سامانه بهین یاب نیاز به پایش دقیق دارد
بیوک صحاف امین در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصاد اظهار کرد: سامانه بهین یاب وزارت صمت که وظیفه تشخیص تولیدکنندگان واقعی کشور و اختصاص میزان سهمیههای خرید مواد اولیه را دارد نیاز به پایش دقیق و به روز دارد به شکلی که به محض بروز نوسانات ارزی به یکباره شاهد رشد سهمیههای خرید برای عدهای سودجو در این سامانه نباشیم.
رئیس هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران با بیان اینکه لزوم پایش خریداران مواد اولیه به منظور تعادل بازار به خصوص در زمانهای نوسانات ارزی و پیک مصرف محصولات احساس میشود افزود: در کشور مکانسیم شفاف بورس کالا داریم که اطلاعات کلیه معاملات مواد اولیه را برای مسوولان قابل رصد کرده است، در این میان بخشهای نظارتی از جمله وزارت صمت میتوانند با بررسی معاملات، تولیدکننده واقعی را از تولیدکننده غیرواقعی تفکیک کرده و سهمیههای بهین یاب را اصلاح کنند.
وی با بیان اینکه در این زمینه اقدامات مثبتی انجام شده، اما باید ادامه یابد، گفت: وقتی شرکتی امکان خرید از بورس را پیدا میکند یعنی از وزارت صمت مجوز گرفته است، اما تجربه نشان میدهد که نباید به شرکتها صرف داشتن پروانه بهره برداری اجازه دریافت مواد اولیه را دارد و باید میزان تولید آن واحد نیز به صورت دورهای بررسی شود؛ در همین زمینه تاکنون برخی تولیدکنندگان غیرواقعی به کمک بورس کالا و انجمنهای ذی ربط شناسایی و حذف شدند که همین امر به حفظ تعادل در بازار و حذف تقاضاهای کاذب کمک کرده است.
رئیس هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران با بیان اینکه بین قیمت مواد اولیه و نوسانات قیمت دلار در بازار آزاد همبستگی زیادی وجود دارد، افزود: در صورت تمهیدات بانک مرکزی در ادامه ثبات بهای ارز، شاهد برقراری تعادل در بازارهای کالایی و مواد اولیه مصرفی صنایع پایین دست پتروشیمی خواهیم بود.
صحاف امین با بیان اینکه تجربه ثابت کرده که با شروع نوسانات شدید در بازار ارز، خریداران تحت تاثیر فضای روانی و هیجانی قرار گرفته و بیش از حد نیاز خود متقاضی خرید کالا و مواد اولیه میشوند، بیان کرد: متاسفانه بالا رفتن قیمت دلار در بازار آزاد که به تبع آن رشد نرخ ارز در سامانه نیما را در پی دارد، بر میزان تقاضای خرید مواد اولیه تاثیرگذار است که در نتیجه آن، میزان رقابتها بر سر خرید مواد اولیه شدت یافته و قیمتها به تدریج بالا میرود که این امر به نفع صنایع پایین دست نیست.
به گفته وی، در شرایط بروز نوسانات ارزی هر چقدر میزان عرضهها هم افزایش یابد، کفاف تقاضاهای کاذب نیست و این همبستگی بین رشد بهای دلار و افزایش قیمت کالاها در بازار کاملا واضح است.
صحاف امین با اشاره به تجربه چند ماه گذشته در بازار ارز گفت: تجربه نشان داد در مدتی که نرخ ارز در بازار آزاد با ثبات همراه بود و آرامش در این بازار حاکم شد، معاملات بورس نیز در شرایط تعادلی و با ثباتی در حال انجام بود و تنها تعداد انگشت شماری با رقابت مواجه میشدند و در سایر گریدها شاهد روندی متعادل بودیم. به طوری که میتوان با ایجاد ثبات در بازار ارز نسبت به حفظ آرامش بازارهای کالایی و مواد اولیه مصرفی صنایع اقدام کرد.
تشویق واحدهای تولیدی به استفاده از ابزارهای مالی
رئیس هیات مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران در خصوص مزایای استفاده از روشهای مالی نوین بورس کالا برای تامین مالی تولیدکنندگان و دسترسی به موقع واحدهای تولیدی پایین دست به مواد اولیه مصرفی و چگونگی ترویج آنها در بین فعالان صنایع اظهار کرد: همیشه جای خالی این قبیل قراردادهای بلندمدت و ابزارهای پوشش ریسک در صنایع احساس میشده و در این زمینه جلسات متعددی با بورس، واحدهای پتروشیمی و انجمنهای مختلف برگزار کرده ایم. هدف از برگزاری این نشستها این بوده است که کارکردهای این ابزارها و نحوه پوشش ریسکهای خرید و فروش به کمک آنها برای فعالان صنعت تشریح شود تا بتوانیم به کمک بورس استفاده از این ابزارها را ترویج دهیم که نتایج خوبی هم داشته است.
صحاف امین تاکید کرد: در نتیجه برگزاری این جلسات، قراردادهای بلندمدت در خصوص برخی گریدهایی که میزان تولیدشان بیش از میزان نیاز در بازار داخلی بوده، از سوی برخی واحدهای پتروشیمی مورد استفاده قرار گرفته است.
وی در خاتمه سخنان خود گفت: ابزارهای مالی بورس هنوز جای خود را به خوبی در بین فعالان صنعت پتروشیمی باز نکرده است که البته پتروشیمیها به دلیل شرایط ملتهب بازار ارز در کشور و نیز مشکلات مربوط به تعهدات ارزی برای فروشهای صادراتی، وارد این ابزارها نشده اند، اما به مرور و در آیندهای نزدیک حجم استفاده از ابزارهای مالی بورس کالا افزایش خواهد یافت.