تفویض تسهیلات اشتغال تا ۱۵ میلیارد تومان به استانها
به گزارش گروه جامعه عیسی منصوری در نشست کارگروه تخصصی اشتغال استان سیستان و بلوچستان اظهار داشت: برخی استانها بر اساس ارزیابی ها، عملکرد چندان خوبی در این حوزه نداشته اند، اما استان سیستان و بلوچستان در این ارزیابیها از مدیریت خوبی برخوردار بوده است.
وی گفت: تنها تسهیلات اشتغال زایی، سبب ایجاد اشتغال پایدار برای عشایر و روستاییان نمیشود بلکه مسئولان باید به دنبال راهکارهای عملی دیگر بدون تسهیلات نیز باشند.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اضافه کرد: برای ایجاد اشتغال پایدار باید بخشی از کسب و کارهای جدید و به روز را در کنار کسب و کارهای سنتی شکل داد و به آن توجه ویژهای کرد.
منصوری اظهار کرد: به تازگی در کارگروه ملی اشتغال، فرایند تصویب پرداخت تسهیلات اشتغالزایی به استانها انجام شد، لذا تلاش میشود اختیارات بیشتری در این زمینه به استانها داده شود؛ در حالی که مسؤولان بانک مرکزی با این موضوع مخالف بودند، با این حال میزان پرداخت تسهیلات ابتدا تا سقف شش میلیارد تومان، سپس ۱۰ و در نهایت تا ۱۵ میلیارد تومان به استانها تفویض اختیار شد.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در هفتههای آینده سامانه نظارتی در اختیار استانها قرار میگیرد تا انحرافها پایش، اصلاح و مجددا در برنامهها منظور شود. بانکها باید بر اساس ماده ۷ دستورالعمل تسهیلات اشتغال زایی با فرض این که سرمایه گذار و متقاضی برای تکمیل مدارک خود نیازمند زمان بیشتری هستند، این فرصت را در اختیار آنها قرار و انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان دهند.
منصوری اضافه کرد: در حالی که ارزیابی عملکرد استانها بر اساس گزارش دستگاهها و جذب تسهیلات اشتغال زایی بوده است، اما این موضوع در پرداخت تسهیلات ملاک نیست بلکه بر اساس مصوبه مجلس عمل میشود و بانکها این موضوع را باید در تعهد نامههای خود با متقاضیان لحاظ کنند.
وی در ادامه با تاکید بر این که باید سهم تسهیلات اشتغال زایی عشایر و روستاییان را به صورت ویژه دید، تصریح کرد: برای تحقق این امر باید از صندوق بیمه روستاییان و عشایر کمک گرفت.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به حوزه معادن استان هم اشاره کرد و ادامه داد: در فرآوری معادن برای اعطای تسهیلات به افراد متقاضی مشکلی وجود ندارد، اما از نظر انحراف کارها همچنان با مشکل روبه رو هستیم. تلاش میشود با انتقال سامانه نظارتی، با نظارت و دقت بیشتری عملکرد متولیان امر اشتغال پیگیری و رصد شود.
منصوری ادامه داد: برای تولید محصولات کشاورزی که سبب ایجاد اشتغال در منطقه میشود اعتبار به اندازه کافی در اختیار است، اما برای دیگر حوزههای کشاورزی، پرداخت هر گونه تسهیلات بر عهده جهاد کشاورزی است.
وی افزود: بر اساس قانون، شهرهایی که زیر ۱۰ هزار نفر جمعیت دارند، از یک کارخانه و کارگاه تولیدی برخوردارند و برای ایجاد اشتغال بیشتر نیاز به تسهیلات دارند، لذا سرمایه در گردش پرداخت میشود، اما در روستاها قانون چنین اجازهای نداده است.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: به تشخیص و نظر مدیران استان اعتماد داریم، به همین دلیل تا سقف یک میلیارد تومان از محل سرمایه در گردش برای طرحهای اشتغال زایی در منطقه اجازه استفاده داده شده است.
منصوری ادامه داد: به طرحهای بزرگ زیر بنایی در روستاها، تسهیلات پرداخت نمیشود، زیرا با توجه به جمعیت اندک روستاها، طرحهای بزرگ در آن شکل نمیگیرد.
وی درباره پرداخت تسهیلات برای خرید دام زنده از خارج استان گفت: چنان چه خرید دام زنده از خارج از نوع اصلاح نژاد یا صنعتی باشد و سبب اشتغال زایی زیادی در منطقه شود، مورد تایید است و برای آن تسهیلات لازم پرداخت میشود، زیرا بهره وری ملی و روستایی مورد توجه است.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: افزایش هزینهها تا سقف ۳۰ درصد به استانها ابلاغ شده است و بیشتر از این اعتبار در اختیار نداریم؛ بنابراین به نهادهای حمایتی که در ایجاد اشتغال فعالیت نداشته اند و قادر به کمک به دیگر دستگاهها در منطقه هستند توجه و از حمایت برخوردار میشوند.
منصوری اظهار کرد: باید برای ایجاد اشتغال پایدار و ماندگار در منطقه اقدام کرد تا از کوچ مردم به دیگر نقاط استان و کشور جلوگیری شود.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اضافه کرد: در حوزه شیلات نیز با توجه به ظرفیتهای موجود، آمادگی داریم برای خرید یک دستگاه سونار و وامهای اشتغال زا کمک کنیم و در صورتی که قرارداد تولید با شرکتهای خریدار بسته شود، تسهیلات از محل سرمایه در گردش در نظر گرفته میشود و بانکها هم میتوانند تسهیلات لازم را دریافت کنند و در این باره محدودیتی وجود ندارد.
وی تصریح کرد: بانک کشاورزی نباید بخش زیادی از سهم تسهیلات اشتغال زایی را فقط در حوزه کشاورزی هزینه کند، بلکه باید مانند دیگر بانکها کمک کند و بر سرعت پرداخت تسهیلات به متقاضیان در نوبت تعجیل کند، زیرا بیشترین مشکل متقاضیان از معطلی بانکها در ارائه تسهیلات است.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: مسئولان پارک علم و فناوری استان هم در سالهای اخیر کارهای خوبی انجام داده اند، اما جهت بندی هر رسته را مشخص نکردند که باید بر اساس مزیتهای هر منطقه این امر در نظر گرفته شود.
منصوری اضافه کرد: مسئولان پارک علم و فناوری، شیلات و گردشگری استان در مدت یک هفته تا ۱۰ روز بر اساس هر رسته برنامه عملی یک ساله یا ۱۴ ماهه تعیین و دستگاههای متولی، میزان تسهیلات و زمان اجرا را در یک جدول تنظیم کنند و به عنوان یک برنامه عملیاتی ارائه دهند تا بر اساس آن پیگیری شود.