۳۰ نمایشگاه کتاب در استان ها برگزار می شود/توجه بیشتر به کتابفروشیها در دستور کار است
قادرآشنا مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی ، با اشاره به برگزاری ۳۸۶ دوره نمایشگاه کتاب استانی گفت: شاید به لحاظ شیوه برگزاری اشکالاتی وجود داشته باشد، اما تلاش داریم تا همه توان خود را به منظور برطرف نمودن چالشها و مشکلات موجود بر سر راه این نمایشگاههای کتاب بکار ببندیم.
آشنا ضمن اشاره به تحولات در زمینه نمایشگاه های استانی از توجه به کتاب فروشیهای استانها خبر داد و ابراز کرد: در دوره جدید برگزاری این نمایشگاهها که از اواخر شهریورماه شروع میشود، تغییراتی به وجود می آید. هدف ما این است تا در دوره جدید توجه بیشتری به کتابفروشیهای استانها داشته باشیم تا همراه نمایشگاهها باشند و مانند سالهای گذشته مشارکت جدیتری داشته باشند.
وی افزود: در دور جدید نمایشگاه کتابفروشیهای استانها هم میتوانند در نمایشگاه استانی غرفه داشته باشند، البته به شرط اینکه از کتابهای ناشران حاضر در نمایشگاه اثری را عرضه نکنند، این موضوع کمک میکند که آنها هم پا برجا باقی بمانند و به فعالیت خود ادامه دهند.
آشنا به واسپاری نمایشگاههای کتاب به کتاب فروشیهای استانها اشاره و اظهارکرد: به دنبال بررسی امکان واسپاری نمایشگاهها به کتاب فروشیهای استانها هستیم، زیرا معتقدیم کتابفروشیهای برخی استانها قابلیتها و ظرفیتهای خوبی برای برگزاری این پدیده فرهنگی دارند. با برگزاری نمایشگاههای استانی شرایط مطلوبی برای توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی فراهم میشود و کسب کار فعالان عرصه کتاب نیز از رونق خوبی برخوردار خواهد شد.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران بیان کرد: چنانچه نمایشگاه به کتاب فروشیهای استانها واگذار شود، نحوی کار و تصمیم گیری در خصوص ارائه آثار ناشران بزرگ تهرانی و عرضه این کتابها در نمایشگاها بستگی به تصمیمات خودشان خواهد داشت. به هر ترتیب در صورت نتیجهبخش بودن این طرح آزمایشی، سال آینده آن را توسعهخواهیم داد.
وی تصریح کرد: بودجهای که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای نمایشگاههای کتاب استانی در سال جدید اختصاص داده تنها برای برگزاری ۱۵ نمایشگاه کفایت میکند، اما تصمیم موسسسه برگزاری ۳۰ نمایشگاه با لحاظ صرفهجویی در برخی هزینهها است و برنامهها نیز برهمین اساس تنظیم شده است.
آشنا با اشاره به رویکرد موسسه و ایراداتی بر آییننامه نمایشگاه کتاب گرفته شده بود بیان کرد: اصلاح آئیننامه نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران یک خواست جمعی بود و بر این اساس بلافاصله بعد از برگزاری سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بررسی و نحوه اصلاح آییننامه را شروع کردیم لذا در این زمینه با تمامی تشکلهای فعال نشر کشور و فعالان فرهنگی مکاتباتی انجام شد و یک ماه زمان برای اعلام نظرات و پیشنهادات در نظر گرفته شد. تلاش شد تا طی این یکماهه نقطه نظرات جمعآوری شود.
وی با گله از نحوی پاسخ فعالان ناشر به موسسه افزود: هرچند جای این گله وجود دارد که دوستان بیشتر بهصورت شفاهی و نه مکتوب نظراتشان را اعلام کردند. اکنون بعد از پایان یافتن این فرصت نظر سنجی، کار اصلاح را شروع شده است.
