بالاترین میزان مطالعه پلاسمادرمانی بیماران کرونا در ایران
- قاسم جان بابایی در ارتباط ویدئو کنفرانسی با خبرنگاران ضمن تبریک ایام ماه مبارک رمضان در پاسخ به سوالات خبرنگاران در خصوص تشریح شرایط کلی بروز، بستری در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از کرونا در کشور گفت: ما امروز شرایط بسیار امیدوار کنندهای داریم؛ چرا که موارد بستری شده و سرپایی در حال کاهش هستند. ما در مراجعه سرپایی آمارمان به یک پنجم دوره پیک بیماری رسیده است و بیش از ۶۰ درصد تختهای ما که در اوج بیماری، پُر بودند خالی شده است.
کاهش میزان ورودی بیماران کرونا به بیمارستانها
وی افزود: البته این اوضاع در تختهای آی سی یو کمی متفاوت است. اکنون ۳۰ درصد ظرفیتها خالی و ۷۰ درصد آنها پر است؛ علت آن است که وضعیت رسیدگی به بیماران قدیمیتر، بهبود یافته و در مجموع اکنون میزان ورودی به آی سی یوها در مقایسه با دوران پیک بیماری کاهش یافته است. تمام این موارد سبب میشود که در انتها شاهد کاهش موارد مرگ و میر ناشی از بیماری نیز باشیم.
جان بابایی ادامه داد: البته یک نکته را در نظر بگیرید آن هم اینکه با توجه به پیکهای استانی، استانهایی که آن اوایل دارای پیک بالا بودند مانند قم، کاشان و ... امروز روند بستری در این استانها کاهش یافته است، اما برخی استانها که با تاخیر وارد دوره پیک شدند ممکن است روند بستری تغییر خاصی نداشته باشد، اما در مجموع با بررسی همه موارد روندی کاهشی را در کشور مشاهده میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص روند تمدید دفترچههای بیمه در دو سازمان بیمه گر بیمه سلامت و تامین اجتماعی خاطرنشان کرد: بیمه سلامت از همان روزهای اول اعلام کرد که در صورتیکه فرصت دفترچه به اتمام رسیده باشد نیازی به حضور نیست و دفترچهها به مدت چند ماه تمدید میشود. برخی مشکلات نیز در خصوص بیمه تامین اجتماعی وجود داشت که برطرف شده است. همچنین مقرر شد کسانی که فاقد پوشش بیمهای هستند و به کرونا مبتلا میشوند روی تخت بیمارستان بیمه سلامت شوند.
فعالیت بیش از ۱۳۰ آزمایشگاه تشخیص کرونا در کشور
وی در ادامه سخنان خود در پاسخ به سوالی در خصوص دستور وزیر بهداشت برای رفع نواقص پرونده مبتلایان به کرونا در بیمارستانها گفت: مشکل کار در دو سه هفته اول شیوع بیماری در کشور وجود داشت. چرا که تعداد آزمایشگاههایمان کم بود. در آن روزها فقط آزمایشگاه انستیتوپاستور، آزمایشگاه دانشگاه علوم پزشکی تهران و آزمایشگاه بیمارستان مسیح دانشوری را داشتیم که حتی نمونههای اخذ شده در سایر استانها نیز برای بررسی به تهران ارسال میشد، اما پس از آن آزمایشگاههای تشخیصی در شهرها و استانهای دیگر نیز آغاز به کار کردند؛ به شکلی که در حال حاضر بیش از ۱۳۰ آزمایشگاه تشخیصی در کشور برای کرونا فعال است و نتایج این آزمایشها به صورت روزانه اعلام و در پرونده بیمار ثبت میشود.
