برای موفقیت در سینما باید قید حواشی را زد/پول و پارتی دلیل شهرت یک فیلمساز نیست
- عرصه سینما و فیلمسازی یکی از جذابترین صنایع موجود در جهان است، صنعتی که چرخه اقتصادی بالایی را به همراه داشته و همواره مخاطبان متنوعی را با ارائه ژانرهای مختلف به خود جذب کرده است.
صادق کندری فیلمساز و فیلمبردار جوان سینما، سالها در عرصه ساخت تیزر تبلیغتی در سینما و تئاتر مشغول به فعالیت بوده و بعد از نزدیک به هفت سال حضور در این عرصه حال نخستین تجربه سینمایی خود را پشت سر گذاشته است.
میزان: شروع فعالیتهای شما در عرصه فیلمسازی از چه زمانی نشات میگیرد؟
کندری تاکنون تمامی فعالیت هایی که انجام دادهم در راستای این بوده که بتوانم در نهایت به عنوان یک فیلمساز فعالیت داشته باشم. به جرات میتوانم بگویم طی هفت سال گذشته شبانه روز برای رسیدن به این هدف تلاش کرده ام.
وی در همین راستا ادامه داد: در واقع اولین فعالیتم از اواخر سال ۱۳۹۳ در حالی که تجربه و تجهیزات محدودی داشتم با علاقه و جسارت بسیار منجر به ساخت یک مستند در زمینه ی موسیقی و با همکاری گروه موسیقی کهت میان و تندر شکل گرفت.
باید به این اتفاق اشاره کنم که از زمانی که به فعالیت در زمینه های مختلف همچون عکاسی، فیلمسازی، موسیقی، تدوین، انیمیشن و فیلمبرداری مشغول شدم، همه را به دلیل کسب تجربه برای فیلمسازی نگاه میکردم، سر کلاس فیلمسازی در بخش تدوین با حسن حسندوست به موضوعی اشاره شد و آن اینکه سینما هنر هفتم هست و برای اینکه خالق واقعی اثری بهتر در سینما باشید باید شناخت درستی از شش هنر قبل آن داشته باشید تا به درستی و کاملا دقیق به خلق اثر بپردازید. به همین منوال من تجربه در اکثریت شاخهها پشت سر گذاشتم.
به عنوان مثال اگر شما با هنرهای ترسیمی (نقاشی ،عکاسی و ...) آشنا باشید به خوبی می دانید که هر پلان فیلم با چه قاب بندی و نوری طراحی شود و بهترین تعامل را با فیلمبردار خواهید داشت، همینطور اگر هنر موسیقی (نوازندگی، آهنگسازی و ...) را بدانید به خوبی ریتم پلان ها و ساختار حسی آن را درک می کنید و نتیجه ی بهتری در تدوین و تمامیه مراحل به دست خواهید آورد.
بنده به شخصه انتخاب کردم که باید در تمامی این زمینه ها رزومه قابل توجهی داشته باشم و بعد شروع به ساخت فیلم کنم، همان طور که تمامی فیلمسازان شاخص سینمای جهان دارای این خصوصیات هستند و فیلمساز بودن تنها به ایرادات بیدلیل و از سر ناآگاهی، داد زدن صدا، دوربین و حرکت سر صحنه فیلمبرداری نیست!.
میزان: آیا فعالیت در سینما برای جوانان تازه کار آسان است؟
کندری: به هیچ وجه اینطور نیست و اتفاقا به شدت سخت است. به دور از تمامی زخم زبان زدنها و هزاران حرف دیگر که معمولا سر راه جوانان زده میشود شروع به فعالیت کردم، در آغاز با عکاسی و در راستای آن به دلیل تحصیلات در هنرستان صدا و سیما مشغول یادگیری انیمیشن شدم.
اگر دقیق تر بخواهیم به مسئله خلق یک فیلم نگاه کنیم باید به شناخت درست از کوچک ترین ذره تا بزرگ ترین ذره یک فیلم برای خلق اثری هست بپردازیم، شما زمانی میتوانید بگویید که اثری خلق میکنم که اشراف کامل روی تمامی اجزای تشکیل دهنده آن داشته باشید و این اشراف کامل تنها با مطالعه و دیدن پیدا نمیشود مگر آن را حس کنید و تجربهای در آن زمینه داشته باشید.
میزان: آیا تمامی بار یک فیلم از لحاظ ساختاری به دوش کارگردان نیست؟
کندری: واقعا این مسئله ای است که صادقانه بگویم نه در سینمای بلند بلکه در سینمای کوتاه هم به آن توجه نمیشود، نتیجه این را نگاه به طور طبیعی در کیفیت آثار مشاهده می شود. هر چند که به صورت انگشت شمار کارگردانهای بداهه پرداز خوبی داریم اما به نظر بنده همان ها هم بدعت در تولید اثر را گاها فراموش می کنند.
