خطر کم خونی در کمین گیاهخواران
به گزارش گروه فضای مجازی ، عضو هیات علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B ۱۲، گفت: کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B ۱۲ میتواند در افراد گیاهخوار مطلق ایجاد شود، زیرا رژیم غذاییشان تنها حاوی مقدار اندکی ویتامین B ۱۲ است.
گلبن سهراب ادامه داد: با این حال، از آنجایی که میزان ذخیره این ویتامین در بدن زیاد است، بروز کمبود ویتامین B ۱۲ در گیاهخواران مطلق که مکمل ویتامین B ۱۲ دریافت نمیکنند، چندین سال طول میکشد.
او گفت: بیماری کم خونی پرنیشز یک اختلال خونی ناشی از کمبود ویتامین B ۱۲ است که با عدم توانایی بدن برای مصرف و استفاده مناسب از ویتامین B۱۲ که برای تولید گلبولهای قرمز ضروری است، مشخص میشود. بیماری پرنیشز یک اختلال خودایمنی است و برخی از افراد به شکل ژنتیکی، مستعد ابتلا به این اختلال هستند.
عضو هیات علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سایر علل ایجاد این نوع کم خونی را شامل اختلالات روده کوچک مانند سلیاک، استئاتوره (اسهال چرب)، سرطانهای درگیر کننده روده کوچک، داروها (پارا آمینوسالیسیلیک اسید، کلشی سین، نئومایسین، متفورمین) و دریافت طولانی مدت الکل دانست و افزود: کم خونی پرنیشز نه تنها خون بلکه مجرای گوارشی و سیستم عصبی محیطی و مرکزی را هم تحت تاثیر قرار میدهد که این کم خونی را از کم خونی ناشی از کمبود اسید فولیک متمایز میکند. علائم این بیماری شامل خارش پوست و مورمور شدن بویژه در دستها و پاها، حافظه ضعیف، عدم هماهنگی عضلانی و توهم است. اگر این کم خونی طولانی شود، آسیب سیستم عصبی ممکن است حتی با شروع درمان با ویتامین B ۱۲ هم غیر ممکن شود.
این عضو هیات علمی با اشاره به تاثیر کمبود این ویتامین در پوکی استخوان گفت: کمبود ویتامین B۱۲ یکی از عوامل خطر استئوپروز در مردان و زنان است. بالغین با سطوح B ۱۲ پایین، بطور میانگین تراکم توده استخوانی کمتر و ریسک بالاتری برای ابتلا به استئوپروز یا پوکی استخوان دارند.
سهراب در خاتمه با اشاره به راههای درمان این کم خونی گفت: در صورتی که کم خونی شدید است، بهتر است در ابتدا B ۱۲ از طریق مکمل تزریقی تامین شود و سپس برای جلوگیری از کمبود مجدد از منابع غذایی غنی B ۱۲ استفاده شود. همچنین در این بیماری، رعایت یک رژیم غذایی پرپروتئین توصیه میشود و به دلیل غنی بودن سبزیجات با برگ سبز از اسید فولیک، رژیم غذایی باید غنی از این مواد باشد. البته گوشتها به ویژه گوشت گاو، تخم مرغ، شیر و فرآوردههای کم چرب آن، غنی از ویتامین B ۱۲ هستند.