برنامههای پیش روی سازمان انتقال خون طی دو سال آینده
به گزارش گروه جامعه ، جلسه شورای معاونین سازمان با شرکت مدیران ستاد سازمان و استان تهران با هدف مروری بر برنامههای سازمان و برنامه عملیاتی سال ۹۸ و ۹۹ برگزار شد.
پور فتح اله با اشاره به فضای سیاسی پیش رو به خاطر فعالیتهای انتخاباتی و احتمال غفلت از مسائل اجرایی گفت: نباید بگذاریم در وظایف سازمان طی دو سال آینده خللی پیش آید و باید حتی بهتر از قبل کارها پیش برود.
وی افزود: طی شش سال گذشته اقداماتی در سازمان انجام شده که باید تبدیل به فرآیندهای پایداری شوند تا حتی در دولتهای آینده نیز خلل و وقفهای به آن وارد نشود.
وی با اشاره به تشدید تحریمها در ۱۹ اردیبهشت ماه گفت: پیش بینی میشود منابع دولت اکثر صرف بازسازی مناطق آسیب دیده شود و روند مالی مناسبی نداشته باشیم، اما این موضوع نباید امنیت و سلامت خون را خدشه دار کند و باید با توجه به شرایط برنامه ۹۸ با همکاری همه عزیزان با امکانات و سیستمها و نیروهای توانمند موجود به خوبی مدیریت کنیم.
وی تاکید کرد: باید با حداقلها برنامهها و اهداف سال پیش رو را مدیریت کنیم و با سه برنامه راهبردی که در سازمان تدوین شده است وقت آن است که برنامه اجرایی سازمان تدوین شود.
وی از مدیران خواست تا شاخصهای ارزیابی واحدها را مشخص کنند و با اشاره به اهمیت انتقال خون بیمارستانی گفت: چرخه مصرف دچار خلا بزرگی است و این بخش را حوزه درمان در اختیار ما قرار داده است و باید برای آن برنامه اجرایی و عملیاتی خارج از سازمان داشته باشیم. دکتر پورفتح اله همچنین تاکید کرد که برنامه هموِیژلانس نیز باید با قدرت توسعه یابد.
پور فتح اله گفت: بانک خون بیمارستانی هم اکنون فاقد متولی آموزشی و انتقال فرآیند است و با کمک معاونت درمان در این رابطه موسسه طب انتقال خون سمینار آموزشی برگزار کرد و گروه آموزشی و تبادل فکری در شبکه مجازی راه اندازی کردند که بسیار موثر بود و باید تداوم یابد.
وی بر لزوم تدوین استانداردهای بانک خون تاکید کرد و افزود: انتقال خون محافظه کارانه و مدیریت خون بیمار و هموویژلانس سه ساختار است که برای آن باید نسخه واحدی برای مراکز درمانی تنظیم شود و راهکار آن تشکیل کمیتههای انتقال خون بیمارستانی است که پیگیر اهداف سازمان باشد.
مدیرعامل سازمان همچنین از راه اندازی نرم افزار بیمارستانی برای چرخه انتقال خون خبر داد و با تاکید بر اهمیت ساختارهای تکنولوژیک آی تی و نرم افزارها و سخت افزارها مورد نیاز گفت: نرم افزار نگاره نیز باید ارتقا یابد تا با تغییرات جدید سیستمها هماهنگ شود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره متفاوت شدن پروسه اهدای خون در دنیا گفت: مصرف خون کامل و گلبول قرمز در دنیا کاهش یافته و تقاضای فرآوردههای دیگر خون بیشتر میشود.
وی تاکید کرد: به خاطر نیاز بیشتر به پلاکت و پلاسما باید شیوههای فرزیس توسعه یابد و پلاکت، پلاسما، گلبول قرمز با این شیوه از اهداکنندگان دریافت شود.
