه قطعاً با هماهنگی آمریکاییها بود؛ یا برخورد انگلیسها در قبال حقّ خرید کیک زرد که مسلّم شده بود و قطعی شده بود و در برجام پیشبینی شده بود که ما از یک مرکزی و محلّی کیک زرد تهیّه کنیم و بخریم و بیاوریم، [امّا]انگلیسها جلویش را گرفتند؛ یعنی اینها با آمریکا همکاری میکنند، همراهی میکنند؛ تاکنون اینجور بوده. این هم یک تجربه است؛ این را فراموش نکنیم. اینها در مقام حرف یک چیزهایی میگویند، امّا در مقام عمل، تا الان ما ندیدهایم -یعنی به نظر من تا الان ما این را مشاهده نکردهایم؛ بنده یادم نمیآید- که اینها بهمعنای واقعی کلمه ایستاده باشند و در مقابل آمریکا از حق دفاع کرده باشند.