پای دوچرخهها به متروی تهران باز شد
به گزارش گروه جامعه ، مدت زیادی است که آلودگی هوای تهران و ازدیاد وسایل نقلیه آلاینده، مدیران شهری را بر آن داشته تا با ارائه راهکارهایی به کاهش آلودگی هوای تهران کمک کنند. این راهکارها با توجه به تغییر شرایط زندگی شهری و ورود جدی اپلیکیشنها به برنامههای روزمره، رنگ و بوی دیگری به خود گرفته است به طوری که برخی مدیران شهرداری تهران برای فرار از مرگ تدریجی محیط زیست پایتخت و یا آلودگیهای مدام و متداول هوای تهران به راههای بهروز روی آوردهاند و در یکی از جذابترین برنامههای خود دوچرخهسواری را به یک روش حمل و نقل خانوادگی تبدیل کرده اند.
شهریور ماه سال ۹۷ بود که محسن پور سید آقایی معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران به منظور نهادینه کردن فرهنگ دوچرخه سواری و استفاده از دوچرخه به جای استفاده از وسایل نقلیه شخصی در شهر، "طرح ترکیبی دوچرخه و مترو" را ارائه داد که بر اساس آن در مرحلهی ابتدایی، برخی مناطق تهران میزبان شهروندانی شدند تا اگر شهروندی به ناچار با وسیلهی نقلیه شخصی و یا حتی وسیلهی نقلیه عمومی به مناطق مرکزی شهر رسید به سادگی و با استفاده از دوچرخههای آزاد در منطقه در این حوزه فعالیت کند و بدون نگرانی از جای پارک، به دنبال فعالیت خود برود.
همچنین بر اساس این طرح ایستگاههای خطوط مترو در دسترس دوچرخه سواران قرار گرفت تا هم برای رسیدن به مترو و هم خروج از آن دسترسی سادهای به دوچرخه داشته باشند.
بر این اساس دوچرخه سواران با دوچرخه تاشو با ابعاد ۳۰×۶۰×۹۰ در تمام روزهای هفته به غیر از ساعات ۶:۳۰ تا ۹:۳۰ صبحها و عصرها از ساعت ۱۶ تا ۱۹ که پیک مسافری محسوب میشود و با دوچرخههای عادی فقط در روزهای تعطیل امکان تردد با مترو را دارند.
همچنین دوچرخه سوارانی که از دوچرخههای عادی استفاده میکنند فقط مجاز به ورود به واگنهایی هستند که با برچسبهایی بر روی بدنه قطار مشخص شده، ولی دوچرخه سوارانی که از دوچرخههای تاشو استفاده میکنند مجاز به ورود به تمامی واگنها هستند.
ورود با دوچرخههای معمولی نیز در روزهای جمعه و ایام تعطیل تنها به دلیل خلوتی ایستگاهها و قطارها است چرا که با توجه به حجم بالای مسافر که در طول هفته از مترو استفاده میکنند امکان ورود دوچرخه به واگنها وجود ندارد و اگر این طرح در تمام روزهای هفته اجرا شود باعث ایجاد نارضایتی در بین شهروندان و مسافران محترم مترو میشود.
علاوه بر آن سوار شدن بر روی دوچرخه در تمامی ایستگاهها و قطارهای مترو ممنوع و مسافران دارای دوچرخه تنها مجاز به حمل در اماکن مترو هستند. همچنین حمل دوچرخههای برقـی به صورت روشـن در اماکـن متـرو و استفـاده از پـلههای برقی و آسانسـوردر ایستگاههـای خطوط متـرو جهت حمل دوچـرخه ممنـوع است.
بر اساس این طرح مسئولیت جبران خسارت وارد شده به تجهیزات ایستگاه و قطارها در مواقع حمل دوچرخه بر عهده مسافر حمل کننده دوچرخه و مسوولیت ناشی از عدم رعایت موارد ایمنی در محیط پیرامون ورودیهای ایستگاههایی که در تملک و حیطه مترو نیز بر عهده مسافر دوچرخه سوار است. همچنین مسافرانی که اقدام به حمل دوچرخه توسط مترو را دارند باید مراقب برخورد دوچرخه با دیگر مسافران باشند و باعث اذیت و آزار مسافران دیگر نشوند.
از دیگر مفاد این دستورالعمل این است که هر مسافر مجاز به حمل تنها یک دستگاه دوچرخه است و دوچرخهها باید تمیز بوده و ملحقات اضافی نداشته باشد. استقرار دوچرخه نیز در کنار درهای قطار و پلکان واگنهای قطارهای دو طبقه و رها کردن دوچـرخه در ایستگاهها و واگـنهای قطار ممنوع است و باید جهت ایمنی بیشتردوچرخه توسط صاحب آن مهار گردد.
پوشش حمل کننده دوچرخه نیز باید متعارف با عرف عمومی و شرعی جامعه باشد و برای اینکه حادثه و اتفاق خاصی پیش نیاید ماموران در محوطه ایستگاهها حضور دارند و مسافرانی که اقدام به حمل دوچرخه از طریق مترو مینمایند باید جهت حفظ ایمنی خود و دیگر مسافران به توصیههای پرسنل ایستگاه توجه و همکاری و تعامل را با آنها داشته باشند.
شرکت بهره برداری متروی تهران و حومه در حال حاضر با در اختیار قرار دادن امکانات ایستگاههای خطوط، زمینه استفاده از دوچرخه را برای استفاده کنندگان این وسیله نقلیه پاک فراهم آورده و در تلاش است با اطلاع رسانی و آگاهی بخشی عمومی در این زمینه مشوق مناسبی برای کاهش آلودگی محیط زیست باشد. این امر با اجرای "طرح ترکیبی مترو و دوچرخه" محقق شده و از ابتدای اجرای این طرح (آذر ماه سال ۹۷) تا کنون بیش از یک هزار و ۴۰۰ دوچرخه سوار برای تسهیل در تردد، از ایستگاههای خطوط متروی تهران و حومه استفاده کرده اند.