میزان: دلیل حضور طولانی مدت در عرصه ساخت تیزر چه بوده است، آیا این عرصه پیش نیازی مناسب برای کارگردانی سینما است؟
کندری: قبل از آغاز به کار در زمینه ساخت آنونس تجربه دو فیلم کوتاه «ژانر و بانوی حلقه» را به صورت موفقیت آمیزی تجربه کردم و این موفقیت تا آنجا پیش رفت که فیلم سینمایی «ژانر» منتخب بهترین فیلم دومین سمپوزیوم علوم اجتماعی دانشگاه تهران شد.
برای تجربه گرایی در عرصه سینما، مخصوصا سینمای فرمالیستی به عنوان سینمای مورد علاقه ام در کنار سینمای رئالیستی نیاز به عرصهای راحت تر از سینما داشتم به همین دلیل به ساخت تیزر سینمایی و تئاتری روی آوردم. به طور معمول تیزرها یک دقیقه ای هستند و من به این نتیجه رسیدم که اگر در یک دقیقه روایتگر باشم و مخاطب هم جذب کنم، حتما می توانم در ده دقیقه تا یک ساعت فیلم کوتاه یا بلند بهترین روایتگر قصه باشم.
البته تیزرسازی هم برایم معنا و مفهوم خاصی داشته و دارد و همواره به دنبال فعالیت با افراد کاربلد هستم، این نکته مهمی است که بعد از یکسال و جا افتادن در این زمینه بشدت برایم مهم شد که برای چه کسی کار می کنم، آیا او صاحب اندیشه است؟. چنین تجربه ای را در آخرین اثرم که ساخت تیزر نمایش «هرکسی یا روز میمیرد یا شب ، من شبانه روز» به کارگردانی سجاد افشاریان تجربه کردم. افشاریان یک خالق اثر واقعی است و همین عاملی بود تا کار من هم ارتقا پیدا کند.
میزان: تا چه حد مشکلات مالی و دغدغه های معیشت باعث شده تا به ساخت تیزر رو بیاورید؟
کندری: به طور جد این امر که فقط بخاطر کسب درآمد زیاد به تیزر ساختن روی آوردم را انکار می کنم چون در ابتدا دنبال این اتفاق نبودم و بعدتر همه می دانیم که وضعیت هزینه در جریان های موسیقی و فیلم و تئاتر چگونه است، به خصوص اینکه بنده به دنبال تجربه و یادگیری با کمترین هزینه از قبال خودم بودم که چه چیزی بهتر از ساخت تیزر می توانست باشد.
میزان: آیا برای یک کارگردان جوان ساخت فیلم اتفاق آسانی است؟
کندری: واقعیت نمی توان گفت که کار فیلمسازی آسان هست، مخصوصا برای یک کارگردان جوان، اما آنچه که برای شما که جوان هستید احترام و اعتماد می آورد اول دانش و تسلط شما بر روی فیلمی که قرار است بسازید، است دوم اینکه شما چه میزان تجربه کافی برای مدیریت ساخت یک فیلم با توجه به بودجه و زمان محدود دارید.
به خوبی یادم هست که در اولین کاری که ساختم آنقدر دکوپاژ دقیق طراحی شده و چاپ شده بود که وقتی با عوامل قرار اول را گذاشتیم آنها با اینکه بیشتر از بنده کار کرده بودند و سن بیشتری داشته اند اما به راحتی توانستیم به تعاملی هم سطح برسیم.
میزان: آینده خود به عنوان یک فیلمساز را چگونه میبینید و در این راه چه برنامههایی دارید؟
در آینده برنامه ام به امید خدا به سمت حرفه ای تر شدن و گسترده شدن کارهایم است، به طوری که با برنامه ریزی بیشتری اگر توانی باشد در زمینه های مختلف کمتر از قبل کار انجام بدهم اما تاثیر گذارتر باشم .
طی سالهای گذشته هشتاد آنونس ساختم که روی یکدیگر هشتاد تیزر یک دقیقهای میشود، برای خودم هم جالب است که در یک سال و هفت ماه این تعداد کار که تمام آن کار یک نفر بوده از فیلمبرداری تا تدوین توانستم به سرانجام برسانم، اما باید خاطرنشان کنم که فقط در چهار آنونس فیلمبردار کمکی داشتم، من به تمامی این روند به چشم تجربه نگاه میکنم، تجربه ای که تاکنون برایم موفقیت آمیز بوده است.
میزان: مهمترین چالشهای فیلمسازان جوان برای ورود به سینما چیست؟
کندری: بزرگترین چالش عدم تلاش و عدم سماجت در کار هست، شانس و استعداد و بقیه حرف ها مثل داشتن پارتی و آشنا بهانه است، حرف را همه می زنند سوال اینجاست که چه کسی کار کرده است. سینما و به خصوص فیلمسازی با این درصد از آگاهی مخاطبانش بیرحم تر از تصور ماست.
به عنوان مثال بنده جدا از انجام کارهای عقب افتاده با رونق گرفتن اکران های آنلاین فیلم و به خصوص فیلم کوتاه ریسک کردم و اولین فیلم کوتاهم رو در یکی از پرمخاطب ترین صفحات مجازی پخش کردم که خب بشدت شگفت زدهام کرد به طوری که در کمتر از ۴۸ ساعت نزدیک به ۳۰۰۰ بازدید داشت.