طرح جدید دولت افغانستان برای مقابله با کرونا
- شیوع ویروس کرونا طی روزهای اخیر به شدت رو به افزایش گذاشته و وزارت بهداشت افغانستان که توانایی گرفتن تست از همه مردم و ثبت آمار مبتلایان در این کشور را ندارد، گرفتن تست کرونا را برای تمام بیمارستانهای دولتی و خصوصی آزاد کرد. این در حالی است که تا کنون گرفتن تست کرونا در بیمارستانهای خصوصی ممنوع بود.
براساس گزارش رسانههای افغانستان، اکثر مردم که علائم بیماری کرونا را دارند به بیمارستانها مراجعه نمیکنند و باور دارند که دولت توانایی همکاری و گرفتن تست به موقع را ندارد.
محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان که هفته گذشته از ابتلای خود و شماری از اعضای خانوادهاش به بیماری کرونا خبر داد، به رسانهها گفت که بطور معمول نتیجه تست بیماران کرونایی پس از مرگ و یا بهبودی افراد در دسترس خانوادهها قرار میگیرد.
«احمدجواد عثمانی» سرپرست و نامزد وزیر بهداشت افغانستان که به تازگی به این سمت منصوب شده، گفت: پس از این در تمام مراکز بهداشتی کشور برای بیماران کووید-۱۹ خدمات بهداشتی ارائه خواهد شد.
وی در نشست خبری با حضور نماینده سازمان جهانی بهداشت در کابل گفت که برنامه کاری اش را برای بهبود خدمات بهداشتی به ویژه مقابله با ویروس کرونا اعلام کرده و از یک بسیج ملی در تمام مراکز بهداشتی برای رسیدگی به بیماران کووید-۱۹ در کشور خبر داد.
عثمانی با اشاره به تغییرات بنیادی در خدمات بهداشتی افزود: فراهم سازی زمینه تشخیص و درمان بیماران ویروس کرونا در تمام مراکز بهداشتی با توجه به معیارهای این وزارتخانه بر اساس علایم و نشانهها به منظور شناسایی افراد مبتلا به ویروس کرونا، انجام میشود.
وی اضافه کرد که با همکاری سازمانهای بینالمللی ۷۰ میلیون دلار تجهیزات پزشکی خریداری شده و قرار است بزودی به افغانستان انتقال داده شود.
اما شماری از پزشکان بر این باورند که طرح جدید وزارت بهداشت افغانستان برای درمان و تست کرونا در بیمارستانهای خصوصی اگر با دقت و اختصاص بخشهای ویژه با مسیر و تجهیزات جداگانه در نظر گرفته نشود، امکان دارد این طرح به گسترش بیماری بیانجامد.
منابع خبری افغانستان به نقل از برخی پزشکان نوشتهاند که اکثر بیمارستانهای خصوصی ساختمانهای معتبری برای این کار در اختیار ندارند و این امر بجای کمک به مشکل خواهد افزود.
این در حالی است که بیماران کرونایی از نبود اکسیژن در بیمارستانها خبر میدهند و گفتهاند که شماری زیاد از بیماران به دلیل نبود اکسیژن جان خود را از دست دادهاند.
کمبود و تقاضای بالا برای گاز اکسیژن در روزهای اخیر در کابل سبب شده که موج بزرگی از نگرانی بین ساکنان پایتخت به بوجود آید. هرچند وزارت بهداشت برای مدیریت اوضاع، تعهد کرده که روزانه تا مرز یک هزار بالن گاز اکسیژن را برای دو بیمارستان ویژه کرونایی فراهم خواهد کرد اما بیاعتمادی نسبت به وزارت بهداشت افغانستان هر روز رو به افزایش است.
پس از کمکهای بهداشتی چین، هند، ایران، ازبکستان، ترکمنستان و سازمان جهانی بهداشت؛ محموله کمکی ترکیه نیز روز پنجشنبه گذشته به کابل رسید که شامل دستگاههای تنفس مصنوعی، پی سی آر، ۳۰ هزار کیت تشخیص کرونا و کیتهای محافظتی و ماسک است.
«اوغوز خان ارطغرل» سفیر ترکیه در کابل هنگام تحویل این محموله به وزارت بهداشت افغانستان گفت که این کمکها باید به نیازمندان برسد. ترکیه در آینده نیز آماده کمک و همکاری با افغانستان خواهد بود.
رسانههای افغانستان به نقل از «رجب طیب اردوغان» نوشته است که کشورش ارائه کمکها به مردم افغانستان را به عنوان وظیفه برادری خود انجام میدهد. وی گفته است که برای مقابله با ویروس کرونا ۱۰۰ هزار ماسک و یکهزار کیت محفاظتی صورت تولید کرده و در اختیار مقامات افغانستان قرار داده و ترکیه همواره در کنار مردم افغانستان خواهد ایستاد.
براساس آخرین آمار وزارت بهداشت افغانستان، ۲۳ هزارو ۵۴۶ نفر در این کشور به ویروس کرونا مبتلا شدهاند که از این جمله ۴۴۶ تن جان باخته و ۳ هزارو ۹۲۸ تن دیگر هم بهبود یافتهاند.
این آمار رسمی توسط وزارت بهداشت منتشر شده است اما استاندار کابل ۱۰ روز پیش در کنفرانس مطبوعاتی به رسانهها گفت که براساس وضعیت موجود احتمالا تنها در کابل یک میلیون نفر به ویروس کرونا مبتلا شده باشند.
ایرنا