کشف سومین شهر زیر زمینی در همدان با قدمتی حدود ۸۰۰ ساله
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، با کشف سومین شهر زیر زمینی در همدان کارشناسان این شهر را پایتخت دست گندهای ایران عنوان میکنند البته با اختصاص اعتبار لازم و کاوشهای بیشتر این منطقه میتواند از لحاظ اقتصادی با تحولاتی مهمی رو به رو شود.
شهرهایی در زیر پوست شهرهای دیگر یا در لایههای زیرین زمین هر چه تهدیدها بیشتر بود به اعماق بیشتری میرفتند. یکی از آنها سومین شهر زیر زمینی همدان است. شهر زیر زمینی همدان حدودا در ۲۵ کیلومتری غرب همدان است و در واقع یک مسیر خوب در کنار جاده همدان به کرمانشاه و همدان به سنندج را دارد. مسیر تلاقی این سه راه محسوب میشود.
آغاز کشف سومین شهر زیر زمینی همدان به سال ۹۳ برمی گردد، ولی تاکنون به دلیل نداشتن اعتبار برای کاوشهای بعدی در سکوت ماند و حالا با تامین اعتبار خارج از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری فاز اول کاوشها شروع شده است.
حسین زندی فعال میراث فرهنگی و گردشگری در این زمینه گفت: شهر زیر زمینی صالح آباد سال ۹۳ کشف شد، اما به دلیل نبود اعتبار و ترس از حفاریهای غیر مجاز سازمان میراث فرهنگی خیلی روی این شهر مانور نداد و آن را معرفی نکرد به این دلیل ما تا سال ۹۸ که شهرداری صالح آباد اعتبار ۳۰ میلیون تومان برای فصل اول کاوش تخصیص داد.
بنا به گفته کاوش گران این منطقه هر چند هنوز از اطلاعات تاریخی دقیقی از کارکردهای شهر ۸۰۰ ساله صالح آباد به دست نیامده، اما دست کم مردم محلی از جنگ جهانی اول و در برخی دورههای تاریخی معاصر از این مکان تاریخی استفاده کرده اند.
شعبانی، کاوش گر باستان شناسی در این زمینه گفت: توانستیم ۵ فضا به علاوه یک فضایی که سقفش فرو ریخته بود را شناسایی کنیم و علاوه بر این سه راهرو هم شناسایی شد ما احتمال میدهیم که این مجموعه در دوران قرون میانی اسلامی ایلخانی ایجاد شده است که مربوط به حدود ۷۰۰ سال پیش میشود.
در فاز نخست کاوشها در سومین شهر زیر زمینی همدان ۶ فضا و چند راهرو شناسایی شده که هر کدام از طریق دریچههایی از طریق هواکش به سطح زمین راه دارند سومین شهر زیر زمینی همدان برای جذب گردشگر و به منظور دست یابی به ناشناختههای دیگر نیاز به اعتبارات بیشتری دارد اعتباراتی که به گفته معاون میراث فرهنگی و گردشگری استان همدان هنوز تامین نشده ترابی در این زمینه گفت: شهر صالح آباد تقریبا چیزی نزدیک به ۵ هکتار وسعت دارد. کار باستان شناسی به این شکل است که باید تمام امور به صورت خیلی دقیق مورد مطالعه قرار بگیرند که به زمان قابل توجه و اعتبار قابل توجه نیاز دارد. ولی به محض اینکه قسمتی از آن حفاری شد مثل دست گند ثامن و دست کند ارزان پور شرایطی محیا خواهد شد که گردشگران از این منطقه بازدید کنند.
شهرهای زیر زمینی از این دست یادگارهای بشری است که به اقتضای زمان و مکان ویژگیها و کاربریهای خاص داشته اند. کاریز یکی از شگفت انگیزترین شهرهای زیر زمینی در دل جزیره کیش تنها جزیره مرجانی است. ۱۵ کیلومتر طول قنات جزیزه کیش است که در این ۱۵ کیلومتر ۲۷۴ حلقه چاه وجود دارد.
اویی نوش آباد اصفحان یکی دیگر از حیرت انگیزترین و زیباترین شهرهای زیر زمینی دنیاست. با قدمتی هزار و ۵۰۰ ساله و معماری شکفت انگیز برای در امان ماندن از حملههای مغول. تا کنون نزدیک به یک کیلومتر از شهر زیر زمینی که زیر بافت تاریخی نوش آباد است مورد کاوش قرار گرفته که حدس میزنیم ۳۸ هکتار باشد.
در این میان هنوز شهرهایی وجود دارند که در حد گذار و سرزده از کنجکاوی محلی خبرهایی از آنها دست به دست میشود و شاید روزی از دل آنها خبرهای اعجاب انگیز به دست برسد. از قله دماوند تا شهرهای زیر زمینی و اعماق دریاها از کویریترین کویر دنیا تا دل بکرترین جنگلهای هیرکانی و زاگرس جذابیتهای کشوری هستند که بهترین فرصت برای جذب گرشگری و توسعه صنعت پاک در ایران به حساب میآیند. وسعت این چنینی چارهای برای رونق ندارد مگر با جذب سرمایه گذاریهای هر چه بیشتر و تسهیلاتی برای بخش خصوصی شایسته برای رسیدن به صنعتی پاک و اشتغال زاییهای بیشمار.