ماجرای دستور وزیر بهداشت برای رفع نواقص پرونده بیماران کرونا در بیمارستانها
وی با تاکید بر اینکه دستور وزیر بهداشت به این معنا نبود که ما اشکالی در ثبت اطلاعات بیماران کرونا داریم، تصریح کرد: از آنجایی که کاغذهای پرونده بیماران یکی از محلهای آلودگی بود، ما دستور داده بودیم که پرونده این بیماران که در بخشهای کرونایی و به ویژه در آی سی یوها بستری میشوند، بسته بندی شده و حداقل تا ۱۰ روز این بسته بندی باز نشود تا آلودگی آن منتشر نشود. در حال حاضر بیمارستانها در ثبت سریع اطلاعات بیماران مشکلی ندارند، چون اکثر شهرها به آزمایشگاه تجهیز شده و اطلاعات بیمار پس از اخذ تست به سرعت هم در پرونده کاغذی و هم در سامانه HIS بارگزاری میشود.
وی افزود: پس از شناسایی مشکل در روزهای ابتدایی، مرکز مدیریت بیماریها لیست سه هفته اول بیماران بستری شده را به دانشگاهها ارسال کرد تا دانشگاهها اقدام به تکمیل اطلاعات کرده و این اطلاعات به شکل منسجم در سامانه HIS بیمارستانی ثبت شود. اکنون برای هر بیمار دو کد مشخص تعریف کردهایم؛ یکی از این کدها مربوط به افرادی است که نتیجه تست آنها به شکل قطعی مثبت شده و کد دوم مختص بیمارانی است که نتیجه تست آنها منفی شده، ولی علائم بیماری را داشتهاند که از این افراد به عنوان فرد مشکوک یا محتمل به کرونا یاد میشود. این موضوع برای سایر نقاط نیز صادق است. به عنوان مثال کشور چین هم که روزهای اول به اندازه کافی تست برای انجام آزمایش نداشت بیماران را که دارای علامت بودند به شکل محتمل ثبت میکرد. دستور وزیر بهداشت برای ثبت دقیق این موارد از آن جهت است که در آینده بتوانیم از این نتایج برای کارهای تحقیقاتی استفاده کنیم.
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص ساخت واکسن کرونا تاکید کرد: در هیچ کجای دنیا به مرحله ساخت واکسن نرسیدهاند بلکه تنها مراحل مطالعاتی در حال انجام است. ساختار آنتی ژنی ویروس تغییر خاصی نداشته است؛ اگرچه که شاید میزان بروز بیماری در افراد و کشورهای مختلف متفاوت بوده است، اما به طور قطع همه کشورها در مرحله مطالعاتی برای تولید واکسن قرار دارند.
کرونا همچنان داروی اختصاصی ندارد
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص روشهای درمانی که برای مبتلایان به کرونا استفاده میشود و از جمله سرانجام طرح پلاسما درمانی بیان کرد: روزانه با اساتید مختلفی که درگیر کرونا هستند از طریق کمیته علمی جلساتی داریم. تا کنون نه کشور ما و نه هیچ کشور دیگری داروی خاصی که به شکل موثر در درمان بیماری موثر باشد شناسایی نکرده است و از سوی دیگر حتی داروهایی که در روزهای اول بر اساس پروتکل ابلاغی که سازمان جهانی بهداشت بر اساس تجربیات چین به ما اعلام کرده بود، امروز مورد سوال قرار گرفته است که آیا اثربخشی کافی دارد یا خیر؟
جان بابایی تاکید کرد: آنچه که امروز ثابت شده است و هم توفیقات زیادی در آن بخش داریم بحث مراقبت درست از بیمار در منزل و یا بیمارستان است. تامین مواد مغذی کافی و مایعات از مهمترین اصول است و در صورتیکه این موارد رعایت شود فرد بیماری را پشت سر خواهد گذاشت.
