تحلیل رفتن بهداشت حرفهای به دلیل تلفیق ۲۳ ساله با بهداشت محیط/وزیر بهداشت دستور تفکیک داد
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، سال ۱۳۶۲ طی مصوبه هیات دولت شرح وظایف وزارت کار در "امور بهداشت حرفهای" به وزارت بهداشت محول شد.
تلفیق بهداشت محیط با بهداشت حرفهای به معنای تحلیل بهداشت حرفهای
اگرچه بهداشت حرفهای در ایران طی سالهای ۷۰ تا ۷۵ جوان بود، اما نسبتا فعالیتهای تمیز و با نشاطی داشتند و به دلیل پیشینه محدود نمیتوانستند از پس تمامی کارها برآیند تا اینکه در سال ۷۵ به بهانه کوچکسازی دولت، "بهداشت حرفهای" و "بهداشت محیط" را در وزارت بهداشت ادغام کردند، درحالی که بهداشت محیط آن زمان در ایران بیش از ۷۰ سال سابقه داشت لذا تلفیق بهداشت محیط با بهداشت حرفهای به معنای تحلیل بهداشت حرفهای است؛ بنابراین گزارش "محمدرضا لریجانی کارشناس مسئول بهداشت حرفهای با بیش از ۳۰ سال سابقه کار" در رابطه با خسرانهای رفته به رشته شغلی بهداشت حرفهای در پی تلفیق آن با بهداشت محیط همچنین آسیبهای وارده به کارگران به دلیل عدم نظارت صحیح به عملکرد صاحبان کارخانههای در حوزههای ایمنی، بهداشت شغلی و حرفهای کارگران در گفت وگو با خبرنگار گروه جامعه توضیحاتی را ارائه داد.
بهداشت حرفهای دارای قانون محکم در فصل چهارم قانون کار است
وی توضیح داد: بهداشت محیط گروه هدفی فراگیر، عام، مخاطبان عادی و... دارد و باید با روش خاص خود اداره شود و در مقابل بهداشت حرفهای واحد بازرسی و دارای قانون محکم در فصل چهارم قانون کار است و عدم رعایت ضوابط ان توسط کارفرما مشمول جرایم کیفری میشود.
بازرس بهداشت حرفهای از هر تعرض مصون است
به گفته لریجانی از آنجا که شعل مهندسی بهداشت حرفهای شرح وظایف خاص و حساسی دارد قانونگذار در ماده ۹۷ قانون کار آورده است؛ بازرس بهداشت حرفهای از هر تعرض مصون است.
تصمیم غلط تلفیق بهداشت حرفهای با بهداشت محیط
وی تلفیق بهداشت حرفهای با بهداشت محیط را تصمیم غلطی دانست و افزود: قرار گرفتن بهداشت حرفهای در کنار بهداشت محیط سبب نادیده گرفتن رشته بهداشت حرفهای شده است، بهعنوان مثال در بسیاری از شهرها مدیران این حوزه را متخصصین بهداشت محیط تشکیل دادهاند در حالی که هیچ توانایی در امورات بهداشت حرفهای ندارند و این مسئله مشکلات و آسیبهای متعددی را برای شاغلان و کارشناسان حوزه بهداشت حرفهای ایجاد کرد.
مدیران بهدلیل منافع شخصی، عدم توسعه منابع انسانی و مداخله بهداشت حرفهای را به نابودی کشاندهاند
این کارشناس مسئول بهداشت حرفهای با بیان اینکه متاسفانه به مرور کارشناسان بهداشت محیط در کارهای تخصصی بهداشت حرفهای نیز دخالت کردند، اظهار کرد: اگرچه بدنه شغل بهداشت محیط صادقانه به ناتوانی در انجام فعالیتهای تخصصی حوزه بهداشت حرفهای اذعان دارند، اما مدیران به دلیل منافع شخصی، عدم توسعه منابع انسانی، مداخله و کمتوجهی بهداشت حرفهای را به نابودی کشاندهاند.
۹۰ درصد بازرسیهای مهندسین بهداشت حرفهای حاکمیتی است
وی با تاکید بر اینکه ۹۰ درصد بازرسیهای کارشناسان و مهندسین بهداشت حرفهای حاکمیتی است، اضافه کرد: این حوزه به منظور انجام دقیق وظایف خود بهویژه در حوزه بازرسی از کارخانجات و مراکز تولیدی نیاز به توسعه کمی نیروی انسانی دارد لذا باید متناسب با واحدهای صنعتی نیروهای انسانی در حوزه بهداشت حرفهای افزایش پیدا کند.
لریجانی با اشاره به اینکه در زمینه جذب نیرو در این حوزه نیز تخلفاتی صورت گرفته است، مطرح کرد: درواقع به دلیل گستردگی جایگاه سازمانی بهداشت محیط و سوار بودن مدیران حوزه بر مناسبات اداری در زمان نیاز به جذب مهندسین بهداشت حرفهای به بهانه جذب نیرو در این حوزه تحصیلکردههای بهداشت محیط جذب کردند!
