ماهیگیری سیاسی از آب گل آلود کووید ۱۹ / ویروسهای مرگبارتر از کرونا / ابتلای ۲۶ میلیون آمریکایی به آنفلوآنزا در یک فصل
دلیل ترس و وحشت عمومی از ویروس کرونا با توجه به وقوع بیماریهای مرگبارتر در دهههای اخیر و نیز بیماری معمول مرگبار آنفلوآنزا که سالانه هزاران نفر را به کام مرگ میفرستند، چیست؟
به گزارش گروه بین الملل ؛ ویروس تنفسی «کووید ۱۹» موسوم به کرونا، شمار مبتلایان و قربانیان آن در هفتهها و ماههای اخیر در صدر اخبار جهان جای گرفته و وحشت و هراس گستردهای را در پی داشته است؛ ویروسی که از «ووهان»، قطب حمل و نقل چین آغاز شد. اما آن چه که در مورد این ویروس و مسائل اطراف آن جلب توجه میکند، نخست هراس و وحشتی است که در میان مردم جهان به وجود آمده و دو، شایعات در مورد منشا این بیماری است.
این در حالی است که جهان دستکم در دهههای اخیر ویروسهای به مراتب کُشندهتری را شاهد بوده که شمار زیادی از افراد را به کام مرگ کشیدهاند و بیماری ویروسی «آنفلوآنزا» در سراسر جهان سالانه صدها هزار نفر را قربانی میکند.
ویروس کرونا چیست و چگونه آغاز شد؟
براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، ویروس کووید ۱۹ شکل جدیدی از کرونا ویروس است که در خانواده ویروسهای تنفسی «مرس» و «سارس» و سایر سرماخوردگیهای معمولی قرار میگیرد. این ویروس با منشا حیوانی از اواخر دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان چین شناسایی شد. این ویروس از طریق تماس مستقیم با قطرههای تنفسی فرد آلوده مانند سرفه و عطسه و تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل میشود. ویروس کووید ۱۹ میتواند ساعتها روی سطوح زنده بماند، اما یک ضد عفونی ساده نیز قابلیت برطرف کردن آن را دارد.
این بیماری که با علائمی مشابه سرماخوردگی معمولی یا آنفلوآنزا که به مراتب شایعتر از کووید ۱۹ هستند، آغاز میشود و دارای علائم دیگری مانند تب، تنگی نفس و سرفه است که در موارد حادتر به سینه پهلو یا همان عفونت ریه یا مشکلات تنفسی منجر میشود. اما نکته مهم در مورد این بیماری کُشنده بودن آن در موارد بسیار نادر است.
تاکنون اخبار متعددی در مورد مبتلایان و افراد دارای ریسک بالاتر ابتلا به این ویروس منتشر شده است که همگی غیرقابل استناد و ثابت نشده هستند. هنوز تاثیر این ویروس بر جنسیت یا سن و سال مبتلایان تایید نشده و همه افراد در هر رده سنی به این بیماری مبتلا میشوند. تنها واقعیت موجود در این زمینه، این است که تاکنون بیشتر موارد مرگ و میر در میان افراد با سن بالا یا دارای بیماریهای زمینهای گزارش شده است.
تلفات این ویروس در چین و سراسر جهان چند مورد بوده است؟
تاکنون ۷۷۱۵۰ نفر در چین به این بیماری مبتلا شدهاند که ۲۴۹۵ نفرشان جان خود را از دست داده اند. از ۲۲۱۳ نفر مبتلا به این ویروس در سراسر جهان نیز «ژاپن»، «کره جنوبی»، «ایتالیا»، «سنگاپور» و «هنگ کنگ» بالاترین میزان مبتلایان را به خود اختصاص داده اند. آمار تلفات کووید ۱۹ در ۲ ماه گذشته در سراسر جهان ۲۷ نفر بوده است. نکته قابل تامل بهبودی قطعی ۲۴۹۴۰ نفر از بیماری مذکور بوده است.
براساس گزارش مرکز کنترل بیماریهای چین، ۱۴ درصد افراد آلوده شده به ویروس کووید ۱۹، در گروه سنی بالای ۸۰ سال جانشان را از دست داده اند. این در حالی است که تنها نیم درصد از افراد زیر ۴۰ سال از این ویروس جان باخته اند.
چین دارای ۲۲ استان، دو منطقه اداری ویژه و ۵ منطقه خودمختار است. «هنگ کنگ» یکی از دو منطقه اداری ویژه چین، با دارا بودن بیش از ۷ میلیون نفر جمعیت، در رده پنجم مبتلایان به کووید ۱۹ قرار دارد. در این منطقه تاکنون ابتلای ۷۴ نفر به این ویروس و مرگ ۲ نفر تایید شده است.
«ماکائو» دیگر منطقه اداری ویژه چین نیز که ۵۲۴ هزار نفر را در خود جای داده، ۱۰ مورد ابتلا به کرونا را ثبت کرده است.
از استانهای چین نیز خبرها حاکی از این است که ۱۶ منطقه از پایتخت چین در ۱۰ روز اخیر ابتلای جدیدی را گزارش نکرده اند.
استان «هوبئی» به مرکزیت ووهان تاکنون تنها استانی در چین بوده که تلفات ناشی از کووید ۱۹ را گزارش داده است. اقدامات دولت چین در قرنطینه این استان با ۵۷ میلیون جمعیت سبب شده تا شیوع آن به سایر استانها متوقف شود. جدیدترین خبرها از رفع قرنطینه ووهان و ۶ شهر دیگر حکایت دارد.
سازمان بهداشت جهانی نیز اعلام کرد: «۸۰ درصد از مبتلایان به این بیماری به راحتی دوره درمان را طی میکنند و از ۲۰ درصد باقی مانده تنها ۲ درصد با خطر مرگ روبرو هستند.»
ویروسهای مرگبارتر از کووید ۱۹ کدام هستند؟
همانطور که گفته شد تاریخ بشر شاهد بیماریهای همه گیر کُشندهای بوده است که جان میلیونها نفر را در سراسر جهان گرفتند. بیماریهای مرگبارتر از کووید ۱۹ که در سالهای اخیر جان انسانها را تهدید کرده اند، عبارتند از:
- تب کریمه کنگو در دهه ۱۹۹۰ با احتمال مرگ ۴۰ درصد مبتلایان
- ویروس مرس در دهه ۲۰۱۰ با احتمال مرگ ۳۰ درصد مبتلایان
- ابولا در دهه ۱۹۷۰ با احتمال مرگ ۹۰ درصد مبتلایان
- سارس در دهه ۲۰۰۰ با احتمال حدود ۳۰ درصد مرگ مبتلایان
کووید ۱۹ از آنفلوآنزا به مراتب کم خطرتر است
بیماری ویروسی آنفلوآنزا از جمله بیماریهای فصلی است که سالانه شمار زیادی قربانی میگیرد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا اعلام کرد، سالانه هزاران نفر در این کشور جان خود را به دلیل ابتلا به آنفلوآنزای فصلی از دست میدهند. این میزان در سال ۲۰۱۸ حدود ۸۰ هزار نفر بود که در ۴۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. گفتن این مورد نیز ضروری به نظر میرسد که در سال ۱۹۱۸ با شیوه ۲ ساله آنفلوآنزا مواجه بود که منجر به کشته شدن بیش از ۵۰۰ هزار آمریکایی شد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا تاکید دارد که در سالهای اخیر شمار تلفات ناشی از آنفلوآنزا در بازه ۱۲ تا ۵۶ هزار نفر قرار داشته است. باید توجه داشت که به اذعان مرکز کنترل و پیشیگیری از بیماریهای آمریکا، تعداد اعلام شده به دلیل شیوع گسترده آنفلوآنزا دقیق نبوده و دلیل ابتلا به آنفلوآنزا در گواهی مرگ ذکر نشده است.
تنها در سال جاری ۱۰۵ کودک در آمریکا جان خود را به دلیل ابتلا به آنفلوآنزا از دست دادند که رکوردی بی سابقه بوده است. از سوی دیگر ۲۶ میلیون آمریکایی در سال جاری به این بیماری مبتلا شدند.
از سوی دیگر تایم نوشت فصل آنفلوآنزای ۲۰۱۸-۱۹ اروپا طولانیترین دوره در یک دهه گذشته بوده و ۲۱ هفته به طول انجامیده است. در این دوره ۴۲.۹ میلیون نفر به این بیماری مبتلا شدند که ۶۴۷ هزار نفر آنان در بیمارستان بستری شدند. ۶۱۲۰۰ نفر جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادند. آنفلوآنزا در فصل گذشته در اروپا ۷۹۴۰۰ کشته برجای گذاشته بود.
این بیماری همچنین میتواند عوارضی مهلک مانند ذات الریه، سکته مغزی و حمله قلبی را در پی داشته باشد.
