چرخه مدیریت پسماند بدون همکاری مردم کامل نمیشود/در ایران چارچوبی برای تولید زباله نداریم
به گزارش گروه جامعه ، پیروز حناچی صبح امروز در اولین رویداد تهران هوشمند، تهران نوآور که با موضوع «مدیریت هوشمند پسماند شهری» در ایوان شمس برگزار شد، ضمن تبریک ایام ماه مبارک شعبان و روز شوراها، گفت: شورا استفاده از خرد جمعی و سپردن سرنوشت شهر به مردم را یادآوری میکند؛ امیدوارم بتوانیم با حداکثر ظرفیت و همکاری از این نعمت الهی استفاده کنیم، چنانچه در قرآن نیز ذکر شده است: «وامرهم شورا بینهم».
وی ادامه داد: تلاش میکنیم کلانشهر تهران را با روحیه خدمت و مبتنی بر علم، درایت و تعامل مثبت اداره کنیم تا در نهایت این امر به ارتقای سطح مشارکت مردمی بینجامد. بر این باوریم که انجام امور مربوط به شهر با تحقق سرمایه ارزشمند اجتماعی تسهیل میشود و بدون این مهم نمیتوانیم اقدامی جدی انجام دهیم.
شهردار تهران با بیان اینکه اگر بتوانیم آلودگی، پسماند و مسایل زیستمحیطی را با حضور مردم حل کنیم، اقدامات انجام شده بسیار تأثیرگذارتر خواهد بود، تصریح کرد: روزانه ٩ هزار تن زباله را از درب منازل مردم و سطلهای آشغال موجود در خیابانها جمع آوری کرده و به جنوبیترین مناطق تهران یعنی آرادکوه منتقل و همزمان ۴۵ هزار تن نخاله را به سمت جاده آبعلی حمل میکنیم. هزینه حمل و ارزش واقعی این مواد، اینکه آیا تمام این مواد قابل بازگشت هستند یا نه، مشکلات زیستمحیطی پس از دفن، خشک کردن زبالههای تر، معضل شیرابه و موضوعاتی از این دست مسائلیاند هستند که باید از تمام ظرفیتهای موجود برای حل آنها استفاده کنیم.
حناچی با تاکید بر اینکه بدون کمک و همکاری مردم این چرخه کامل نمیشود، گفت: هدف تفکیک از مبدا را باید بسیار جدیتر پیگیری کنیم. اقداماتی در مناطق مختلف شهر به شکل پایلوت آغاز شده که تاکنون سازماندهیشده نیست، اما از آن استقبال میکنیم. نباید فراموش کنیم که مدیریت پسماند یک نوع نگرش به زندگی است که شیوه برخورد، امحاء و بازیافت زباله تنها بخشی از آن محسوب میشود.
شهردار تهران ادامه داد: مدیریت پسماند به شکل مدرن از ژاپن شروع شد، اما آسیا را درنوردید. اصل قضیه این است که در این رویکرد زباله به عنوان یک منبع دیده میشود و اگر این طور به زباله نگاه کنیم، آن زمان تلاش میکنیم تا آنچه را که جمع کردهایم صددرصد به مرحله بازیافت برسانیم.
حناچی گفت: خوشبختانه نه فقط در این زمینه، بلکه در باقی مسایل نیز سیاست کلی ما بر مبنای حمایت از استارتاپها شکل گرفته است. ما موضوع آلودگی را به عنوان یک محور پیگیری میکنیم و استارت آپهایی را هم که در این زمینه فعالیت میکنند، مورد حمایت قرار میدهیم. همچنین، افرادی که در حوزه خودرو، دوچرخه و موتور برقی فعالیت میکنند، با وجود آن که برخی از آنها در حوزه شرکتهای خصوصی قرار ندارند، از حمایت ما برخورداراند.
وی با یادآوری این نکته که جهت گیری عمومی شهرداری تهران و به ویژه سیاست سازمان فناوری اطلاعات و حوزه معاونت برنامهریزی استقبال از شرکتهای نوآوری است که در مسائل شهر نقش ایفا میکنند، افزود: «بیدود» تجربه خوبی در این زمینه بود و امیدوارم تجربیات مشابه را هم پیگیری کنیم، اما آنچه همه نیاز داریم این است که پسماند را نه یک پروژه، که همچون یک چرخه ببینیم و نگرش خود را به محیط اطراف عوض کنیم. همه ما، از مدیران ارشد گرفته تا مردم شهر، با همکاری هم این کار را به نتیجه خواهیم رساند.
شهردار تهران گفت: در نمایشگاه میلان یکی از قسمتهای غرفه آلمان، به میزان زباله تولیدی توسط یک خانواده ۴ نفره اختصاص داشت؛ میزان زباله تولیدی توسط یک خانواده ایرانی حتماً ٢ یا ٣ برابر یک خانواده آلمانی بود چراکه متأسفانه در ایران چارچوبی برای تولید زباله نداریم، اما باید پیام مهم ضرورت کاهش تولید زباله را به مردم منتقل کنیم چرا که بخش عمده فرایند مدیریت پسماند، کاهش تولید زباله است و قدمهای بعدی در پی آن میآیند. ممکن است به درصدهای بالای بازیافت دست پیدا نکنیم، اما باید هر سال خودمان را به هدف نزدیکتر کنیم.
حناچی خاطرنشان کرد: انشاءالله این معضل بزرگ را با استفاده از خرد جمعی حل کنیم. بخش بزرگی از این موضوع بر عهده همکارانم در مدیریت شهری، بخش دیگر آن بر عهده استارت آپها و بخش تأثیرگذارتر بر دوش مردم است که باید ما را در این چرخه همراهی کنند.
اولین رویداد تهران هوشمند، تهران نوآور با موضوع «مدیریت هوشمند پسماند شهری» به همت سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران و با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد.