هند درصدد نفوذ در منطقه آسیا-اقیانوس آرام
به گزارش ، نشریه "تایمز او ایندیا" نوشت: در طول سفر اس جیشانکار به ژاپن، وی با ماریس پین همتای استرالیایی خود دیدار کرد. در همین حال اسکات ماریسون نخست وزیر استرالیا قرار است در اوایل ماه (ژانویه) برای شرکت در اجلاس بین المللی رایسینا به هند سفر کند.
در ماه جاری وزرای خارجه و دفاع هند و استرالیا با یکدیگر دیدار داشتند. پس از تصمیم هند برای خروج از توافقنامه همکاری جامع اقتصادی منطقه ای (RCEP) هند تصمیم گرفته است تا به صورت مستقل روابط تجاری خود با استرالیا را گسترش دهد.
همچنین در هفته آینده، راجنات سینگ وزیر دفاع و اس جیشانکار وزیر امور خارجه هند با تارو کانو و توشیمیتسو موتگی همتایان ژاپنی خود در دهلی نو دیدار و گفت و گو می کند.انتظار می رود در این دیدار دو کشور توافقنامه خرید و خدمات متقابل را امضا کنند.
این توافقنامه به دو کشور اجازه خواهد داد تا از پایگاه های دریایی یکدیگر استفاده کنند.
در ماه دسامبر مایک پمپئو وزیر امور خارجه و مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا برای برگزاری دور جدید مذاکرات موسوم به ۲+۲ با اس جیشانکار و راجنات سینگ همتایان هندی خود دیدار کنند.
از سوی دیگر دهلی نو با گسترش روابط با فرانسه درصدد است که روابط اقتصادی این کشور را با پاریس به عنوان یکی از قدرت های بزرگ اروپا افزایش دهد.
هند و فرانسه در ماه مارس سال ۲۰۱۸ توافق حمایت لجستیکی را امضا کردند. هدف از این توافقنامه تسهیل پشتیبانی، تامین خدمات بین نیروهای مسلح دو کشور در طی بازدید ازبنادر، رزمایشها و آموزش های مشترک، کمک های بشردوستانه و تلاش های امدادی می باشد.
هند دارای یک قرارداد لجستیکی مشابه با آمریکا است. این قرارداد در سال ۲۰۱۶ پس از یک دهه مذاکره میان دو کشور امضا شد اما دهلی نو پس از گذشت دو سال این توافقنامه را اجرایی کرد.
هند معتقد است که فرانسه دارای منافع بزرگی در منطقه اقیانوس هند است. فرانسه دارای جزایر مختلفی در این منطقه است که حدود ۱.۹ میلیون نفر از شهروندان فرانسوی در آنها زندگی می کنند. همچنین حوزه اقتصادی فرانسه که شامل یک منطقه وسیع ۹.۱ میلیون کیلومتر مربع می شود در این منطقه قرار دارد.
سال گذشته فرانسه اعلام کرد که با اقدامات چین برای تحت تاثیر قرار دادن آزادی کشتیرانی مقابله خواهد کرد و قصد دارد در سال ۲۰۱۹ یک ناو هواپیمابر را به اقیانوس هند اعزام کند.
همچنین دهلی نو، فرانسه را به دلیل پایگاه های نظامی این کشور در جیبوتی، ابوظبی و جزایر ریونیون، یک همکار راهبردی در اقیانوس هند محسوب می کند.
گسترش همکاری های هند با کشور های مهم حوزه اقیانوس هند با هدف کنترل نفوذ چین در این منطقه انجام می شود.
چین در اقیانوس هند به دنبال چیست؟
یکی از اهداف چین برای افزایش حضور در اقیانوس هند حفاظت از نفتکش های خود در مقابل دزدان دریایی است .
از سال ۲۰۰۸ نیروی دریایی چین به صورت مداوم عملیات های ضد دزدان دریایی را در دریای عرب انجام داده است.
هدف دیگر جلوگیری از محاصره تنگه مالاکا، یک مسیر کلیدی در منطقه هند-اقیانوسیه و یک آبراه راهبردی برای تجارت بین آفریقا و خاورمیانه از یک طرف و کشورهای آسیایی از سوی دیگر، توسط آمریکا است.
در سال های اخیر با قدرت گرفتن چین به عنوان رقیب بزرگ تجاری ژاپن و رقیب تسلط آمریکا در اقیانوس هند و دریای جنوب چین، تنگه مالکا اهمیت زیادی یافته است.
چین به دلیل نیازهای نفتی خود ، به طور فزاینده ای وابسته به خاورمیانه شده است. این نفت باید از طریق تنگه مالاکا برای رسیدن به سواحل چین، عبور کند.
این امر به این معنی است که در صورت تشدید اختلافات در دریای چین یا جنگ مستقیم بین آمریکا و چین برسر تایوان، پکن با خطر عدم دسترسی به منابع نفت خاورمیانه روبرو خواهد شد.
هدف سوم چین برای حضور در منطقه، محاصره هند در دریا از طریق تبدیل کردن مراکز تجاری به پایگاه های نظامی است.
اما نارندرا مودی نخست وزیر هند تمهیدات مختلفی برای جلوگیری از موفقیت چین در رسیدن به این هدف در دستور کار خود قرار داده است.از جمله این تمهیدات میزبانی رزمایش های دریایی چند جانبه در اقیانوس هند مانند رزمایش سال گذشته "مالابار" در خلیج بنگال با حضور ژاپن و و استرالیا می باشد.
هند همچنین در سال گذشته یک رزمایش دریایی دیگر با حضور ۲۳ کشور برگزار کرد که این امر اعتراض پکن را به دنبال داشت.