عفونت ها، سیگار و کمبود مواد مغذی حس بویایی و چشایی را تضعیف می کنند
شیما جزایری، متخصص تغذیه در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه ، با بیان اینکه تغذیه در تمام طول زندگی عامل بسیار اثرگذار بر سلامت فیزیکی، عملکرد شناختی، شادابی و به طور کلی کیفیت زندگی و طول عمر است، اظهار کرد: مقدار، کیفیت و تنوع غذایی که استفاده میکنیم برای سلامت روانی ما مهم است؛ بنابراین اگر رژیم غذایی افراد متعادل نباشد، میتواند بر عملکرد طبیعی بدن اثر منفی بگذارد.
جزایری ادامه داد: در دوران سالمندی تغییراتی در بدن افراد روی میدهد که میتواند بر میزان نیاز به مواد مغذی و یا میزان دریافت مواد غذایی اثر گذار باشد. همچنین ممکن است در افراد سالمند بیماریهایی وجود داشته باشد که ناچار به مصرف داروهای مختلفی شوند، این داروها نیز میتواند بر میزان نیاز به مواد مغذی مورد نیاز بدن تغییراتی ایجاد کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، به تغییر ترکیب بدن در دوران سالمندی اشاره کرد و گفت: با افزایش سن، مقدار توده ماهیچهای بدن کم میشود و توده چربی افزایش مییابد. حتی اگر وزن یک انسان در پیری ثابت باشد، اما به طور خود به خود توده عضلانی کم و به حجم چربی افزوده میشود.
جزایری اضافه کرد: از سن ۳۰ تا ۷۰ هر سال دو تا سه درصد از بافت ماهیچهای ما کم میشود و از ۷۰ سال به بعد ممکن است به وضعیت بحرانی برسد؛ بنابراین وجود تغذیه مناسب و ورزش نقش بسیار مهمی در پیشگیری از این مسئله دارد.
وی با بیان اینکه در دوره سالمندی حس بویایی و چشایی تغییر میکند، عنوان کرد: ۷۵ درصد از افرادی که بالای ۸۰ سال هستند در حس بویایی مشکل دارند.
این متخصص تغذیه ضمن تاکید بر اینکه بخشی از این تغییرات و مشکلات اجتناب ناپذیر است، عنوان کرد: عفونت ها، سیگار، کمبود مواد مغذی بر حس چشایی و بویایی اثر میگذراند؛ بنابراین افراد با رعایت برخی مسائل بهداشتی و تغذیهای میتوانند تا حدود زیادی از بروز مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری کنند.
جزایری کمبود برخی مواد مغذی را سبب بروز برخی بیماری و اختلالات روانی دانست و اظهار کرد: ویتامین دی و اسیدچرب امگا ۳ نقش بسیار مهمی در تقویت اعصاب و روان سالمندان دارد و عدم وجود این مواد مغذی ممکن است افسردگی در پی داشته باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تغذیه بر بروز بیماری آلزایمر موثر است، بیان داشت: کمبود در برخی مواد از جمله ویتامین B ۱۲، اسید فولیک و ویتامین D میتواند سبب آلزایمر شود و یا ریسک ابتلا را افزایش دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص روشهای تشخیص کمبود مواد مغذی در بدن سالمندان گفت: افرادی که رژیمهای غذایی مطلوب دارند معمولا کمبود مواد غذایی ندارند، اما برای کسانی که داروهای خاص استفاده میکنند، میتوان از طریق غربالگری کمبود برخی مواد مغذی را در آنها تشخیص داد. به عنوان مثال میتوان در بیماران دیابتی که متفورمین استفاده میکنند، آزمایش سنجش ویتامین B ۱۲ را انجام داد.
جزایری به سالمندان توصیه کرد در زمان و مدت خواب و نیز ساعتهای غذا خوردن خود نظم داشته باشند، هیچ وعده غذایی را حذف نکنند، میان وعدههای مناسب استفاده کنند و از تمام گروههای غذایی به صورت متنوع مصرف کنند. همچنین از مصرف شکر، نمک و مکملهای غذایی به صورت خودسرانه به شدت پرهیز کنند.