هدف بنیاد برکت محرومیت زدایی منطقهای و فقر زدایی خانوادگی است
محمود عسکری آزاد، رئیس هیات مدیره بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ، درباره اقدامات بنیاد برکت در حوزه محرومیت زدایی گفت: بنیاد برکت به عنوان یک سازمان توسعهای تشکیل شده است که بتواند در مناطق محروم ورود پیدا کند و به توسعه این مناطق کمک کند در این راستا نیازهای افرادی را که به یک سری کمکهای فنی و مالی و ... دارند تامین می شود و سپس افرادی که شروع به فعالیت می کنند به مناطق محروم سوق داده می شوند و از جهات مختلف آنها را حمایت کنیم؛ این اولین قدم شروع فعالیتهای بنیاد برای محرومیت زدایی است.
وی در ادامه گفت: ولی بعد از شروع فعالیت با کمبود زیر ساختها در برخی مناطق محروم رو به رو شدیم به همین دلیل بود که در فاز دوم اقدامات مقداری هم در این زمینه ورود پیدا کردیم و مجری فعالیتها در مناطق محروم شدیم، زیرا فعالیتهای اقتصادی در مناطق محروم باز موکول به این نمیشود که سرمایه گذاری در کوچکترین منطقه کشور که روستاها است اتفاق بیفتد.
عسکری آزاد در ادامه گفت: فاز سوم فعالیت بنیاد برکت نیز ایجاد مشاغل اجتماع محور بود که در منطقه زندگی افرادی که در روستا مستقر هستند این فعالیتها را گسترش میدهیم و هر سه این مراحل برای پاسخ به دستور رهبری برای توسعه و رشد مناطق محروم بوده است.
رئیس هیات مدیره بنیاد برکت در ادامه گفت: در روستا عموما زیر ساختها نسبت به فعالیتهای اشتغال زایی خیلی جلوتر است، ولی جمعیت رو به کاهش است و خیلی از این روستاهای مناطق محروم خالی از سکنه شدند و علت آن این است که زمینه اشتغال در این مکانها ایجاد نشده است.
عسکری آزاد افزود: توصیه ما به تسهیل گران اقتصادی اجتماعی بنیاد برکت این است که استانهایی که از نظر زیر ساخت در وضعیت مطلوب هستند در انتخاب روستاهای هدف در اولویت قرار بگیرند به این دلیل که هدف ما این نیست که روستایی که امکانات ندارد را فقط با برگرداندن جمعیت آباد کنیم.
وی در ادامه افزود: باید هم زیر ساخت فراهم باشد و هم فعالیتهای تولیدی و اشتغال زایی فراهم باشد به همین جهت در سال ۹۸ شاخصهایی را به عنوان اولویت اعلام کردیم که اولا باید روستایی که انتخاب می شوند بالای ۵۰ خانوار جمعیت داشته باشد یعنی حدودا ۲۵۰ نفر جمعیت داشته باشد و امتیاز بندی شوند و روستایی که زیر ساخت مدرسه و راه و شبکه بهداشت دارند برای اجرای طرحهای اشتغال زایی در اولویت قرار بگیرند و همچنین اعلام کرده ایم که میتوانند ۲۰ درصد از نقاط هدف خود را از مراکز دارای زیر ۵۰ خانوار جمعیت انتخاب کنند که از نظر زیر ساختیها هم در محرومیت باشند.
وی در ادامه بیان کرد: در راستای محرومیت زدایی باید جایی سرمایه گذاری کنیم که پتانسیل توسعه داشته باشند، چون چارچوب طرح ما بر اساس ۵ مولفه است: سرمایه انسانی، سرمایه طبیعی (زمین آب هوا و امکانات)، ظرفیت اجتماعی (توان تجمع انسانها برای حل مشکلات)، سرمایه فیزیکی (آب برق و راه و مدرسه باید داشته باشند)، سرمایه مالی (کمک قرض الحسنه به مردم) این ۵ سرمایه که با هم تجمیع شوند زمینه ساز توسعه میشود.
عسکری افزود: توسعه پایدار توجه به این ۵ نکته است. پایداری شغلهای ایجاد شده توسط بنیاد برکت موکول به این شرایط است اگر این شرایط را داشته باشیم و اشتغال مبتنی بر این مولفهها باشد به احتمال بسیار بالا شغلها پایدار خواهند بود. برای پایداری این شغلها تسهیل گران را موظف کردیم هر طرح را حداقل ۳ سال پیگیری کنند تا جایی که امکان بازپرداخت اقساط فراهم شود و در مراحل بعدی رشد پیدا کنند. برای اطمینان از این مورد ۳۰ تا ۴۰ درصد از حقوق تسهیل گر را منوط به موفقیت پروژه میکنیم.
رئیس هیات مدیره بنیاد برکت در ادامه درباره اهداف بنیاد برکت و اینکه به عنوان مثال بنیاد برکت در شرکتهای دارویی نیز فعالیت میکند و امکان دارد به با توجه به مقتضیات زمان اهداف این مجموعه از اشتغالزایی و محرومیت زدایی به سمت سایر اهداف کشیده شود یا خیر؟ گفت: هدف بنیاد برکت محرومیت زدایی منطقهای و فقر زدایی خانوادگی است و هر اقدامی که منتج به رسیدن به این دو هدف شود را انجام میدهیم.
فعالیتهای بنیاد برکت با هدف بهره برداری مالی و سود دهی نیست
عسکری آزاد گفت: فعالیتهای ما با هدف بهره برداری مالی و سود دهی نیست هر چند باید اقتصادی نیز باشد که سود دهی نیز داشته باشد. وقتی شروع به فعالیت در منطقهای میکنیم نگاه میکنیم که ببینیم چه فعالیتهایی برای محرومیت زدایی و فقر زدایی و افزایش درآمد در منطقه سودمند است و اهداف ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) ممکن است از این فراتر باشد.