به گفته وی اکنون اگر پس از گذشت ۲۳ سال از ادغام، چارت اداری مرکز بهداشت حرفهای از ۷۵ پست به ۲ پست تقلیل یافته است و در مقابل نیروهای بهداشت محیط چند برابر شدهاند و این بزرگترین نشانه تحلیل و به حاشیه رفتن بهداشت حرفهای و انجام وظایف تخصصی این حوزه توسط کارشناسان بهداشت محیط است.
باوجود گذشت ۲۸ سال، اما هنوز آییننامه بهداشت حرفهای نگارش نشده
این کارشناس مسئول بهداشت حرفهای همچنین به نمونه دیگری از چالش ایجاده شده در حوزه بهداشت حرفهای اشاره کرد و توضیح داد: طبق ماده ۱۹۹ قانون کار، وزارت کار در سال ۷۰ مکلف شد، ظرف مدت ۶ ماه آییننامههای جدید حوزه بهداشت حرفهای را تدوین کند، اما اکنون باوجود گذشت ۲۸ سال از این دستور، اما هنوز این آییننامه به دلیل در اولویت نبودن مدیریت بهداشت حرفهای نگارش و تدوین نشده است.
وی خبر داد: به دنبال مکاتبات به برخی از نمایندگان مجلس، علیرضا محجوب نماینده تهران، وی متوجه خسران رفته به شغل مهم و حساس نظارتی بهداشت حرفهای شد چراکه اگر نیروی حرفهای، توانمند و نظارت دقیق نباشد سلامت شاغلان و کارگران متضرر میشود.
وزیر بهداشت دستور جداسازی بهداشت حرفهای از بهداشت محیط را صادر کرد
این کارشناس مسئول بهداشت حرفهای همچنین خبر داد: طی جلسه وزیر بهداشت با اعضای خانه کارگری در تاریخ ۷ شهریور ماه سال جاری آقای محجوب درخواست جداسازی بهداشت حرفهای از بهداشت محیط را مطرح کرد و با توجه به تسلط وزیر بهداشت به این مسئله و اشراف به خسرانهای وارده به حوزه بهداشت حرفهای این درخواست مورد پذیرش وی قرار گرفت و دستور جداسازی را صادر کرد.
تجمعی متفاوت
وی با یادآوری اینکه وزیر بهداشت حدود ۳۰ سال گذشته جزو برپا کنندههای خانههای بهداشت کارگری در کارخانجات بوده است، گفت: در پی این اقدام ارزشمند و برگرفته از تسلط وزیر بهداشت بر مسئله، کارشناسان، مهندسان و فعالان بهداشت حرفهای با تجمع مقابل وزارت بهداشت و اهداء شاخ گل به مراجعان از سعید نمکی وزیر بهداشت و علیرضا محجوب نماینده تهران قدردانی کردند.
عیدی وزیر بهداشت به جامعه متخصصان بهداشت حرفهای کشور
لریجانی دستور تفکیک بهداشت حرفهای از بهداشت محیط را عیدی وزیر بهداشت به جامعه متخصصان بهداشت حرفهای کشور پس از ۲۳ سال اجحاف در حق آنها دانست.
بهداشت حرفهای با بهداشت محیط به هیچ عنوان در یک قالب نمیگنجند
بنابراین گزارش علیرضا محجوب نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص به خبرنگار توضیح داد: کارشناسان بهداست حرفهای وظایف مهمی دارند که بسیار متفاوت با وظایف کارشناسان حوزه بهداشت محیط است که به هیچ عنوان در یک قالب نمیگنجند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است اختیارات، قوانین، نوع بازرسی و... این دو حرفه با یکدیگر متفاوت است و یکی کردن آنها به معنای عدم انجام درست هیچ یک از آنها است.
وزیر بهداشت دستور تفکیک شغل بهداشت حرفهای از بهداشت محیط را صادر کرد
علیرضا محجوب رئیس خانه کارگری همچنین افزود: اگرچه در گذشته نیز در مجلس این مهم را تذکر داده بودم و وزیر سابق بهداشت مورد سوال قرار گرفت، اما طی جلسه چند روز گذشته وزیر بهداشت با اعضای خانه کارگری، آقای نمکی استدلالهای بنده را شنید و به دلیل اشراف کامل به موضوع دستور پیگیری و تفکیک شغل بهداشت حرفهای از بهداشت محیط را داد.
نمکی اهمیت موضوع را به خوبی دریافته است
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ابراز امیدواری کرد: وزارت بهداشت هر چه سریعتر این تفکیک را انجام دهد تا این دو دستگاه بیش از این دچار موازیکاری نشوند و هر یک وظایف خود را به طور مجزا در زیرمجموعه وزارت بهداشت انجام دهند و اهمیت این موضوع را به خوبی دریافته است.