اما با بررسی تاریخ نیز میتوان مرگبار بودن این بیماری را به شکل واضح تری مشاهده کرد. آنفلوآنزای ۱۹۱۸ اسپانیا بدترین فاجعه قرن بیستم بود که تلفاتی به مراتب بیشتر از جنگ جهانی اول داشت. شیوع و تلفات ناشی از این بیماری به حدی بود که لقب کُشندهترین بیماری همه گیر تاریخ مدرن را به آنفلوآنزا داد. این ویروس در سال ۱۹۱۸ حدود ۵۰۰ میلیون نفر از مردم سراسر جهان معادل یک سوم جمعیت کره زمین را آلوده کرد.
اهمیت آمار مذکور زمانی بهتر درک میشود که نسبت مبتلایات به آنفلوآنزا و کووید ۱۹ را به نسبت جمعیت جغرافیای سرزمین مبتلابه بسنجیم. نسبت تلفات ناشی از کووید ۱۹ به جمعیت یک میلیارد و سیصد و هشتاد میلیونی چین رقمی حدود ۲ هزارم درصد و نسبت تلفات ناشی از آنفلوآنزا در آمریکا در قیاس با جمعیتش ۲ دهم درصد است.
دلیل برجسته شدن خبر انتشار ویروس کرونا و گستردگی وحشت و هراس از این ویروس چیست؟
انتشار خبر ویروس کووید ۱۹ و تلفات آن بازار شایعه پراکنی را برای ماهیگیران آبهای گل آلود، فراهم کرد. از جمله این شایعات میتوان به شایعه خروج این ویروس از آزمایشگاهی در ووهان چین اشاره کرد. این شایعات که عمدتا با هدف محکوم کردن پکن به بی مبالاتی و بی توجهی به موضوع سلامت جهانی مطرح شدند، به شدت از سوی مراکز علمی و متخصصان امر رد شده و تکذیب شدند.
دانشمندان و محققان «ساینس مگ»، ژورنال پزشکی معتبری که از سال ۱۸۸۰ تاکنون در زمینه علوم مختلف فعالیت دارد، در گزارشی چنین شایعاتی را قویا رد و محکوم کردند. در بیانیهای که به امضای ۲۷ نفر از اعضای این ژورنال رسیده، با تاکید بر این که دانشمندان بسیاری این ویروس را مورد مطالعه قرار داده اند، آمده است: «ما این تئوری توطئه را که کووید ۱۹ منشا طبیعی ندارد، محکوم میکنیم. چنین تئوریهایی جز ایجاد ترس، شایعات و تعصبات قومی که منجر به ایجاد اختلال در مبارزه جهانی با این ویروس میشود، ندارد.».
اما پشت پرده طرح چنین شایعاتی یا دامن زدن به هراس عمومی را در مورد بیماری که به مراتب کم خطرتر از بیماریهای واگیر دار پیش گفته است، باید در منافع کشورهایی دانست که قصد دارند، از آب گل آلود کووید ۱۹ برای دستیابی به منافعی که از طرق قانونی قابل حصول نیستند، ماهی بگیرند.
به نظر میرسد رشد اقتصادی چین و مقابله این کشور با جنگ تجاری بهانه خوبی برای دست زدن به تئوری مرگبار بودن کرونا به دست برخی از کشورها داده باشد. در واقع تلاشها برای مرگباربودن کووید ۱۹ بیش از آن چه که واقعیت دارد، محدودیتهای متعددی در زمینه مرزی برای چین ایجاد کرد که تاکنون صدمات و آسیبهایی را به صنایع مختلف این کشور وارد کرده است. سناریویی که انتظار میرود برای ایران نیز در حال اجرا باشد. محدودیتهای مرزی، لغو پروازها، کاهش سطح تبادلات از جمله ابزارهایی هستند که در این جریان به کمک سودجویان آمده اند.
آمریکا که در سال جاری با ابتلای ۲۶ میلیون نفر به آنفلوآنزا و مرگ دستکم ۱۴ هزار نفر در سال جاری بر اثر این بیماری با بحرانی جدی در عرصه سلامت عمومی مواجه است، پس از ابتلای تنها ۱۵ نفر از شهروندانش سایر کشورها را ترغیب به بستن مرزهایشان کرده است.با مشاهده این آمار می توان این موضوع را مطرح کرد که آنفلوآنزا در حال قتل عام آمریکایی هاست اما خبرهای آن به شدت از سوی دولت این کشور سانسور و بایکوت می شود.
آن چه در این شرایط ضروری به نظر میرسد دور ماندن از شایعات و رعایت بهداشت فردی و کمک به روند درمان و عدم اختلال در روند مذکور به دور از وحشت و هراس است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *