«روایتی ساده از ماجرایی پیچیده» قصه شکنجه ساواک و رژیم دیکتاتور/ هدفم نشان دادن واقعیت بود
ابراهیم حسن بیگی از نویسندگان داستانهای انقلاب است. وی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره ویژگیهای رمان «روایتی ساده از ماجرایی پیچیده» توضیحاتی ارائه کرده است.
میزان-نگارش این کتاب چطور آغاز شد؟ در این رمان به چه چیزی پرداخته شده؟
من سابقه نوشتن داستان بلند و انقلابی دارم که رمان «سالهای بنفش» و «شب ناسور» از جمله آن است. در مدتی که بحث تصویر رژیم پهلوی در رسانههای خارجی مطرح شده بود، در میان عوام میدیدم که مردم با مشکلات اقتصادی بوجود آمده شرایط گذشته و رژیم پهلوی را به گونهای نشان میدهند که گویا شرایط آن زمان بسیار خوب بوده است.
هیچ کس به فکر این نبود که رمانی بنویسد و بخشی از دوره اختناق و شکنجههایی که ساواک در آن دوره انجام میداد را نشان دهد، بر همین اساس به نظرم رسید که ما به عنوان کسانی که انقلاب کردیم، ۸ سال جنگیدیم و سختی کشیدیم باید واقعیت را به درستی نشان دهیم.
میزان-چطور ظلمی که در آن زمان بر مردم میشده را در قالب داستان تشریح کردید؟
من به دنیا آمده و بزرگ شده ترکمن صحرا هستم و بحث خان و خوانین و ظلم و ستم زمینخواران نسبت به رعیت و کشاورزان را دیده بودم، بنابراین وقتی مدتی از مطرح نکردن این مباحث گذشت تصمیم گرفتم این موضوع را دستمایه نگارش رمانم قرار دهم.
میزان-پرداختن به آن دوره از تاریخ چقدر برای مخاطب امروز مفید است؟
جوانان ما نسبت به آن ایام اطلاعات لازم را ندارند و لازم است ما در این حیطه کار کنیم.
کسانی که بالای ۴۰ سال هستند آن دوران را دیدهاند، اما برای جوانان و نوجوانان گفتن از آن دوره بسیار سخت است. هیچ چیز نه در کتابهای درسی، داستانها و فیلمها درباره جنگ نیامده و تلاشی هم نشده که برای این قشر خوراک فکری تهیه شود.
به نظر میرسد اگر روی نوجوانان کار کنیم و نشان دهیم که با چه رژیم دیکتاتوری سروکار داشتیم که هر صدای آزادیخواهانه را خفه میکرد و در میان مردم عادی جامعه و ثرتممندان فقر و فاصله طبقاتی بیداد میکرد، قطعا شرایط واقعی آن دوره روی نوجوانان اثر میگذارد.
میزان-این کتاب برای چه قشری نوشته شده؟
این رمان ویژه نوجوانان است.
میزان-نگارش این کتاب چقدر طول کشید؟
حدود شش تا هفت ماه زمان برد.
میزان-هدفتان از نگارش این رمان چه بود؟
نگارش داستانها و رمانها با موضوع انقلاب اسلامی برای آگاهسازی نسل جدید است.
میزان-در این کتاب چقدر به شکنجههای ساواک پرداختهاید؟
شخصیت نوجوان داستان در دوره اوایل انقلاب که افراد دیوارنویسی میکردند، گرفتار ساواک میشود که همین برخورد خشن و شکنجهها در این بخش از کتاب آورده شده است.
میزان-آیا پرداختن به شکنجهها را برای روحیه نوجوان مناسب میدانید؟
قطعا یکسری نکات در این بخش رعایت شده است. من پیش از نگارش این رمان «شب ناسور» را نوشته بودم که در کل درباره درگیری ساواک با مبارزان بود و در آنجا به عمد همه چیز با تمام تلخیها آورده شد، ولی در «روایتی ساده از ماجرایی پیچیده» تصویری از شکنجهها را نشان میدهم و سریع از روی آن رد میشوم تا روی نوجوانان تاثیر بدی نداشته باشد.
میزان-تاکنون چه بازخوردی از مخاطبان گرفتهاید؟
طبق جلساتی که برای این رمان برگزار شد با افراد زیادی در این باره صحبت کردم که نشانگر تاثیرگذاری این اثر بر مخاطبانش است. از سوی دیگر فروش خوب یکساله این رمان نشان از استقبال مخاطبان از این رمان دارد.