گفتوگوهای رییس جمهور با سران کشورهای مختلف در سال جدید
رئیسجمهور کشورمان از ابتدای سال ۹۹ علاوه بر جلسات فشرده و پیگیریها و تصمیمگیریهای مهم برای مبارزه با شیوع کرونا و همچنین حمایت از مردم در برابر آثار اقتصادی این ویروس، تماسهای متعددی با سران کشورهای مختلف داشته است تا ضمن تبادل تجربیات در زمینه مبارزه با کرونا، موضع دولت جمهوری اسلامی را در مورد مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی مطرح کند.
خبرگزاری میزان -
- بنا بر اعلام پایگاه اطلاع رسانی دولت، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی از ابتدای سال ۹۹ علاوه بر جلسات فشرده و پیگیریها و تصمیمگیریهای مهم برای مبارزه با شیوع کرونا و همچنین حمایت از مردم در برابر آثار اقتصادی این ویروس، تماسهای متعددی با سران کشورهای مختلف داشته است تا ضمن تبادل تجربیات در زمینه مبارزه با کرونا، موضع دولت جمهوری اسلامی را در مورد مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی مطرح کند؛ برجام، مقابله با اقدامات غیرقانونی آمریکا از جمله مخالفت این کشور با پرداخت وام صندوق بینالمللی پول به ایران و همچنین بررسی مسائل مربوط به منطقه و خلیجفارس از دیگر موضوعات مورد تاکید رئیسجمهوری در این تماسها بود.
رئیسجمهوری چند روز قبل در جلسه هیأت دولت اعلام کرد «شهادت میدهم این دولت و دستگاه اجرایی از آبان پارسال تا امروز یک روز استراحت نداشت». روزهای پر کار دولت پس از شیوع کرونا، دو چندان شد به طوری که در تمام روزهای تعطیل رئیس جمهور و دیگر اعضای هیأت دولت به طور مداوم با برگزاری جلسات، تصمیمگیریها و تمهیدات لازم را برای مقابله با کرونا و حمایت از سلامت و معیشت مردم دنبال کرد. ند
با این حال با وجود مبارزه با کرونا و دیگر مسائل اقتصادی متاثر از آن، دیپلماسی دولت و به ویژه شخص رئیسجمهوری، فعال و پر کار خود را ادامه داد به طوری که ضمن پیگیری و تبادل تجربیات برای مبارزه با کرونا به عنوان معضلی جهانی، موضوعات منطقهای و دیگر مسائل سیاست بینالملل از جمله مباحثی بود که در رایزنیها، گفتوگوها و تبادلنظرهای رئیسجمهور با سران دیگر کشورها دنبال میشد.
بر این اساس از ابتدای امسال رئیس جمهوری ۱۰ تماس با روسای جمهور، نخستوزیران و امیران کشورهای مختلف از جمله تونس، فرانسه، ونزوئلا، آذربایجان، کویت، ایتالیا، اسپانیا، روسیه، عمان و ترکیه داشته که مهمترین محور آنها موضوع کرونا بوده است. بخشی از تماسهای دکتر روحانی تاکید بر گسترش همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف اقتصادی و سیاسی، برجام، انتقال تجارب برای مقابله با بیماری کرونا، اجلاس اوپکپلاس و بخشی دیگر به بیان انتظارات ایران در خصوص همکاری کشورها برای مقابله با اقدامات غیرانسانی آمریکا و تحریم دارویی کشورمان و تاکید بر ثبات منطقه بوده است.
تماس تلفنی با رئیسجمهوری تونس: محکومیت اقدامات ضد بشری آمریکا
روحانی دوشنبه ۴ فروردین در تماس تلفنی رئیسجمهور تونس تشکیل دولت جدید در تونس را فرصتی مغتنم و تازه در گسترش روابط و همکاریهای دوکشور دانست و بر ضرورت تلاش در راستای توسعه، تقویت و تحکیم همه جانبه مناسبات فی مابین تاکید کرد.
رئیس جمهور در این تماس با اشاره به اینکه اکنون که شیوع بیماری کرونا تبدیل به یک موضوع جهانی شده، همه دولتها و ملتها باید برای مبارزه با آن در کنار هم باشند گفت: دولت آمریکا در این شرایط سخت شیوع این بیماری هم اقدامات ظالمانه و تحریمی خود علیه ملت ایران را تشدید کرده اند و جلوگیری از ارسال دارو، کمکهای بشردوستانه و روابط بانکی ایران برای تامین نیازمندیهای مردم در تعارض با قواعد انسانی و قوانین سازمان ملل متحد است.
