شرایط عمومی بیمه مسئولیت مدنی کارکنان فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

مصوبه شورای عالی بیمه درخصوص شرایط عمومی بیمه مسئولیت مدنی کارکنان فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (آیین نامه شماره ۱۰۹) با شماره ۱۴۰۴/۱۰۱/۶۴۹۰ در تاریخ ۱۴۰۴/۰۱/۲۰ توسط رئیس شورای عالی بیمه ابلاغ شد.
مصوبه شورای عالی بیمه درخصوص شرایط عمومی بیمه مسئولیت مدنی کارکنان فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
شورای عالی بیمه در اجرای ماده (۴) تصویبنامه شـماره ۱۰۱۰۶۳/ت ۵۸۹۷۸هـ مورخ ۱۴۰۲/۰۶/۰۸ هیئت محتـرم وزیران "شرایط عمومی بیمه مسـئولیت مدنی کارکنان فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) در قبال حوادث ناشی از مأموریت و وظیفه" را در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۲ مشتمل بر ۲۳ ماده و ۴ تبصره به شرح زیر تصویب نمود:
فصل اول- کلیات
این بیمه بر اساس قانون بیمه مصوب اردیبهشتمـاه سـال ۱۳۱۶، قانون مسئولیت مدنی مصوب سـال ۱۳۳۹، ماده (۲۰۱) مکرّر قانون استخدام نیـروی انتظامی مصوب سال ۱۳۹۰ و آییننامه اجرایی آن و سایر قوانین و مقررات مرتبط و باتوجه به پیشنهاد کتبی بیمهگذار (که جزء غیرقابل تفکیک این بیمه است) تنظیم گردیده و مـورد توافـق طرفین است.
ماده ۱- تعاریف و اصطلاحات:
اصطلاحات زیر صرفنظر از هر معنی و مفهوم دیگری که ممکن است داشته باشد در این شـرایط عمومی با تعریف مقابل آن به کار رفته است:
۱- بیمهگر: موسسـه بیمه دارای پروانه فعالیت از بیمه مرکزی ج.ا.ایران است که مشخصات آن در بیمهنامه درج گردیده و در ازای دریافت حق بیمه، جبران خسارت احتمالی را طبق شرایط بیمهنامه برعهده میگیرد.
۲ بیمهگذار: فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (فراجا) است که فرم پیشنهاد بیمه را تکمیل نموده و قرارداد بیمه را با بیمهگر منعقد کرده و متعهد به پرداخت حق بیمه و انجام سایر وظایف تعیین شده در شرایط عمومی و خصوصی بیمهنامه است.
۳- بیمهشدگان: کلیه کارکنـان فرماندهی انتظـامی ج.ا.ایـران، موضـوع مـواد (۹) و (۱۵) مکـرّر قانون استخدام نیروی انتظامی ج.ا.ایران مصوب سال ۱۳۸۲ و اصلاحات بعدی آن.
۴- زیاندیده: هر شخصیکه در اثر فعالیت موضوع بیمه به علّت بیاحتیاطی یا بیمبالاتی بیمهشـده در انجام وظایف محوله، دچار خسارت بدنی یا خسارت مالی شود به استثنای بیمهشده مسئول حادثه.
۵- حقبیمه: وجهی است که بیمهگذار در ازای تعهد بیمهگر برای جبران خسارت ناشی از مسئولیت بیمهشده، طبق شرایط خصوصی بیمهنامه به بیمهگر میپردازد.
۶- خسارت بدنی: هر نوع صدمه به بدن که بـر اسـاس قانون مجازات اسلامی مشـمول دیه و یا ارش بوده و در اثر فعالیت موضوع بیمه ایجاد شده باشد.
۷- خسارت مالی: زیانهاییکه در اثر فعالیت موضوع بیمه به اموال زیاندیده از جمله اموال بیمهگذار وارد آید.
۸- مدّت بیمهنامه: یکسال است که تاریخ شروع و انقضای آن در شرایط خصوصی بیمهنامه مشخص میگردد.
۹- فعالیـت موضـوع بیمـه: کلیه اقدامات و فعالیتهای حرفهای، تخصصـی و پشـتیبانی کارکنان فرماندهی انتظـامی جمهوری اسلامی ایران که حین اجرای عملیات در محل خدمت یا خارج از آن حسب مورد در اجرا یا در ارتباط با وظایف و مأموریتهای مصرح در قانون نیروی انتظامی جمهوری اسـلامی ایران مصوب سـال ۱۳۶۹ و اصـلاحات بعدی آن و سایر قوانین و مقررات مرتبط، به امر مافوق یا بر اساس حکم مأموریت انجام میشود.
۱۰- مراجع ذیصـلاح قانونی: حسب مورد مراجع قضایی و سـایر مراجعی که بـر اسـاس توافـق بـین بیمهگر و بیمهگذار در شرایط خصوصی بیمهنامه تعیین میشوند.
