ایجاد زیرساخت پرونده الکترونیک سلامت تا بهار سال آینده در اکثر استان‌های کشور

14:01 - 19 اسفند 1397
کد خبر: ۵۰۱۴۷۰
دسته بندی: جامعه ، عمومی
وزیر بهداشت گفت: اجرای نسخه نویسی الکترونیک بدون پیوند با پرونده الکترونیک سلامت، صرفا یک حرکت جزیره‌ای محسوب می‌شود.

به گزارش گروه جامعه ، سعید نمکی در همایش معاونین درمان دانشگاه‌های علوم پزشکی و مدیران کل سازمان بیمه سلامت و مراسم رونمایی از سامانه نسخه نویسی الکترونیک به طور نمادین در ۳۱ استان کشور، اظهار کرد: در سال‌های گذشته در مورد مبحث توسعه و چگونگی دست یافتن به توسعه یافتگی و الگو‌های موفق در این زمینه، مطالعات زیادی داشته ام. یکی از الگو‌های موفق در زمینه توسعه برای تمامی زیرساخت ها، الگوی کشور‌های جنوب شرق آسیا است. چارلز جانسون در سال ۱۹۷۶، در مورد علل موفقیت جنوب شرق آسیا در زمینه توسعه، کار مطالعاتی خوبی انجام داد و چند آیتم را به عنوان موارد مهم این موفقیت برشمرد، به عقیده جانسون، اولین عامل موفقیت، وفاق ملی به خصوص در جمع نخبگان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. دومین عامل، شفافیت اقتصادی و نظام اداری است که اقداماتی مانند پرونده الکترونیک، نسخه نویسی الکترونیک و نظام اداری الکترونیک را شامل می‌شود. همچنین، سومین و چهارمین عامل موفقیت در زمینه توسعه، برقراری روابط با مردم و جهان است. جانسون عقیده دارد که این چهار اصل مهم، کشور‌های جنوب شرق آسیا را به سمت توسعه یافتگی سوق داده است که به الگوی توسعه ایران قرابت بسیاری دارد.

وزیر بهداشت درخصوص پرونده الکترونیک سلامت، خاطرنشان کرد: بحث تشکیل پرونده الکترونیک سلامت در ماده ۳۴، ۳۵ و ۳۶ و ۳۸ برنامه پنجم و ماده ۷۳ و ۷۴ برنامه ششم توسعه مطرح شده است. اما ضمن تقدیر از تمام زحمات عزیزان در وزارت بهداشت، بحث پرونده الکترونیک از پدیده‌های به شدت مغفول مانده در نظام سلامت است. البته قصد کالبدشکافی این غفلت را ندارم و هرگز بر گذشتگان نمی‌تازم، بلکه باید از این پس خوب پیش رویم.

نمکی با بیان اینکه اجرای نسخه نویسی الکترونیک بدون پیوند با پرونده الکترونیک سلامت، صرفا یک حرکت جزیره‌ای محسوب می‌شود، عنوان کرد: پرونده الکترونیک سلامت، به عنوان بستر مادر، اتوبان ورود به نسخه نویسی الکترونیک، سیستم ارجاع، پزشکی خانواده و اجرای راهنما‌های بالینی محسوب می‌شود، بنابراین با نسخه نویسی الکترونیک، پرونده الکترونیک سلامت هم نخواهیم داشت، بلکه نسخه نویسی الکترونیک یک حرکت جزیره‌ای است که در دل پرونده الکترونیک سلامت جایگاه پیدا می‌کند.