روحانی با اشاره به اینکه کشورهای جهان باید این اقدامات ضد بشری آمریکا را محکوم و آنها را دعوت کنند تا به قوانین سازمان ملل و مبانی انسانی بازگردند، افزود: تونس به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت وظیفه دارد تا در راستای ایستادگی جامعه جهانی علیه تحریمهای ظالمانه و ضد انسانی گام بردارد.
تماس تلفنی با رئیس جمهوری فرانسه: بازگشت به تعهدات هستهای در صورت رفع همه تحریمها
وی دوشنبه ۱۸ فروردین نیز در تماس تلفنی امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، ضمن آرزوی موفقیت برای دولت و ملت فرانسه و همه مردم جهان در مسیر مقابله با بیماری کرونا، اظهار داشت: همه کشورها و دولتها باید توجه داشته باشند که بدون کمک و همکاری و بهرهمندی از تجارب یکدیگر نمیتوانند از این شرایط حساس عبور کنند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه مبارزه با این بیماری در شرایط تحریم برای ایران دشوارتر از دیگر کشورهاست، افزود: دولت آمریکا علی رغم اینکه با اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه ایران، مقررات بین المللی را زیر پا گذاشته، در این شرایط نیز با اقدامات خود مقررات بهداشتی مصوب سال ۲۰۰۵ سازمان بهداشت جهانی را زیرپا میگذارد.
وی گامهای اولیه برداشته شده در راستای برقراری ساز و کار اینستکس را مثبت، ولی ناکافی برشمرد و گفت: این مسیر نباید تنها منحصر به کالاهای پزشکی و غذایی باشد و باید بتوانیم از آن برای تامین تمامی نیازمندیهای کشورمان استفاده کنیم.
رئیس جمهور با استقبال از ابتکار دبیرکل سازمان ملل متحد برای اعلام آتش بس در جنگ میان کشورها در دوران شیوع بیماری کرونا در جهان، ابراز امیدواری کرد که این ابتکار شامل جنگ اقتصادی علیه ایران هم باشد و خاطرنشان کرد: انتظار داریم تا کشورهای دوست برای رفع تحریمهای ظالمانه و یکطرفه در این شرایط آمریکا را تحت فشار قرار دهند.
روحانی با اشاره به اینکه در صورتی که همه تحریمها برداشته شود آماده ایم به تعهدات خود در زمینه هستهای بازگردیم، گفت: رفع تحریمها و عمل به تعهدات از سوی اروپا یک ضرورت است و در این شرایط خاص امروز اهمیتی مضاعف یافته است.
رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بر اساس آنچه در طرح صلح هرمز عنوان شده، تنها راه حل تامین امنیت دریای عمان، خلیج فارس و تنگه هرمز را در همکاری کشورهای منطقه میداند، ادامه داد: ایران از هیچ تنشی در منطقه استقبال نکرده و همواره در راستای ایجاد صلح و ثبات پایدار در منطقه تلاش کرده و خواهد کرد.
تماس تلفنی با رئیس جمهور ونزوئلا: تاکید بر همکاری در زمینه بازار و قمیت نفت
دوشنبه ۲۵ فروردین نیز رئیس جمهوری در تماس تلفنی با نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی آمریکا در زمینه تولید نفت علیه ایران و ونزوئلا را برخلاف قواعد بین المللی و اصول انسانی عنوان کرد و گفت: ایران و ونزوئلا با همبستگی و توسعه همکاریها توانسته اند سالها در برابر ویروس مهاجم و قدیمی آمریکا به خوبی مقاومت کنند.
روحانی با اشاره به برنامهها و اقدامات ایران در مقابله با ویروس کرونا و موفقیتهای بدست آمده در زمینه تحقیقات و تولید برای کیتهای شناسایی و سایر موارد مورد نیاز و توانمندیهای کشورمان در زمینه تجهیزات و امکانات بیمارستانی و درمانی، افزود: آماده انتقال تجربیات در زمینه مبارزه با ویروس کرونا به کشور دوست ونزوئلا هستیم.
رئیس جمهور گامهای برداشته شده در اجلاس اوپکپلاس را مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: باید همچنان برای کاهش تولید و بازگشت قیمتها به روندی متعادل با هم همکاری داشته باشیم.
