نباید بگذارند ملخکها زنده بمانند/سرعت عمل، لازمه جلوگیری از تکثیر ملخها/ با تخم ریزی با پدیده ملخهای بومی مواجه خواهیم شد
به گزارش میزان، طی یک ماه گذشته بیش از ۵۰ میلیون قطعه ملخ وارد کشور شده و بیش از ۵۰ هزار هکتار شامل شش استان را درگیر کردهاند. ملخهایی که میتوانند روزانه تا ۴۰۰ کیلومتر پرواز کنند و حضور این جمعیت از آنها در کشور طی ۴۰ سال گذشته بیسابقه گزارش شده است.
پرویز کردوانی در گفت و گو با خبرنگار در این باره میگوید: جمعیت ملخهایی که به صورت محلی در مزارع و باغات کشور وجود دارند بسته به شرایط آب و هوایی متغیر است. همانطور که در برخی مناطق در بازهای از زمان شاهد افزایش تعداد موش یا مار هستیم. این ملخهای محلی قابل کنترل هستند و کشاورزان هر منطقه راه مبارزه با آنان را میدانند. به عنوان مثال در برخی مناطق کشاورزان برای مبارزه با ملخهای محلی، با توجه به شناختی که از این ملخها دارند از سمهایی متناسب برای مسموم کردن سبوس گندم استفاده میکنند و ملخها پس از تغذیه از این سبوسهای مسموم شده و از بین میروند.
وی ادامه میدهد: اما ملخهایی که برای کشاورزی بسیار خطرناک هستند ملخهایی هستند که از آفریقا به عربستان مهاجرت میکنند که حالا هم متاسفانه وارد ایران شدهاند. این ملخها به صورت گلهای حرکت میکنند و از آنجا که مسافت زیادی را از طریق دریا طی میکنند اصطلاحا ملخ دریایی هم نامیده میشوند.
این جغرافیدان تصریح میکند: همانطور که در فصل زمستان، شاهد مهاجرت پرندگان از سیبری به تالابهای کشورمان هستیم، این ملخها هم در فصل گرما از آفریقا به سمت عربستان حرکت میکنند، اما اقداماتی که هر ساله برای مبارزه با این ملخها در آفریقا و عربستان صورت میگیرد مانع از آن میشود که ملخها بتوانند مسیر مهاجرت خود را ادامه داده و به ایران برسند که به نظر میرسد این اقدامات در سال جاری یا صورت نگرفته و یا کافی نبوده است و همین سبب شده و ملخها مسیر مهاجرت خود را ادامه داده و از طریق خلیج فارس به جنوب ایران برسند.
وی خسارات ناشی از هجوم ملخها را با خسارات ناشی از آفتهایی، چون سن و کرم ساقهخوار مقایسه کرده و میگوید: آفتهایی مثل سن و کرم ساقهخوار، با نیش زدن، شاخه را خشک میکنند، اما هجوم ملخها بدین شکل است که کل محصول را میخورند و میتراشند و زمین را کاملا لخت میکنند. تعداد این ملخهای دریایی آنقدر زیاد است که وقتی پرواز میکنند خورشید دیده نمیشود و صدا و بوی نامطبوعی از پروازشان تولید میشود.
کردوانی یادآور میشود: هرچند که سمپاشیهایی که اکنون برای مبارزه با این ملخها صورت میگیرد محیط زیست را به شدت آلوده کرده و محصولات کشاورزی را تحت تاثیر قرار میدهد، اما مسئولان باید در انجام این سمپاشیها جدیت بسیاری داشته باشند چرا که در صورت عدم مبارزه سریع و موثر، ملخها پس از مدتی استراحت و تغذیه، فرصت تخمریزی پیدا میکنند و مشکل مضاعف میشود. یعنی از بین بردن پورهها و ملخکها هم باید در دستور کار قرار گیرد در غیر این صورت ملخکها در کشور باقی مانده و رشد کرده و تکثیر خواهند شد.
وی بر لزوم سرعتبخشی به عملیات سمپاشی و مبارزه به ملخها تاکید کرده و میگوید: باید با اختصاص امکانات لازم بکوشند، فرصت لازم برای تخمریزی را از ملخها بگیرند و در صورتی که این فرصت فراهم شده و ملخها تخمریزی کردهاند باید برای از بین بردن ملخکها برنامهریزی دقیقی صورت بگیرد تا شاهد بومی شدن ملخها و افزایش تعدادشان در سالهای گذشته در کشور نباشیم.
به گزارش میزان، رئیس سازمان حفظ نباتات با بیان اینکه تا به امروز در شش استانی که درگیر مبارزه با ملخ هستند خسارتی به عراضی کشاورزی وارد نشده و ملخها در اراضی منابع طبیعی محاصره شدهاند گفت: تا به امروز بیش از ۷ میلیارد تومان برای مبارزه با ملخ در اختیار استانها قرار گرفته که علاوه بر این مبلغ امکانات لجستیکی و ۱۰ دستگاه هواپیمای سمپاش نیز اختصاص یافتهاند. همچنین درخواست ۱۰ میلیارد تومان دیگر برای مبارزه با ملخ داده شده است که امیدواریم به زودی در اختیار ما قرار گیرد.