ماده ۲- موضـوع بیمه عبارت اسـت از مسئولیت مدنی بیمه شده در قبال زیاندیده. بدین معنا که بیمهگر متعهد میگردد چنانچه در طول مدّت اعتبار بیمهنامه در نتیجه بیاحتیاطی یا بیمبالاتی بیمهشده در انجام فعالیت موضوع بیمه، خسـارت بدنی و یـا خسارت مالی به زیاندیده وارد آید، خسارت وارده را تـا سـقف تعهدات مندرج در بیمهنامه موکول به پذیرش بیمهگر و در غیر اینصورت براساس رأی مرجع ذیصلاح قانونی، جبران نماید.
فصل دوم - وظایف و تعهدات بیمهگذار
ماده ۳- بیمهگذار مکلف است ضمن رعایت ماده (۱۲) قانون بیمه، کلیه اطلاعات لازم از قبیل تعداد بیمهشـدگان را در پاسخ به پرسشهای بیمهگر ارائه نماید.
ماده ۴- بیمهنامه با تقاضای بیمهگذار و قبول بیمهگر صادر میشود، شروع پوشش بیمهای و اجرای تعهدات بیمهگر منوط به پرداخت حق بیمه بـه ترتیبی است که در بیمهنامه پیشبینی میشود. چنانچه پرداخت حق بیمه به صورت قسطی باشد و بیمهگذار هریک از اقساط موعد رسـیده را به هر دلیل پرداخت نکند، بیمهگر میتواند بیمهنامه را با رعایت ماده (۱۷) این شرایط عمومی، فسخ نماید. چنانچه بیمهگر بیمهنامه را فسخ نکرده باشد در صورت وقوع حادثه، خسارت به نسبت حق بیمـه پرداخت شده به حق بیمهای که تا زمان وقوع حادثه باید پرداخت میشد، پرداخـت خواهد شد مگر آنکه در شرایط خصوصی بیمهنامه به نحو دیگری توافق شده باشد.
ماده ۵- بیمهگذار موظف است حداکثر ظـرف مدّت ده روزکاری از تاریخ اطـلاع خـود از وقـوع حادثـه، بیمـهگر را مطلـع سازد درغیر اینصورت بیمـهگر مسئول نخواهـد بـود مگر آن کـه بیمهگذار ثابـت کنـد بـه واسـطه حـوادثی کـه خـارج از اختیاراو بوده است اطلاع به بیمهگر در مدّت مقرر برای او مقدور نبوده است.
تبصره؛ به منظـور تسهیل در فرآینـد اجـرای این بیمهنامه، تبادل اطلاعـات، بـه طرق مقتضی مـورد توافق از جمله سامانه الکترونیکی انجام خواهد شد.
ماده ۶- بیمهگذار یا بیمهشده با موافقـت کتبی بیمهگر میتواند در رابطه بـا خسارتهای بدنی و مالی ناشی از فعالیت موضوع بیمه با زیاندیده توافق یا مصالحه نماید.
ماده ۷- بیمهگذار و بیمهشده موظف هستند اقدامات و الزامات مربوط به پیشگیری لازم از حوادث را که هرکس عرفاً و قانوناً برای جلوگیری از وقوع حوادث انجام میدهد به عمل آورند.
ماده ۸- بیمهگذار و یا بیمهشده حسب مورد، موظفند مدارک و مستندات درخواسـتی بیمـهگر را در اختیار وی قرار دهند.
ماده ۹- چنانچــه بیمهگذار و یا بیمهشده به تشخیص مراجع ذیصلاح، آییننامهها، مقررات و دستورالعملهای مرتبط با فعالیت موضوع بیمه و وظایف و تعهدات مندرج در شـرایط عمـومی و خصوصی این بیمهنامه را رعایت ننمایند و این امر منجر به افزایش تعهدات بیمهگر شود و یا مانع تشـخیص علّت یاماهیت حادثه گردد، بیمهگر میتواند بـه نسبت تأثیر قصور بیمهگذار و یا بیمهشده از پرداخت بخشی از خسارت خودداری نماید.
ماده ۱۰- بیمهنامه بر مبنای اظهارات کتبی بیمهگذار مندرج در پیشـنهاد بیمه و توافق بیمـهگر تنظـیم گردیده و هرگونـه تغییری در آن به موجب الحاقیه صادره از طرف بیمهگر خواهد بـود. هرگاه مفاد بیمهنامه یا الحاقیه با موافقتهایی که بین طرفین به عمل آمده مطابقت نکند، بیمهگذار موظف است ظرف پانزده روز از تاریخ صدور، تغییـر و یـا تصحیح آن را کتباً خواستار شود در غیر این صورت اوراق مذکور قطعی و مورد پذیرش بیمهگذار تلقی خواهد شد.