بالاترین میزان مطالعه پلاسمادرمانی بیماران کرونا در ایران
وی افزود: در خصوص پلاسما درمانی نیز بالاترین میزان مطالعه در کشور ما انجام شده است. در فاز اول تحقیقات مطالعات خود را بر روی ۶۰ بیمار آغاز کردیم و پس از آن ۱۵۰ بیمار دیگر نیز پلاسما دریافت کردند. تا کنون نتایج نسبتا خوبی مشاهده کردهایم، اما همچنان فاز نهایی مطالعه بیماری باقیمانده است. با اتمام کار تحقیقاتی و جمعآوری نتایج از تمام استانها و شهرها میزان موفقیت خود در این روش را اعلام خواهیم کرد. با توجه به اینکه ایران در رتبه خوبی از نظر اهداء کردن فرآوردههای خونی دارد، پلاسما درمانی میتواند روش مناسب و ارزانتری باشد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص علت خلوت شدن بیمارستانها و کاهش موارد بستری بیمارستانی ناشی از کرونا تصریح کرد: قطعا هم روند طبیعی اپیدمی و هم نحوه فاصله گذاری اجتماعی همگی موثر بوده است. پس از شناسایی بیماری در تاریخ ۲۹ بهمن یکی از تصمیمات خوب دولت تعطیلی مدارس و دانشگاهها از چهارم اسفند ماه بود. پس از آن نیز شاهد کاهش ترددها و فاصله گذاری اجتماعی بودیم که آثار آن دو هفته بعد مشخص شد و تقریبا از ۲۵ اسفند ماه روند کاهشی بروز کرونا در کشور را شاهد بودیم. دقت کنید هر گونه مداخلهای که در کشور انجام شود نتایج آن را دو هفته بعد شاهد خواهیم بود. فاصله گذاری اجتماعی در کنار غربالگری و بیماریابی مناسب وزارت بهداشت باعث شد این روند نزولی را شاهد باشیم. امروز ممکن است تستهای مثبت افزایش یافته باشد، اما روند بستری بیماران در بیمارستانها کاهشی بوده است.
ابتلای مردان به کرونا بیشتر از زنان است
وی در خصوص سهم مردان و زنان در ابتلا به کرونا اظهار کرد: سهم مردان در آمارهای بستری و فوتی بیش از زنان است. این موضوع در همه دنیا به علت حضور بیشتر مردان در کسب و کار و جامعه اتفاق میافتد. البته در مورد جزئیات بیشتر این موضوع در آینده اطلاع رسانیهای دقیقتری صورت خواهد گرفت. امروز متوسط سنی فوتیهای کرونا به شکل میانگین در حدود ۶۸ سال برآورد میشود.
جان بابایی در پاسخ به سوالی در خصوص شناسایی بیمارستانهای عاری از بیماران کرونا بیان کرد: اسامی تمامی این بیمارستانها که پذیرش کننده بیماران کرونا نیستند به دانشگاههای علوم پزشکی اعلام شده و مردم میتوانند از طریق صدا و سیمای استانی در این خصوص اطلاعات لازم را به دست آورند.
فعالیت دندانپزشکیها همچنان ممنوع
وی در پاسخ به سوالی درباره بازگشایی مطبها تصریح کرد: از دو هفته قبل دستورالعملهای لازم به مطبها و درمانگاههای خصوصی ابلاغ شد تا فعالیت خود را با در نظر گرفتن برخی ملاحظات همچون رعایت فاصله گذاری فیزیکی آغاز کنند، اما همچنان خدمات دندانپزشکی به جز در موارد اورژانسی شامل این موضوع نمیشود. البته این نگرانی همچنان از سوی مردم وجود دارد که مراجعات به مطبها و درمانگاهها همچنان مانند روزهای قبل از شیوع کرونا نشده است. توجه کنید اگر در هر بخشی شاهد عدم استفاده ماسک و دستکش در درمانگاه و مطب بودید میتوانید موارد تخلف را به سامانه ۱۹۰ و یا سازمان نظام پزشکی گزارش دهید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه امروز جوانان کشور در قالب شرکتهای دانش بنیان فعالیتهای مناسبی انجام دادهاند، تاکید کرد: امروز خیلی از موارد مورد نیازمان را داخل کشور تولید میکنیم که دستاورد بسیار بزرگی است. امروز از نظر تولید ماسک، تجهیزات و حتی تولید دستگاههای حمایتی تنفسی به نقطه خوبی رسیدهایم.