تماس تلفنی با رئیس جمهور آذربایجان: آمادگی برای انتقال تجربیات در زمینه کرونا
چهارمین تماس رئیس جمهوری کشورمان در سال ۹۹ دوشنبه ۱ اردیبهشت با الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان بود. دکتر روحانی در این تماس با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه مقابله با ویروس کرونا در ایران از آمادگی برای انتقال تجربیات در این زمینه به کشورهای همسایه و دوست خبرداد و گفت: آمادگی داریم درصورت نیاز تجهیزات مورد نظر برای مقابله با ویروس کرونا را در اختیار کشور دوست آذربایجان قرار دهیم.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: با اقدامات انجام شده، همکاری خوب مردم با توصیههای پزشکی و بهداشتی و تلاش کادر درمانی، خوشبختانه روند بیماری کرونا در ایران کاهشی بوده است.
روحانی با اشاره به روابط دوستانه و خوب دو کشور، همکاریهای اخیر دو کشور نشان از این دارد که ایران و آذربایجان در روزهای سخت هم در کنار یکدیگر هستند.
وی در ادامه به گفتوگوهای مقامات دو کشور برای فراهم کردن زمینه اجرایی شدن توافقات و توسعه همکاریها اشاره کرد و افزود: امیدوارم همه توافقات دو کشور از جمله احداث راه آهن رشت – آستارا به خوبی پیش رفته و اجرایی شود.
گفتوگوی تلفنی با امیر کویت: تاکید بر تامین امنیت خاورمیانه با همکاری کشورهای منطقه
علاوه بر گفتوگو با رئیس جمهوری آذربایجان در روز دوشنبه ۱ اردیبهشت رئیس جمهور با امیر کویت نیز تماس تلفنی داشت. رئیس جمهوری دراین گفتگو با اشاره به شرایط سخت حاکم بر جهان به خاطر شیوع ویروس کرونا، گفت: امیدواریم این شرایط سخت برخی را متنبه کند تا نسبت به اشتباهات خود تجدید نظر کرده و روابط انسانی را مبنای عملکرد خود قرار دهند.
روحانی ضمن تاکید بر همکاری کشورهای منطقه برای مقابله با ویروس کرونا، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی در زمینه با این بیماری به تجربیات خوبی دست یافته و آماده انتقال تجربیات خود به کشورهای دوست از جمله کویت هستیم.
رئیس جمهوری با قدردانی از تلاشهای امیر کویت برای شرایط با ثبات در منطقه، گفت: تاکید میکنم که برای تامین امنیت و ثبات منطقه هیچ راهی جز همکاری و دوستی بین کشورهای خود منطقه وجود ندارد.
روحانی با بیان اینکه ایران همچنان برای همکاری دسته جمعی برای تامین امنیت و ثبات در منطقه و جهان و همچنین مقابله با ویروس کرونا در شرایط حساس امروز، آمادگی دارد، اظهار داشت: از کشور دوست کویت انتظار داریم درمورد مسائل منطقه و همچنین رفتار ناصحیح آمریکا اتخاذ مواضع نماید.
تماس تلفنی با نخستوزیر ایتالیا: غیرقانونی دانستن مخالفت آمریکا با پرداخت وام از سوی صندوق بین المللی پول به ایران
همچنین دوشنبه ۱ اردیبهشت ماه رئیس جمهوری با نخستوزیر ایتالیا نیز تماس تلفنی داشت. دکتر روحانی دراین تماس ضمن ابراز همدردی با مردم ایتالیا در زمینه ویروس کرونا، گفت: ایران در زمینه مقابله با این ویروس به پیشرفتهای خوبی در شرکتهای دانشبنیان دست یافته و آمادگی داریم با انتقال تجربیات خود در زمینه مهار ویروس کرونا با یکدیگر همکاری کنیم.
روحانی در این تماس با بیان اینکه کشورها به تنهایی و بدون کمک بکدیگر قادر به عبور از این بحران سخت نخواهند بود، افزود: با همکاری یکدیگر و اشتراک و انتقال تجربیات خود میتوانیم این ویروس را مهار کنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه حفظ جان انسانها از همه چیز مهمتر است، گفت: در این شرایط سخت فشارهای آمریکا بر مردم ایران از هر زمان دیگر غیر انسانیتر بوده و تداوم آن یک جنایت وحشیانه علیه یک ملت بزرگ بوده و برخلاف همه اصول انسانی و مقررات بین المللی است.
روحانی با بیان اینکه تحریمهای غیر قانونی آمریکا علیه ایران در این شرایط سخت هم ادامه دارد، به مخالفت آمریکا با پرداخت وام از سوی صندوق بین المللی پول به ایران اشاره کرد و افزود: انتظار داریم کشورهای اروپایی بویژه ایتالیا در برابر این نقض مقررات در این شرایط سخت، اقدامات لازم را انجام دهند.
وی روحانی در ادامه با اشاره به مواضع ایتالیا درخصوص برجام و حمایت از این توافق بین المللی، تاکید کرد: ما آماده هستیم به تعهد کامل خود در برجام عمل کنیم درصورتی که طرف مقابل هم به همه تعهدات خود عمل کند و دست از تهدید بردارد.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ایتالیا همواره در سیاست خارجی ما از جایگاه مهمی برخوردار بوده است و امیدوارم اتحادیه اروپا را به اجرای کامل برجام دعوت کند.
روحانی با اشاره به اهمیت تامین امنیت و ثبات منطقه، اظهار داشت: براساس طرح صلح هرمز ثبات و امنیت منطقه صرفا از مسیر همکاری کشورهای این منطقه حاصل خواهد شد و دخالت بیگانگان بویژه مداخلات آمریکا که با جنایت و خطرآفرینی همراه است، آرامش منطقه را تهدید میکند.
تماس تلفنی با نخستوزیر اسپانیا: دعوت از اروپا برای مقابله با اقدامات غیرقانونی آمریکا
هفتمین تماس تلفنی رئیس جمهوری سه شنبه ۲ اردیبهشت با نخستوزیر اسپانیا بود. رئیس جمهوری در این تماس ضمن ابراز همدردی با مردم اسپانیا خاطرنشان کرد: آماده هستیم تجربیات خود را در زمینه مقابله با ویروس کرونا به اشتراک بگذاریم.
روحانی با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای شهروندان ایرانی بخاطر شیوع ویروس کرونا، تاکید کرد: در چنین شرایطی باید روابط کشورها براساس اصول انسانی باشد و با سیاستهای خصمانه مقابله شود، اما متاسفانه شاهد هستیم که در این شرایط بسیار سخت آمریکا همچنان تحریمهای خود علیه ایران را تشدید میکند و حتی در زمینه دارو نیز اعمال میشود.
رئیس جمهوری در ادامه با اشاره به تقاضای وام ایران از صندوق بین المللی پول برای مقابله با ویروس کرونا، گفت: امریکا با پرداخت این وام هم مخالفت کرده و انتظار این است که اتحادیه اروپا و اسپانیا در مقابل این اقدام غیر قانونی اتخاذ موضع کنند.
روحانی با استقبال از پیشنهاد نخست وزیر اسپانیا برای از سرگیری دیدارها و مذاکرات وزیران خارجه دو کشور برای تبادل نظر درخصوص مسائل مهم دوجانبه و بین المللی از جمله اجرای برجام، تاکید کرد: درصورتی که کشورهای مقابل به همه تعهدات خود عمل کنند، ما نیز به تعهدات خود باز خواهیم گشت.
تماس تلفنی با رئیس جمهور روسیه: تاکید بر روابط و همکاریهای همهجانبه
همچنین سه شنبه دوم اردیبهشت دکتر روحانی در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با اشاره به شیوع ویروس کرونا در بسیاری از کشورهای جهان ابراز امیدواری کرد تا همه کشورها بتوانند با همکاری و همراهی یکدیگر در آینده نزدیک از این ویروس رهایی پیدا کنند.
رئیس جمهور در این تماس با اشاره به ضرورت گسترش همکاریها و تبادل تجربیات ایران و روسیه در مبارزه با ویروس کرونا، گفت: مسئولان دو کشور باید تلاش کنند تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی تبادلات تجاری فی مابین انجام شود.
روحانی با اشاره به اعمال تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی از سوی آمریکا علیه ایران در این شرایط سخت و مانع تراشی برای پرداخت وام به ایران توسط صندوق بین المللی پول، خاطرنشان کرد: امروز شرایط سختی پیش روی همه کشورهای جهان قرار دارد و در این شرایط کشورهای دوست باید همکاری و روابط صمیمانهتری با هم داشته باشند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه خوشبختانه در سالهای اخیر روابط صمیمی و راهبردی بین ایران و روسیه برقرار بوده است، بر تلاش در راستای گسترش روابط و همکاریهای همه جانبه بویژه در زمینههای تجاری، اقتصادی و علمی و پزشکی دو کشور تاکید کرد.
وی با اشاره به برخی اقدامات تحریک آمیز آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه بر ضرورت توسعه همکاریها و گفتگوهای دو کشور پیرامون مسائل و مشکلات منطقه و ادامه رایزنی سران ایران، روسیه و ترکیه در چارچوب روند آستانه تاکید کرد.
تماس تلفنی با پادشاه عمان: تاکید بر ثبات منطقه در سایه روابط دوستانه کشورهای منطقه
نهمین تماس تلفنی روحانی چهارشنبه ۳ اردیبهشت با پادشاه عمان بود. رئیس جمهور در این تماس با اشاره به شرایط سخت منطقه و جهان بخاطر شیوع ویروس کرونا و ضرورت همکاری همه کشورها در مقابله با این بیماری بر انتقال تجارب و دستاوردهای ایران در این زمینه به کشور دوست و همسایه عمان تاکید کرد و گفت که آماده ارائه هرگونه کمک در این زمینه هستیم.