وی با پیش بینی بحران پلاسما در دنیا به خاطر خواص درمانی جدیدی که برای IVIG کشف شده است، گفت: هرچه سریعتر نیاز داریم در این زمینه به خودکفایی برسیم.
وی افزود: همچنین سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد که هر منطقه از پلاسمای خود استفاده کند تا جلوی انتقال بیماریهای بومی گرفته شود.
پور فتح اله همچنین خبر از افزایش شدید مصرف پلاکت در ایران در اثر پدیده سالمندی داد و گفت: طی ۱۰ سال گذشته از ۴۰۰ هزار واحد به یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد افزایش یافته و فرهنگ اهدا به شیوه فرزیس باید جایگزین اهدای خون کامل شود تا نیازهای پیش رو قابل رفع باشد.
وی، احداث مراکز جامع اهدای خون که قادر به دریافت پلاکت گلبول قرمز و سلولهای بنیادی هستند را دستاورد مهم سازمان انتقال خون دانست و افزود: باید جذب و انتخاب اهداکنندگان مغز استخوان را در دستور کار خود قرار دهیم.
وی خبر از سهم یک درصدی ایران در پیوند مغز استخوان غیر خویشاوند داد، در حالی که ۴۰ تا ۵۰ درصد بیماران در دنیا از از مغز استخوان غیر خویشاوند استفاده میکنند که اگر در ایران در این زمینه بیشتر فعالیت شود ۵۰ درصد بیماران با پیوند سلولهای بنیادی غیر خویشاوند میتوانند شانس زنده ماندن پیدا کنند.
وی، خبر از وجود ۵۰ هزار مورد اطلاعات اهداکنندگان داوطلب سلول بنیادی داد و گفت: باید سیاست جذب اهداکننده سلول بنیادی را به سمت اهداکنندگان جوان سوق دهیم، زیرا این افراد برای پیوند مناسبتر و درمان با این سلولهای بنیادی شانس موفقیت بالاتری دارد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت:: طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت با داشتن ۳۰۰ هزار واحد پلاسما میتوانیم وارد فرآیند پالایش پلاسما شویم و ما اکنون با کمک بخش خصوصی به ۴۰۰ هزار واحد پلاسما دست یافته ایم که میتوانیم وارد صنعت تولید خمیر ۱.۲.۳ و ۴ پلاسما شویم. این کار سرمایه کمتر و فرآیند ساده تری نسبت پالایش کامل پلاسما میطلبد و میتوانیم با داشتن خمیر پلاسما هر محصولی را که نیاز داریم به هر میزان مورد نیاز به کشوری که بهترین عملکرد را درتولید آن محصول دارد سفارش دهیم و این کار ارزش افزوده بسیار بالایی دارد و پیگیری این موضوع در دستور کار سازمان قرار دارد.
پور فتح اله در این نشست در جمع مدیران ستادی سازمان گفت: نگاه ویژه به مراکز انتقال خون برای سلامت و امنیت خون و فرآوردههای آن باید در اولویت امور قرار گیرد و بیشترین پرداختی و موقعیت شغلی سازمان باید در بخش اهداکنندگان دیده شود.
وی تاکید کرد: باید با افزایش کشش و جاذبه این بخش با بهبود فضا، شرایط کاری و وضعیت پرسنل برای کارکنان انگیزه ایجاد کنیم که وارد این بخش شوند و کار خود را به خوبی و با کیفیت بالا انجام دهند و بهای این ایجاد جذابیت باید پرداخت شود.
مدیرعامل سازمان انتقال خون تاکید کرد: تمام همکاران حتی در بخش کنترل کیفی و تضمین کیفیت باید در نظر داشته باشند کنترل کیفی بدون رضایت مندی بخش اهدا میسر نیست.
وی با تاکید بر اهمیت ارتقای آموزشهای این بخش گفت: کارکنان این بخش از نظر سطح دانش و اطلاعات باید بالاتر از همکاران دیگر بخشها باشند و باید سطح دانش، آگاهی، تحصیلات و آموزشهای روانشناسی این بخش ارتقا یابد.
