انتقال جبهه نبرد از یمن به عربستان؛ سیاستهای ریاض آتش به جان آرامکو انداخت
جنگ حدود پنج ساله عربستان علیه یمن به ایستگاه ناامنی مناطق استراتژیک و حیاتی ریاض رسیده و چشم انداز این جنگ نابرابر را برای محمد بن سلمان بیش از پیش تیره و تار کرده است.
به گزارش گروه بین الملل ؛ عملیات پهپادی نیروهای یمنی علیه تاسیسات غول نفتی دولتی عربستان سبب باز شدن برگ جدیدی در پرونده تجاوز حدودا پنج ساله ریاض و ائتلاف تحت کنترلش به یمن شده است؛ برگی که قطعا نه تنها خوشایند دربار سعودی نیست بلکه تاثیر مستقیمی بر روند تحولات این جنگ نابرابر خواهد داشت.
از آغاز حمله هوایی عربستان و ائتلاف سعودی با مشارکت شماری از کشورها از جمله امارات در آوریل ۲۰۱۵ علیه یمن، چهار و سال و نیم میگذرد. بهانه بازگرداندن «منصور هادی عبد ربه» رئیس جمهور فراری یمن به «صنعا» پایتخت یمن، دستاویز عربستان برای گزافه گوییهایی در مورد اتمام عملیات در چند هفته بود. ریاض در پی ناکامی در دستیابی به اهداف خود در یمن ضمن گستردهتر کردن جنگ هوایی و محاصره اقدام به انجام عملیات زمینی علیه فقیرترین کشور غرب آسیا کرد. نتیجه این اقدامات و تجاوزها کشته و زخمی شدن هزاران نفر و بروز بزرگترین بحران بشردوستانه جهانی شد. حملات گسترده به غیرنظامیان، زیرساختهای یمن و جنایات جنگی ریاض نیز نتوانست مقاومت یمنیها در حفاظت از سرزمینشان را با شکست مواجه کند.
عملیات پهپادی علیه آرامکو؛ نقطه عطف جنگ یمن
عملیات پهپادی نیروهای یمنی به تاسیسات پالایشگاهی آرامکو ضمن وارد آوردن خسارات مادی قابل توجه به عربستان و ایجاد اختلال در جریان تولید بزرگترین و سودآورترین شرکت تولیدکننده نفت جهان که به زعم برخی از کارشناسان کشور را اداره میکند، پیامدهای حیثیتی مهمی نیز برای عربستان و شخص «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در پی داشت.
بودجه کلان نظامی عربستان، قرارداد میلیارد دلاری تسلیحاتی با آمریکا و تامین منابع انسانی از کشورهای فقیر آفریقایی برای جنگ یمن که همواره از انتقادات اصلی مخالفان داخلی بن سلمان در مورد نتایج جنگ مذکور بوده، اکنون با هدف قرار گرفتن آرامکو شکل جدی تری گرفته و سبب شده تا ولیعهد سعودی آماج انتقادات گستردهای قرار بگیرد. انتقاداتی که بن سلمان را به ایجاد مخاطرات جدی برای امنیت بزرگترین کشور تولیدکننده نفت جهان متهم میکنند.
تاکید سیاستمداران، تحلیلگران و کارشناسان بر بی سابقه بودن این عملیات، نشان دهنده ضعف جدی عربستان در تامین امنیت است.
ضمن این که نشان دهنده انتقال جبهه نبرد از خاک یمن به درون عربستان است. نیروهای یمنی که در چند ماه اخیر به تلافی حملات گسترده و وحشیانه عربستان و ائتلاف به مناطق مختلف یمن به ویژه مناطق غیرنظامی مواضع و اهداف استراتژیکی را در خاک عربستان هدف قرار داده و ضربات سختی به آنها وارد کرده بودند، با انجام عملیات علیه آرامکو نشان دادند که مسیر جنگ در چهار سال گذشته معکوس شده است.
هشدار نیروهای یمنی به عربستان
«یحیی سریع» سخنگوی رسمی نیروهای یمنی در پی عملیات پهپادی علیه پالایشگاههای شرقی عربستان به ریاض هشدار داد مادامی که تجاوزات علیه یمن ادامه داشته باشد، اقدامات تهاجمی آنها نیز گستردهتر و خطرناکتر خواهد بود. ضمن اینکه عربستان و امارات باید بدانند که هیچ نقطهای از کشورشان در امنیت نیست.
نیروهای یمنی که در ماهها و سالهای آغازین جنگ با مشکلات زیادی به ویژه در زمینه تسلیحاتی مواجه بودند، اکنون با ارتقا و بهبود تسلیحات بومی خود چالشهای امنیتی عمدهای را برای ائتلاف سعودی و دو عضو کلیدی آن یعنی عربستان و امارات ایجاد کرده اند.
بیشتر بخوانید: سه گام اصلی برای حل بحران یمن
در واقع عملیات علیه آرامکو گذشته از کاهش پنجاه درصدی تولید نفت و گاز عربستان و قطع تولید، انتقال و تحویل نفت و فرآوردههای نفتی و تاثیرات آن بر بازارهای نفتی و اقتصادی، تاثیرات عمدهای بر معادلات آتی توازن قوا میان عربستان و یمن و نیز منطقه خواهد داشت.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *