رصدهای نقشه برداری، تداوم فرونشست زمین در تهران را نشان میدهد/ حفر دو هزار چاه عمیق در جنوب و جنوب غرب تهران
مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه ، اظهار داشت: کلیه رصدهای دقیق نقشه برداری نشانه دهنده تداوم فرونشستهای زمین در تهران است.
زارع برداشت بی رویه از چاههای عمیق در اطراف تهران را عامل اصلی فرونشست زمین عنوان کرد و افزود: طبق برآوردها، بیش از دو هزار چاه عمیق در منطقه جنوب و جنوب غربی تهران حفر شده و این مسئله باعث فرونشست زمین در شهریار و دشت ورامین به اندازه ۳۵ سانتی متر و ۲۵ سانتی متر در سال شده است.
استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی در رابطه با تأثیر فرونشستها بر شهر تهران گفت: فرونشست ۳۵ و ۲۵ سانتی متری در سال در خود محدوده شهری تهران اتفاق نمیافتد. مقدار کمتری از آن در مناطق مختلف تهران به ویژه جنوب، جنوب غرب و بخشهایی از جنوب شرق، بین یک تا پنج سانتی متر در سال و در برخی موارد تا ۹ سانتی متر نیز گزارش شده که به محور مرکزی تهران هم رسیده است.
زارع با بیان اینکه تمرکز امکانات در شهر تهران باعث مهاجرت بسیاری از مردم از شهرها و استانهای دیگر به تهران و سکونت در مناطق حاشیه و ورامین شده است گفت: در حال حاضر آپارتمانهای بلندمرتبه در بسیاری از مناطق جنوبی و جنوب غربی تهران در معرض فرونشست زمین قرار دارند.
استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله تأکید کرد: مردم از اتفاقاتی که منجر به فرونشست میشود خودداری کنند و توصیه میشود اگر در شهر دیگری سکونتگاهی دارند بهتر است به همان شهر بازگردند.
وی با اشاره به دیگر عوامل موثر در فرونشست زمین در تهران بیان داشت: عملیاتهای زیرزمینی در تهران مانند احداث تونل مترو و کانال فاضلاب و دیگر امور در فرونشستها تاثیر دارند کمااینکه از سال ۱۳۸۴ تا به الان مردم شاهد چندین فروچاله بودند.
زارع فرونشست زمین را یک مسئله چندوجهی دانست و مطرح کرد: راهی جز کاهش بار جمعیتی تهران و تغییر نوع سبک زندگی و استفاده مردم از منابع آب و طبیعی نداریم.
وی با انتقاد از ادامه ساخت و سازهای غلط در تهران و توسعه مناطق روی پهنههای خطرناک و گسل گفت: برای افزایش تاب آوری و ایمن سازی تهران باید فکر اساسی کرد.