آشنا با اشاره به روند اصلاحات در نظر گرفته شده در آییننامه نمایشگاه کتاب اظهار کرد: در آئیننامه جدید یک بازنگری علمی در ساختار نمایشگاه صورت انجام خواهد شد و امیدواریم تا دو ماه آینده آئیننامه اصلاحشده برای تصویب تقدیم وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی شود. هدف این است که با این اصلاح جلوی تغییر سالانه آئیننامه نمایشگاه کتاب گرفته شود. در هیچ جای جهان و در هیچ نمایشگاهی هم اینگونه نیست که آئیننامه دائم تغییر کند. ما هم به دنبال همین مسئله هستیم تا یک آئیننامه مشخص و دائمی تصویب و ابلاغ شود.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران در پاسخ به نظرات مخالفان و موافقان برگزاری نمایشگاههای استانی وضرورت برپایی آن ابراز کرد: برای برگزاری نمایشگاههای کتاب استانی در سال جدید با تمام استانها مکاتبه انجامشده و در این خصوص نظرخواهیهای لازم صورت انجام شده نمایشگاههای استانی کتاب، مطالبه جدی استانداران، دانشگاهیان، فرهنگیان و نیروهای اجرایی و فرهنگی استانها است که حاضر به حذف آن نیستند.
وی به حاشیههای ایجاد شده به دلیل عدم شرکت در برخی از نمایشگاههای خارجی اشاره و ابراز کرد: رویکرد امسال ما برای حضور در نمایشگاههای کتاب خارجی رویکرد منعطف به مشرق زمین است، لذا در نظر داریم به کشورهای شرقی توجه بیشتری داشته باشیم. اولویتهای امسال ما در بخش بینالملل توجه به حوزه تمدنی ایران کهن و محور مقاومت است که در مبحث حوزه تمدنی ارتباط با کشورهای هندوستان، ترکیه، عراق، مسقط، دوحه، قطر و چین مدنظر است و در محور مقاومت، ارتباط با کشورهای لبنان، سوریه و عراق.
آشنا افزود: تلاش میکنیم امسال علاوه بر تفاهمنامههایی که با کشورهای مختلف داریم در کشورهای مجاورمان که در حوزههای تمدنی با ما اشتراک بیشتری دارند، خصوصاً کشورهای فارسیزبان، سرمایهگذاری کنیم. ترسیم این هدف بدین معنی است که برای حضورمان در این کشورها با جهتگیری مشخصی حضورداشته باشیم.
وی به سیاستهای موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران اشاره و تصریح کرد: به دستور و تأکید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون محترم امورفرهنگی سیاست توجه به حوزه تمدنی ایران کهن و محور مقاومت را در پیش گرفتیم که از عقل و خرد جمعی برای فعالیتها بهره لازم گرفته شود، لذا از همین رو در هر بخشی سعی میکنیم نظر متخصصان همان حوزه را جویا شویم تا به جمعبندی برسیم.
آشنا با اشاره به ادامه راهبرد مذکور در بخش فعالیتهای بینالمللی اظهار کرد: به همین منظور با تشکلها، ناشران، نهادها و آژانسهای ادبی مکاتباتی انجام دادیم و سه جلسه کارشناسی نیز برگزار شده است. در این جلسات، فعالیتهای خارج از کشور را آسیبشناسی کردیم تا مشخص شود که اولویت شرکت برای کدام نمایشگاههای بینالمللی است؛ زیرا نمیتوانیم در تمام نمایشگاههای خارجی شرکت کنیم.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران ضمن اشاره به منابع محدود در موسسه ابراز کرد: توان و ظرفیت موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران محدود است و در شرایط کنونی حتماً باید منابع را مدیریت کند. در سال گذشته در ۱۴ نمایشگاه خارجی شرکت کردیم و علیالقاعده امسال با توجه به وضعیتی که در کشور وجود دارد باید در تعداد کمتری شرکت میکردیم، اما بنابر اقتضا مدیریتی در موسسه با صرفهجویی و مدیریت منابع، حرکت خواهیم کرد تا بتوانیم در ۱۶ نمایشگاه بینالمللی شرکت کنیم. برای حضور در نمایشگاههای کتاب خارجی، توان و ظرفیت محدودی داریم، پس باید بودجه خود را مدیریت و از ظرفیتهای دیگری استفاده کنیم. اینطور هم نیست که به یک قاره توجه کنیم و به قاره دیگر توجهی نداشته باشیم؛ به جمیع کشورها توجه داشتیم و لیستی از نمایشگاههایی که در آن شرکت خواهیم کرد، تهیهکردهایم.