وی در این تماس، ضمن طلب مغفرت برای سلطان قابوس پادشاه فقید عمان و آرزوی موفقیت برای سلطان جدید این کشور ابراز امیدواری کرد که روابط دو کشور در دوران مسئولیت ایشان روابطی بهتر و صمیمیتر باشد.
روحانی با بیان اینکه در ماههای اخیر شاهد افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور بوده ایم، بر توسعه و تعمیق روابط ایران و عمان در همه زمینهها تاکید کرد و گفت: علاقمندیم توافقات دو کشور از جمله انتقال گاز ایران به عمان و سرمایه گذاری عمان در بندر چابهار هر چه زودتر اجرایی و عملیاتی شود که به نفع دو دولت و دو ملت خواهد بود.
رئیس جمهور با قدردانی از دولت عمان به خاطر همکاری، اقدامات و تلاشهای این کشور در رابطه با ابتکار طرح صلح هرمز از سوی ایران، خاطرنشان کرد: کاملا آماده ایم در راستای این ابتکار و هر ابتکار دیگری که مدیریت بحران منطقه را در اختیار کشورهای منطقه قرار دهد، اقدام کنیم.
وی با اشاره به اینکه تردید نداریم ثبات منطقه در سایه روابط دوستانه کشورهای منطقه بوده است، تاکید کرد: امروز نیز خواستار روابط خوب بین همسایگان هستیم و امیدوارم در دوران سلطنت شما در کشور دوست عمان، شاهد روابط نزدیکتر و همکاری خوب در مسائل دوجانبه و منطقهای باشیم.
گفتگوی تلفنی با رئیس جمهور ترکیه: ضرورت موضعگیری همه کشورها در برابر فشارهای ضد انسانی آمریکا
همچنین چهارشنبه ۳ اردیبهشت نیز رؤسای جمهور ایران و ترکیه در تماس تلفنی روابط دو کشور برای تأمین منافع دو ملت و استقرار ثبات و امنیت پایدار در منطقه را دوستانه، برادرانه و رو به گسترش دانسته و بر ضرورت تلاش در راستای توسعه، تقویت و تحکیم مناسبات و همکاریهای دو جانبه، منطقهای و بین المللی تهران- آنکارا تأکید کردند.
روحانی با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا، سختی و مشکلات فراوانی برای دولتها و ملتهای جهان به وجود آورده است، اظهار داشت: ایران و ترکیه ثابت کردند که در روزهای سختی و مشکلات در کنار هم بوده اند و امروز نیز باید با گسترش همکاریها یکدیگر را یاری کنیم.
وی با اشاره به موفقیتها و تجارب ارزنده ایران در مقابله با شیوع کرونا بر ضرورت تعامل مسئولان و انتقال تجربیات دو کشور در این راستا تاکید کرد.
رئیس جمهور تلاش برای استمرار تبادلات تجاری فی مابین در مرزها با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی را بسیار حائز اهمیت عنوان کرد و بر افزایش تعامل مسئولان دوکشور در زمینه ارتقا سطح همکاریهای تجاری و اقتصادی ایران و ترکیه، تاکید نمود.
روحانی با اشاره به اعمال فشارهای شدید و تحریمهای ظالمانه از سوی آمریکا علیه ملت ایران و کارشکنی و مانع تراشی در راستای پرداخت وام از سوی صندوق بین المللی پول به ایران در این شرایط سخت، گفت: امروز همه کشورها باید در برابر فشارهای ضد انسانی آمریکا مواضع روشن و قاطعی اتخاذ کنند.
رئیس جمهور رایزنی و گفتگوهای سران ایران، ترکیه و روسیه برای اجرای توافقات در چارچوب روند آستانه را مهم دانست و گفت: همه باید تلاش کنیم مردم سوریه و ملتهای منطقه از ثبات برخوردار شوند و امیدوارم با تلاشهای سه کشور، شاهد برقراری صلح و امنیت کامل در منطقه به نفع همه کشورها و ملتها باشیم.
روحانی همچنین از پیشنهاد رئیس جمهور ترکیه مبنی بر برگزاری اجلاس سران سه کشور ایران، ترکیه و روسیه در چارچوب روند آستانه و برگزاری اجلاس شورای عالی همکاری ایران و ترکیه از طریق ویدئو کنفرانس استقبال کرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *