تنها 30 درصد از قوانین حقوق کودک در افغانستان اجرایی شده است
به گزارش ، «ملکه رسولی» مسوول بخش حقوق کودکان کمیسیون حقوق بشر در هرات گفت: با وجود دادخواهیها و فعالیتهای گسترده از سوی نهادهای خصوصی و دفتر کمیسیون حقوق بشر افغانستان تاکنون از 100 درصد قوانین خاص کنوانسیون کودکان در افغانستان تنها 30 درصد از آنها اجرائی شده که با آن هم وضعیت کودکان وخیم گزارش شده است.
وی افزود: در حال حاضر پس از بررسیهای ادارات مختلف دولتی و خارجی در هرات بیش از 9 هزار و 800 کودک خیابانی حضور دارند که بخشی از آنها کودکان خانوادههای نیازمند و بخشی دیگر نیز کودکان خانوادههای آواره داخلی است که در وضعیت بدی زندگی میکنند بدون اینکه از حقوق خود خبری داشته باشند و مهمتر از همه از حق درس و حق زندگی خوب نیز محروم هستند.
وی تاکید کرد: کمیسیون حقوق بشر تاکنون در بررسیهای خود از وضعیت کودکان در هرات 22 قضیه شکایت کودکان را به ثبت رسانده که جرائمی چون نقض حقوق کودکان، بی سرپرستی، آموزش و بهداشت علیه کودکان میباشد.
وی همچنین گفت: معضل دیگر که کودکان را با خطر جدی مواجه ساخته سوء استفاده از کودکان در هرات است که مافیا و باندهای مواد مخدر و حتی گروههای مخالف مسلح دولت نیز از این کودکان استفاده میکنند که خلاف تمامی قوانین کنوانسیون حقوق کودکان است.
وی تاکید کرد: کودکان نیز حتی به تازگی دیده شده است که از سوی افراد خاص مورد سوء استفادههای جنسی قرار گرفتهاند که نیاز است تا حکومت با ایجاد برنامههای اساسی جلوی رشد سو استفاده از کودکان را بگیرد.
از سوی دیگر نیز عبدالقیوم افغان رئیس اداره کار و امور اجتماعی هرات در این مورد گفت: کنوانسیون حقوق کودکان 4 اصل مهم چون حق آزادی بیان، حق تساوی و عدم تبعیض، حق تعلیم و آموزش استوار است که اداره کار و امور اجتماعی هرات بر اساس آن نیز تلاشهای زیادی را انجام داده است و تاحد توان و بودجه خاص برای رسیدگی به کودکان نیز در نظر گرفته شده که برای نگهداری آموزش آنها پرورشگاههای مختلفی دولتی و خصوصی نیز ایجاد شده است و تاحدودی از این کودکان نیز تحت نظر دولت هستند.
وی تاکید کرد: از آغاز سال تاکنون در این اداره 600 پرونده نقض حقوق کودکان به ثبت رسیده که با رسیدگی کامل به این پروندهها تمامی مشکلات این کودکان رفع شده است و در حال حاضر کمیتهای از بررسی وضعیت کودکان کار در هرات ایجاد شده و در صورت برخورد با مشکل کودکان با عوامل آنها برخورد خواهد شد.
غلام داوود هاشمی معاون والی هرات با اشاره به حضور 5 میلیون کودک که بر اثر خشکسالیها، مهاجرتها و دیگر مشکلات خانوادگی بیسرپرست و بیسرنوشت هستند گفت: حکومت توانسته با تلاشهای زیاد و امکانات دست داشته خود 3 میلیون از این کودکان را تحت پوشش خود در آورد.
وی خاطرنشان کرد: نیاز است تا برای اجرای قانون و حقوق کودکان تمامی شهروندان در کنار حکومت برای اجرائی شدن حقوق کودک و رفع چالشهای آنها دست به کار شوند تا دیگر شاهد افزایش کودکان کار و خیابانی در افغانستان بخصوص در هرات نباشیم.
دکتر خلیل موئد مشاور آموزشی اداره آموزش و پرورش هرات گفت: کودکان در افغانستان از هر زمانی دیگر نیازمند توجه و مراقبت هستند و نیاز است تا حقوق و نیازمندیهای کودکان در برنامههای مختلف در مدارس و نهادهای مختلف انعکاس یابد تا قوانین کودکان نیز پس از درک و فهم از سوی خانوادهها و افراد مختلف سبب کاهش چالشهای کودکان شود.
به گزارش فارس، کنوانسیون حقوق کودکان نیز مانند دیگر قوانین جهانی به گفته مسوولان کمیسیون حقوق بشر افغانستان تنها نام خود را در آن درج کرده و تاکنون نیز برای اجرائی کردن قوانین آن هیچ اقدامی نکرده است.
در حال حاضر در هرات بیش از 9 هزار و 800 کودک خیابانی حضور دارند که بدون آگاهی از حقوق خود با چالشهای مختلفی دست و پنجه نرم میکنند.
/