برداشت بی رویه آبهای زیرزمینی در ۳۰ سال آینده کشور را با بحران مواجه میکند
فهمی رییس مرکز پژوهشی پروژه آب گستر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه ، گفت: بحران درمورد آبهای زیرزمینی بسیاری جدی است، به طوری که هر ساله شش میلیارد متر مکعب از حجم ذخیره استاتیک آبهای زیرزمینی اضافه برداشت میشود.
وی افزود: حدود چند سال اخیر بیش از ۱۵۰ میلیارد متر مکعب از حجم استاتیک آبهای زیرزمینی برداشت شده و اگر این روند ادامه داشته باشد که متاسفانه روندی افزایشی در هر سال است میتواند تا ۳۰ سال آینده کشور را با یک بحران جدی مواجه کند و در آستانه یک فاجعه ملی قرار دهد، چون آبهای زیرزمینی ذخایر استراتژیک هستند و حجم محدودی دارند.
فهمی تاکید کرد: اگر میزان برداشت ادامه پیدا کند، در آینده نزدیک این ذخایر رو به اتمام خواهد رفت. اکنون نیز با پدیده فرو نشست زمین، سیاهچالهها و بسیاری از عوارض دیگر که ناشی از اضافه برداشت از آبهای زیرزمینی است رو به رو هستیم.
رییس مرکز پژوهشی پروژه آب گستر درباره افت سطح آبهای زیرزمینی نیز خاطرنشان کرد: سطح رسیدن به آبهای زیرزمینی در دشتهای مرکزی یا مناطقی مثل کرمان اگر مثلا ۴۰ یا ۵۰ متر بوده، اکنون به بیش از ۲۵۰ یا ۳۰۰ متر رسیده است..
وی عنوان کرد: آنچه که خطرناک است این است که کاهش ارتفاع آبهای زیرزمینی باعث فرونشست میشود. به طور متوسط دشتهای ما بین ۱۵ تا ۳۵ سانتیمتر نشست میکنند. اگر کل کشور را در نظر بگیریم میشود گفت: دشتهای ایران حدود ۲۰ سانتیمتر در سال نشست میکنند و این پدیده بسیاری خطرناکی است، چون وقتی نشست اتفاق میافتد آبخوانهای زیرزمینی توان ذخیره را نخواهند داشت و حالت اسفنجی نیز ندارند که آب به آنها تزریق شود و به حالت اول خود برگردند؛ بنابراین به معنای نابودی آبخوانهای زیرزمینی خواهد بود.