ماده ۱۱- اقامتگاه قانونی بیمهگذار، نشـانی است کـه در فـرم پیشـنهاد بیمـه و متن بیمهنامه درج گردیده اسـت. بیمهگذار موظف است تغییر نشانی و اقامتگاه قانونی خود را بـه صـورت کتبی بـه اطـلاع بیمهگر برساند در غیـر اینصـورت نشـانی و اقامتگاه قبلی بیمهگذار معتبر شناخته میشود.
فصل سوم - وظایف و تعهدات بیمهگر
ماده ۱۲- موارد زیر با صدور بیمهنامه، مشـروط بـه احراز مسئولیت بیمهشده طبق نظر بیمهگر یا مراجع ذیصلاح قانونی و با رعایت مقررات مربوط در تعهد بیمهگر خواهد بود:
۱- خسارت بدنی حداکثر تا میزان تعهدات مندرج در شرایط خصوصی بیمهنامه.
۲- خسارت مالی حداکثر تا میزان تعهدات مندرج در شرایط خصوصی بیمهنامه.
۳- تعدد دیات حداکثر تا میزان تعهدات مندرج در شرایط خصوصی بیمهنامه.
تبصره؛ حداقل میزان تعهدات ریالی بیمهنامه به ازای هـر زیاندیده و مجمـوع تعهدات در طـول مـدّت بیمهنامه بـه تفکیک بندهای فـوق، هـر سـاله توسـط فرماندهی انتظامی ج.ا.ایران تعیین و بیمهگر مجاز بـه ارائه پوشش بیمهای کمتر از حداقل تعهدات مذکور نیست.
ماده ۱۳- پرداخت خسارت موکول بـه احـراز مسئولیت بیمهشـده توسط بیمهگر و یـا ارائه رأی یـا نظریـه مراجـع ذیصلاح قانونی است. بیمهگذار و یا زیاندیده مکلف اسـت حسب مـورد ظرف پانزده روز پس از احراز مسئولیت بـا ارائه مدارک لازم برای دریافت خسارت به بیمهگر مراجعه و درخواسـت خـود را تسـلیم نماید. بیمـهگر مکلف اسـت بـه محض وصول درخواست، آن را ثبت و ضمن تحویل رسید بـه متقاضی، تاریخ تسـلیم، شـماره ثبت و نـاقص یا کامل بودن مدارک را اعلام کند. چنانچه مدارک، به شـرح منـدرج در شـرایط خصوصی بیمهنامه، در زمان تقاضا کامل باشد، بیمهگر موظف اسـت حداکثر ظـرف پانزده روز از تاریخ تقاضـا، خسـارت متعلقـه را پرداخت نماید و چنانچه مدارک تسـلیمی ناقص باشد، مراتب را به صورت کتبی بـه متقاضی اعلام تا نسبت بـه رفع نقص حداکثر ظـرف یک هفته اقدام کند.
چنانچه پس از تکمیل مدارک لازم، بیمهگر در پرداخـت خسـارت تأخیر کند، افزایش خسارت ناشی از افـزایش احتمالی مبلغ دیه بر عهده بیمهگر خواهد بود.
تبصره؛ تأخیر عمدی بیمهگذار یا زیاندیده در تکمیل مدارک که منجر بـه افـزایش دیه مصوب قوه قضاییه گردد، موجب افزایش تعهدات بیمهگر نخواهد شد.
ماده ۱۴- خسارت موضوع این بیمهنامه بـا اطـلاع بیمهگذار مستقیماً از طرف بیمهگر به زیاندیده پرداخت خواهد شد و به محض پرداخت خسارت، بیمهگر در مقابل بیمهگذار، بیمهشده، زیاندیده و قائم مقام قانونی آنها بریالذمه میگردد.
فصل چهارم -استثنائات و خسارتهای غیرقابل جبران
ماده ۱۵- خسارتهای ناشی از موارد زیرتحت پوشش این بیمهنامـه نیست مگر آنکه در بیمهنامه یا الحاقیه آن به نحو دیگری توافق شده باشد:
۱- جنگ (اعم از اینکه اعلام شده یـا نشـده باشـد)، عملیـات خصـمانه، اقدامات تروریستی، انقلاب و اقدامات براندازی بر علیه حکومت، اعتصاب، شورش و بلوا.
۲- خسارات مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از تشعشعات اتمی و رادیواکتیو و انفجار هستهای.
۳- عدم النفع.
۴- مسئولیتشخص بیمهگذار.
۵- مسئولیت سایر اشخاصی که در شمول تعریف بنـد ۳ از ماده (۱) شـرایط عمومی قرار نمیگیرند نظیر پلیس افتخاری.