وی از مدیران ستادی خواست تا بسته ویژه عملیاتی برای نگاه ویژه به این بخش تهیه کنند تا ضمن ایجاد انگیزه برای کارکنان بخش اهداکنندگان تکریم ارباب رجوع نیز عملی شود.
وی افزود: احترام کامل به اهداکننده خون، ایجاد مزیتهای معنوی و اجتماعی، و ایجاد جایگاه و پرستیژ اجتماعی اهدا کنندگان خون باید مد نظر قرار گیرد و برای این موضوع به طور ویژه برنامه ریزی شود.
وی افزود: ساختار اجرایی دولت به سمت کوچک سازی حرکت میکند و با توجه به شرایط کنونی بخش عمده هزینههای دولت صرف حقوق و دستمزد میشود و بدین ترتیب جذب نیروهای جدید امکانپذیر نخواهد بود.
وی با اشاره به مدل پیشنهادی اقتباسی از اتحادیه اروپا گفت: در اتحادیه اروپا در عوض گسترش ساختار انتقال خون به کمک تشکلهای خیریه اهداکنندگان و خون مورد نیاز تامین میشود و به ازای کار انجام شده این مرکز پول میگیرد. چنین ساختاری برای پیاده سازی در ایران نیز باید مد نظر قرار گیرد و پس از بررسی پیشنهاد شود.
وی افزود: تشکلی غیر انتفاعی و منحصر به فرد مثل مجمع خیّرین انتقال خون با هماهنگی و تایید سازمان مدیریت و برنامه ریزی و مجلس شورای اسلامی این خدمات را بر عهده بگیرد و امور قابل واگذاری برون سپاری شود.
پورفتح اله تاکید کرد: باید قبول کنیم که روشهای سابق دیگر کارایی ندارد و باید ساختار را متحول کنیم و چنانکه طبق قانون پیش بینی شده است، امور را واگذاری کنیم.
وی با تاکید بر عملیاتی کردن واگذاری پستهای سازمانی و کوچک سازی ستاد گفت: استفاده از ظرفیتهای استانی و متمرکز سازی امور بر مناطق ۹ گانه استانها و گسترش نگاه منطقهای و بهره برداری مشترک چند استان واقع در یک منطقه از امکانات به شکل متمرکز در سیاست کوچک سازی دولت موثر است.
وی خطاب به مدیران گفت: باید نیروها را طوری جذب و تربیت کنیم که چند وظیفهای باشند و طبق مقتضیات سازمان در واحدی غیر از واحد خود نیز بتوانند خدمت کنند.
پور فتح اله گفت: استاندارهای سازمان و دلیل برقراری آن را همه کارکنان باید بدانند، زیرا وقتی دلیل چیزی را بدانید راحتتر میتوانید آن را بپذیرید.
گسترش دانشگاه مجازی از دیگر مواردی بود که مدیرعامل سازمان انتقال خون بر آن تاکید کرد و از مدیران خواست تا برای پیشبرد بهتر امور تخصصی و امکان استفاده چند منظوره از کارکنان فقط پزشک، رشتههای علوم آزمایشگاهی و تحصیلات مرتبط را جذب کنند.
وی همچنین از موسسه آموزشی پژوهش طب انتقال خون خواست که در آموزش کارکنان سازمان و امور آموزشی خاص سازمان که خارج از سیستم پرورش دانشجو است نیز پررنگتر عمل کنند.
پور فتح اله تاکید کرد: موسسه آموزشی پژوهشی طب انتقال خون باید موسسهای نسل سومی و نو آور باشد و هدف ما پرورش دانشجو فقط برای مدرک دادن و کارمند و هیات علمی شدن نیست. باید نیروهای خلاق تربیت شوند، از ظرفیت دانشجویان استفاده کرد و برای گذراندن طرح آنان در سازمان استفاده کرد.