طرح تکثیر در اسارت یوز باید به میان دشت منتقل شود/ هنوز مشکل تردد یوزها در جاده شاهرود به مشهد را حل نکرده ایم
محمد درویش کارشناس محیط زیست و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع در گفت وگو با خبرنگار گروه جامعه ، درباره انتقادات به طرح تکثیر در اسارت یوزپلنگ ایرانی و موضوعاتی پیرامون این امر که این طرح یک طرح شکست خورده است چرا که درصد موفقیت در این طرح فقط ۳ درصد است گفت: متاسفانه فرصتهای زیادی را در طرح تکثیر در اسارت یوز از دست داده ایم. کاری که اصولی بود و باید انجام میشد این بود که ما یک منطقهای را در میان دشت داشتیم و باید برای تکثیر یوز تجهیز میشد و امکان زاد و ولد طبیعی را برای یوزپلنگها فراهم میکردیم.
طرح تکثیر در اسارت یوز باید به میان دشت منتقل شود
وی در ادامه بیان کرد: هنوز هم برای اجرای طرح تکثیر در اسارت یوز در میان دشت دیر نشده و باید به همان قسمت برویم و یک منطقه وسیع چند هزار هکتاری را سازمان محیط زیست به کمک سایر دستگاهها حفاظت کند.
یوز ها حاضر به تولید مثل در مکانی که در معرض دید باشد نیستند
کارشناس محیط زیست و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع در ادامه تاکید کرد: یوزها به شدت حیوانات خجالتی هستند و به هیچ وجه حاضر به تولید مثل در مکانی که در معرض دید باشد نیستند و ما باید شرایط طبیعی را برای آنها فراهم کنیم تا تولید مثل یوزپلنگها اتفاق بیفتد.
حتی نتوانسته ایم مشکل تردد یوزها را در جاده ترانزیت شاهرود به مشهد حل کنیم
درویش در ادامه بیان کرد: در کشورمان حتی نتوانسته ایم مشکل تردد یوزها را در جاده ترانزیت شاهرود به مشهد حل کنیم. همه اینها منجر به این شده که با نگرانی همه گیری مواجه شویم که این امر منجر به این خواهد شد که برای همیشه مجبور به خداحافظی با یوزپلنگها شویم.
طرح تکثیر در اسارت یوز ۹۷ درصد منجر به شکست میشود
پیشتر محمد علی یکتانیک، این کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار میزان ضمن انتقاد از راه اندازی طرح تکثیر در اسارت یوز گفت: صرف بودجه براى طرح هاى تکثیر در اسارت درحالیکه اولویت هاى محرز دیگرى براى نجات گونه وجود دارند یک اشتباه بى بازگشت و غیر قابل بخشش است، برای حفاظت از یک حیوان وحشی فقط و فقط باید زیستگاه آن را حفاظت کنیم و نیازی به این نداریم که آن جانور را در قفس بیاوریم و از آن نگهداری کنیم.
برای طرح تکثیر در اسارت یوز ۲۰۰ میلیون هزینه شد
یکتا نیک همچنین افزود: در سال ۹۲ برای طرح تکثیر در اسارت یوز ۲۰۰ میلیون هزینه شد در حالی که تمامی کارشناسان محیط زیست چه ایرانی و چه خارجی معتقدند نتیجه این طرح ۹۷ درصد منجر به شکست میشود و فقط ۳ درصد امکان موفقیت دارد و همان ۳ درصد نیز در صورت تکثیر امکان بازگشت به طبیعت را ندارند و ما حیوان باغ وحشی تولید کرده ایم.