ماده ۱۶- درموارد زیر، جبران خسارت در تعهد بیمهگر نخواهد بود:
۱- حــوادث و صـدمات ناشی از شــوخی بـا اسـلحه، مهمـات، ابـزار، وســایل و تجهیــزات سـازمانی در محل خدمت یا مأموریت.
۲- حوادث خارج از محیط خدمت که ارتباطی با وظایف و مأموریت بیمهشده نداشته باشد.
۳- هرگونه اعمال متقلبانه و حوادث ساختگی برای دریافت خسارت.
۴- هرگونه اعمال مجرمانه و غیرقانونی بیمهشده در محیط خدمت و خارج از آن.
۵- محکومیت بـه جـزای نقـدی بـه نفـع دولـت و مجازاتهـای قابـل تبدیل به جـزای نقدی مندرج در قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ و اصلاحات بعدی آن.
۶- صدمات بدنی و خسارتهای ناشی از حـوادث وسـایل نقلیـه موتـوری مشمول قـانون بیمـه اجبـاری خسارات وارد شـده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب سال ۱۳۹۵.
۷ کلیـه حـوادثیکـه طبـق تشـخیص مراجـع ذیصـلاح قـانونی، بیمهگـذار و یـا بیمهشـده کـه مسـئولیت آنهـا تحـت پوشش بیمه قرار گرفته است، مسئول آن شناخته نشوند.
فصل پنجم -فسخ بیمهنامه
مـاده ۱۷- در مـوارد زیر هریک از طرفین بیمهنامه میتواند با اخطار کتبی سی روزه، بیمهنامـه را فسـخ نماید. در اینگونه موارد، تعهدات طرفین نسبت به امور قبل از فسخ معتبر و لازم الاجراست:
الف) موارد فسخ از طرف بیمهگر:
۱- عدم پرداخت حق بیمه در سررسیدهای توافق شده در بیمهنامه.
۲- در صورت کتمان یا اظهار خلاف واقع بیمهگذار به طور غیرعمد درباره وضعیت خطر و احراز این امـر قبل از وقوع حادثه.
ب) موارد فسخ از طرف بیمهگذار:
۱ عدم تمایل بیمهگذار به ادامه قرارداد قبل از وقوع هرگونه خسارت
ماده ۱۸- در صورت فسخ بیمهنامه از طرف بیمهگر، حق بیمه مدّتی که باقیمانده است به صـورت روزشمار محاسبه و به بیمهگذار برگشـت داده میشـود. در صـورت فسـخ بیمهنامـه از طرف بیمهگذار، حق بیمه مدّت بیمـه براسـاس تعرفه کوتاه مدّت به شرح ذیل محاسبه و بقیه آن مسترد خواهد شد:
مدّت بیمه | حق بیمه بر مبنای حق بیمه یکساله |
تا سی روز | پانزده درصد حق بیمه سالانه |
از سی ویک روز تا نود روز | سی درصد حق بیمه سالانه |
از نودویک روز تا صدوهشتاد روز | شصت درصد حق بیمه سالانه |
از صدوهشتادویک روز تا دویستوهفتاد روز | هفتادوپنج درصد حق بیمه سالانه |
از دویستوهفتاد ویک روز تا انقضای بیمهنامه | صد درصد حق بیمه سالانه |
فصل ششم - سایر مقررات
ماده ۱۹- در صـورتی که مسئولیت بیمهشـده همزمان تحـت پوشـش سـایر بیمـهگران باشـد، بیمهگر موظف است بر مبنای این بیمهنامه، تعهدات خود را ایفا نماید و سپس میتواند برای بازیافت سهم سایر بیمهگران به آنها مراجعه نماید.
ماده ۲۰- هرگونه اختلاف ناشی از تفسیر و یا اجرای این بیمهنامه، در صورتی که از طریق مذاکره حلوفصل نشود به مراجع قضایی، ارجاع خواهدشد.
ماده ۲۱- هرگونه ادعای ناشی از این بیمهنامه بایـد حداکثر ظـرف مدّت دو سال از زمان وقوع حادثه منشاء دعوی، صورت پذیرد و پس از سپری شدن مدّت مذکور، هیچگونه ادعای ناشی از این بیمهنامه مسموع نخواهد بود.
ماده ۲۲- پوششهای این بیمهنامه شـامل خسـارتهایی اسـت که در محدوده جغرافیایی جمهـوری اسلامی ایران واقع شده باشد و تعمیم آن به حوادث خارج از کشور، مشروط به توافق خاص است.
ماده ۲۳- موارد پیشبینی نشده و مسکوت در این بیمهنامه حسب مورد تابع قانون بیمه، عرف بیمهگری و سایر قوانین و مقررات جاری کشور است.
تبصره؛ توافق بـین بیمهگر و بیمهگذار در مواردی که ناقض شرایط عمومی نباشـد، در شـرایط خصوصی بیمهنامه قابل انجام است.
انتهای پیام/