وضعیت تعرفههای پزشکی ۹۹ در بخش خصوصی و دولتی
معاون درمان وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص تعرفه گذاری خدمات در سال ۹۹ اظهار کرد: ما جلسات متعددی با انجمنها، بیمارستانهای خصوصی، مراکز خیریه و سازمان نظام پزشکی داشتهایم و امیدواریم تعرفهها پس از مشخص شدن توسط دولت، اعلام شود. در بخشهای دولتی سعی کردیم تعرفهها را پررنگتر نگاه کنیم تا انگیزه فعالیت برای همکارانمان افزایش پیدا کند. همچنین در بخشهای خصوصی نیز تعرفه بخش هتلینگ و فنی را بهتر دیدیم تا توانایی نگهداشت سیستم در این بخش افزایش یابد. از سوی دیگر برای متخصصان اطفال و روانپزشکان نیز تعرفه به شکل مناسبتر و بیشتری دیده شده است.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص آمار مبتلایان و شهدای کادر درمان در بحران کرونا افزود: این موضوع نیاز به جمعآوری اطلاعات بیشتر و بررسیهای بیشتر دارد و تنها کسانی شهید کرونایی اعلام شوند که در ارتباط مستقیم با بیمار مبتلا به کرونا قرار داشتهاند.
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص روندهای اخراج در برخی بیمارستانهای خصوصی به دنبال شیوع کرونا، گفت: این موضوعات باید از طریق صنفهای مربوطه پیگیری شود و وزارت بهداشت نمیتواند در این زمینه نظر خاصی بدهد.
سرانجام اثرگذاری داروی فاویپیراویر
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص نتایج آزمایش بر روی داروی فاویپیراویر گفت: چندین مطالعه بر روی آن صورت گرفته است و تا کنون هیچ مطالعهای مبنی بر اینکه این دارو میتواند اثربخشی بالایی در درمان بیماران کرونا داشته باشد، وجود ندارد. متاسفانه اتفاقی که در خصوص این دارو افتاد یک روند غیرحرفهای بود. مردم باید بدانند هیچ چیز بالاتر از مصلحت بیماران برای ما ارزش ندارد. ساخت این دارو در کشور برای ما مقدور است و حتی مواد اولیه آن را خریداری کردهایم، اما در صورتیکه اقدام به تولید آن کنیم قطعا از آن برای درمان سایر بیماران عفونی استفاده خواهیم کرد.
چگونگی بازگشت به کار بهبودیافتگان کرونا
جان بابایی در خصوص پروتکلها برای بازگشت به کار بیماران بهبود یافته از کرونا گفت: مهمترین عامل در تصمیم گیری ما فاصله زمانی از زمان ابتلا تا بهبودی است. اگر فرد مبتلا فاقد علامت بود، اما تستهای آزمایشگاهی او مثبت شده بود از دو هفته بعد از تشخیص بیماری میتواند در محل کار خود حاضر شود. البته به شرط آنکه تمهیداتی را در نظر گرفته و تا دو هفته پس از ورود به محل کار فاصله دو متری خود را با همکارانش حفظ کرده و از تجهیزات حفاظت فردی استفاده کند. اما در خصوص مبتلایان دارای علامت از زمان تشخیص بیماری، سه هفته بعد به شرطی که سه روز متداوم علائم بیماری مانند تب و ... را نداشته باشند، میتوانند در محل کار حاضر شوند، باز هم به شرط آنکه دو هفته تمهیدات لازم را رعایت کنند. این روند برای مبتلایان به کرونا که در بیمارستانها بستری شده بودند از زمان تشخیص چهار هفته برآورد میشود و پس از چهار هفته میتوانند در محل کار حاضر شده و سپس تا دو هفته بعد از تجهیزات حفاظتی استفاده کنند. امروز در حال تقویت روشهای سرولوژیک هستیم تا روند بیماری در افراد را بهتر بررسی کنیم.