وزیر بهداشت ادامه داد: به هر تقدیر، برای ایجاد اکثر زیرساخت‌های نظام سلامت که جزو تکالیف قانونی ما است، اقدام می‌کنیم و پرونده الکترونیک سلامت که جزیی از آن نسخه نویسی الکترونیک است را دنبال خواهیم کرد. این اقدام، هزینه‌های القایی نظام سلامت را مدیریت کرده و هویت گیرنده و دهنده خدمت را سهولت می‌بخشد. همچنین، ردیابی گیرنده خدمت، نشان دار کردن نوع خدمت و چرخش خدمت در نظام سلامت را آشکارتر خواهد کرد. در عین حال، این اقدام می‌تواند از دور ریختن دارو‌ها جلوگیری کند. باید توجه کرد که در کشور‌های پیشرفته دنیا، سهم دارو از GDP، بین ۶ تا ۸ دهم است، اما در کشور ما ۱.۳ است و باز هم می‌گوییم که این مقدار کم است.

نمکی در این خصوص افزود: در کشور ما دارو‌هایی که تولید داخل هستند، از نظر GMP مشکلی ندارند و در نسخه آن‌ها را تجویز می‌کنیم، اما در داروخانه به دلیل اینکه دارو‌های وارداتی قیمت بالاتری دارند، دارو‌های با کیفیت تری معرفی شده و به بیمار پیشنهاد می‌شود. بیمار نیز با تصور اینکه داروی خارجی بهتر است، می‌گوید، خارجی اش را بدهید. در چنین آشفته بازاری، آمار تولید و مصرف دارو‌های داخلی با تناقض مواجه می‌شود؛ چراکه بیمار با هزینه بسیار بیشتری داروی خارجی تهیه کرده و داروی تولید داخل در قفسه داروخانه باقی مانده است. آلودگی در این ساختار، با راه اندازی نسخه نویسی الکترونیک هموار خواهد شد، اما با برگزاری نشست و همایش مشکل حل نخواهد شد، مگر اینکه همگی عزم خود را راسخ کنیم و پرونده الکترونیک سلامت را نهادینه کنیم. مصمم هستم طبق قولی که داده ام، این زیرساخت را تا بهار سال آینده در اکثر استان‌های کشور ایجاد کنم.

وزیر بهداشت با بیان اینکه ایجاد پرونده الکترونیک سلامت، نسخه نویسی الکترونیک، پزشکی خانواده، سیستم ارجاع و سطح بندی خدمات نظام سلامت، از وظایفی است که باید آن‌ها را دنبال کنیم، تاکید کرد: باید توجه شود که رسیدگی به امور مردم اولین وظیفه ما است و نباید اجازه دهیم حق بیمار پایمال شود. در این راستا، معاونین درمان نیز باید نظارت هایشان را قوی‌تر کنند. بیمار و همراه بیمار نباید در سیستم بهداشت و درمان مورد بی مهری قرار گیرد. هیچ دردمندی نباید دلشکسته شود. اما باید توجه کرد که راهکار حفظ حرمت بیماران، بی حرمتی به همکاران پزشک ما نیست.

نمکی یادآور شد: درست است که در جمع پزشکان، تعداد معدودی خطا کرده یا به مردم جفا می‌کنند، اما در برابر آنها، جمع کثیری از همکاران ما حتی در دورترین نقاط مملکت، یار و یاور مردم بوده و خدمت می‌کنند. لباس سفید پزشکی به معنای لباس احرام و طواف به دور بیمار است؛ بنابراین ضمن ایستادگی در برابر حقوق بیماران و همراهان بیماران در مراکز دولتی، خصوصی و نیمه دولتی، نباید حرمت جامعه پزشکی را بشکنیم.

وزیر بهداشت گفت: با ظفرقندی عهده بسته ایم در کنار انجمن‌های علمی و نماینده‌ای از کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، خودمان راهکار تعدیل متخلف در درون حرفه را دنبال کنیم و اگر لکه‌های کوچکی بر دامان پاکیزه پزشکی وجود دارد، خودمان آن‌ها را برطرف کنیم؛ بنابراین ما دو وظیفه داریم؛ توجه به حقوق شهروندی بیماران و برطرف کردن تخلف ضمن حفظ حرمت جامعه پزشکی و رعایت اخلاق حرفه‌ای در برخورد با همکاران پزشک. به قول سعدی، اقوام روزگار به اخلاق زنده اند، قومی که گشت فاقد اخلاق، مردنی است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *