تشدید ناامنی در جهان؛ میراث سیاست خارجی دولت بایدن
خبرگزاری میزان - روز ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ (یکم بهمن ماه)، پایان دوره ریاستجمهوری جو بایدن است؛ هزینههای بالای زندگی، مهاجرت در سطوح بیسابقه و امید ازبینرفته برای آشتی با آمریکای بهشدت تقسیمشده، تا حدی توضیحدهنده شکست دولت او و آشفتگی است که حزب دموکرات در آن قرار گرفته است.
جو بایدن با شعار «آمریکا بازگشته است» در ژانویه ۲۰۲۱، مصمم به ترمیم آسیبی که سلف وی به آمریکا در سراسر جهان وارد کرده بود، به قدرت رسید؛ با این حال، ریاستجمهوری بایدن با وجود حمایت قاطع او از کییف، تلاش واشنگتن برای اثبات دیدگاه خود، بهویژه شکست در خاورمیانه را برجسته کرده است.
دستاورد صفر برای بایدن در زمینه سیاست خارجی
جو بایدن با دو صلاحیت وارد کاخ سفید شد که هیچ رئیسجمهور دیگری در ۷۰ سال گذشته آمریکا نداشته است؛ حدود ۵۰ سال تجربه در دولت و بیش از یک دهه حضور در کمیته روابط خارجی سنا.
با این حال، میراث او در زمینه سیاست خارجی -شاید اولین بار برای یک رئیسجمهور آمریکا- دیپلماسی تقریبا صفر را پشت سر میگذارد.
پس از چهار سال پرتلاطم ریاستجمهوری ترامپ، زمانی که جو بایدن وارد کاخ سفید شد، عبارتی که بهسرعت پخش شد این بود: «بزرگسالان به اتاق بازگشتند».
اما امروز، یک دیپلمات کهنهکار دنیایی را پشت سر میگذارد که در ۴ سال گذشته اساسا ناامنتر و ناسالمتر بوده است.
خونریزی در خاورمیانه
بسیاری معتقدند این راهبرد معیوب بایدن در قبال رژیم صهیونیستی بود که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم، را برای ارتکاب خونریزی در غزه جسور کرد.
اگر بایدن برنامهای برای مهار رژیم صهیونیستی داشت، این برنامه بهطور کامل شکست خورد و سفرهای مکرر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به اراضی اشغالی، قطعا واشنگتن را همدست رژیم صهیونیستی قرار میدهد.
- بیشار بخوانید:
- ترامپ یا هریس؛ بررسی نگاه ۲ نامزد انتخابات آمریکا به ایران و تحولات جهانی
- نگاه ۲ نامزد انتخابات آمریکا به تحولات بینالمللی چیست؟
به گزارش ایندیَناکسپرس، کارشناسان به این نتیجه میرسند که از قضا، «بزرگترین تهدید علیه استراتژی آمریکا در خاورمیانه از از نزدیکترین متحد آن - اسرائیل است.»
بایدن در جریان دیدار اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) از اراضی اشغالی، حمایت تزلزلناپذیری را از نخستوزیر این رژیم ابراز کرد و حمایت واشنگتن را تایید کرد.
بازگشت بایدن از اراضی اشغالی ۱۷.۹ میلیارد دلار کمک نظامی دیگر را به دنبال داشت که مکمل سالانه ۳.۵ میلیارد دلاری است که پیشتر دریافت میکرد.
گسترش ناتو و بیثباتتر شدن جهان
در جولای ۲۰۲۳ (تیر ۱۴۰۲)، هفتادوپنجمین اجلاس سران ناتو بهعنوان «دستاورد امضایی» بایدن در دو مورد مطرح شد؛ برای تجدید حیات و گسترش قدرتمند اتحادها از زمان جنگ اوکراین (فنلاند و سوئد دو عضو جدید شدند) و بایدن ریاست ائتلاف را در واکنش سریع و همهجانبه به جنگ اوکراین، بدون وارد شدن به درگیری مستقیم با روسیه، برعهده داشت.
با این حال، یک سال بعد، منتقدان گفتند که گسترش ناتو جهان را بسیار بیثباتتر کرده است و احتمالا از خط قرمزها عبور کرده است؛ حتی برخی میگویند که روابط آمریکا و روسیه ممکن است هرگز بهبود نیابد.
دولت بایدن اشتباههای راهبردی زیادی مرتکب شده است؛ آنها اغلب در انتخابهای دشوار شکست خوردهاند.
حتی در شرایطی که بهطور فزایندهای آشکار شده است که اوضاع در خاورمیانه در حال خارج شدن از کنترل است و آنها نتوانستهاند واقعیتهای دشواری مانند کمبود ذخایر مهمات غربی و اراده سیاسی را که ادامه رویکرد بیسابقه به جنگ در اوکراین را چالش برانگیز میکند، بشناسند یا بپذیرند.
درگیری خاورمیانه میتواند مستقیمترین پیامدهای سیاسی را داشته باشد؛ از زمان عملیات طوفانالاقصی، واشنگتن حمایت تزلزلناپذیری از رژیم صهیونیستی نشان داده است.
اگرچه بایدن در سخنرانی خود در سازمان ملل گفت که «جنگ گسترده» در لبنان به نفع هیچکس نیست و همچنین از اینکه «راهحل دیپلماتیک هنوز امکانپذیر است»، دولت او همچنان قاطعانه در کنار رژیم صهیونیستی ایستاده است، حتی زمانی که از آتشبس در غزه و لبنان سخن میگوید.
درس دوره ریاستجمهوری بایدن این است که صرف لفاظیها برای غلبه بر بلاتکلیفی کافی نیست؛ حتی اگر دولت بایدن آشکارا چشماندازی برای جهان داشته باشد، اما زمانی که این بینش با واقعیت در تضاد باشد، آنها اساسا نمیخواهند این تصور را بپذیرند که ممکن است جهان تغییر کرده باشد.
انتهای پیام/