مزایای احکام جایگزین حبس/ قضات دادگستری استان لرستان در سال ۱۴۰۳ بیش از ۹ هزار حکم جایگزین حبس صادر کردند

مجازات جایگزین حبس به روشی از تنبیههای قضایی اطلاق میشود که به جای حبس، برای مجرمان به کار میرود. هدف این نوع مجازات، کاهش جمعیت زندانیان و بهبود وضعیت اجتماعی مجرمان است.
استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس اهمیت زیادی دارد چرا که میتواند به کاهش جمعیت زندانیان کمک کند و هزینههای مالی نظام قضایی را کاهش دهد. از سوی دگر استفاده از مجازاهاتهای جایگزین حبس نقش بسیار مهمی در حفظ و جلوگیری از فروپاشی خانوادهها دارد. چرا که در بسایری از موارد به دلیل حضور سرپرست و یا یکی از اعضای خانواده در زندان، خانواده دستخوش بحرانهایی میشود که فروپاشی این نهاد اثرگذار و انسانساز را در پی دارد.
انواع مجازات جایگزین حبس
بر پایه این گزارش؛ مجازاتهای جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار ناشی از جرم، سن، مهارت، وضعیت، شخصیت و سابقه مجرم، وضعیت بزه دیده و سایر اوضاع و احوال، تعیین و اجرا میشود.
دادگاه میتواند ضمن حکم به مجازات جایگزین حبس، با توجه به جرم ارتکابی و وضعیت محکوم، وی را به یک یا چند مورد از مجازاتهای تبعی و یا تکمیلی نیز مکلف کند.
رئیس عدلیه: تمکن و شرایط متهم را در صدور احکام جایگزین حبس در نظر بگیرید
استفاده از این امکان قانونی در سالیان اخیر همواره مورد توجه و تاکید ریاست قوه قضاییه بوده است. حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای 18 آبان ماه سال 1402 در نشست شورای عالی قوه قضاییه با رؤسای کل دادگستری و دادستانهای مراکز استانها با بیان اینکه وقتی میشود حبس را به جزای نقدی یا مجازات دیگر تبدیل کرد بسیار عالی است، اما برخی اوقات احکامی صادر میشود که موجب وهن است گفت: تمکن و شرایط متهم را در نظر بگیرید.
در همین راستا دادگستری استان لرستان تلاشهای موثری را در سال 1403 برای صدور احکام جایگزین حبس و تشویق قضات به استفاده از این تسهیل قانونی انجام داده است که در این گزارش به آن میپردازیم.
مزایای احکام جایگزین حبس
حجتالاسلام والمسلمین سعید شهواری رئیس کل دادگستری استان لرستان در این رابطه و در گفتوگو با میزان، اظهار کرد: استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس یکی از نوآوریهای دستگاه قضایی است که سهم قابل توجهی در کاهش آمار زندانیان، کاهش هزینههای ناشی از حبس بر دوش دولت و جلوگیری از ورود افراد فاقد سابقه یا به اصطلاح مجرمان غیرحرفهای به زندان دارد.
وی افزود: در کنار همه موارد یاد شده نمیتوان از نقش این تسهیل قانونی در کمک به حفظ کیان خانواده چشمپوشی کرد. بسیاری از مجرمان به دلیل عدم آشنایی با قوانین و به نوعی به دلیل ناآگاهی گرفتار جرم میشود بنابراین باید کمک کرد تا حد ممکن از ورود این افراد به زندانها جلوگیری شود.
رئیس کل دادگستری استان لرستان یادآور شد: استفاده از این امکان قانونی همواره به مسئولان و قضات تاکید شده و از آنان خواسته شده تا جایی که قانون اجازه میدهد از این امکان قانونی استفاده کنند.
وی تصریح کرد: به همین منظور علاوه بر برگزاری دورههای آموزشی ضمن خدمت با موضوع صدور احکام جایگزین حبس برای قضات استان، همواره قضاتی که در این زمینه فعالتر بوده و آرای موثری در این زمینه صادر کردهاند مورد تجلیل و تقدیر دستگاه قضایی استان قرار گرفتهاند تا ضمن تقدیر از اقدام ارزشمند این همکاران قضایی، مشوقی برای توجه سایر قضات به استفاده از این ارفاق قانونی باشد.
صدور ۹ هزار و ۳۵۶ حکم جایگزین حبس در سال ۱۴۰۳ در استان لرستان
حجتالاسلام والمسلمین شهواری در ادامه از صدور ۹ هزار و ۳۵۶ حکم جایگزین حبس در سال ۱۴۰۳ در استان لرستان خبر داد و گفت: از این تعداد، ۷۹۵ فقره حکم توسط همکاران قضایی ما در شهرستان خرمآباد (مرکز استان) صادر شده که ۲۳ درصد محکومیتهای جایگزین حبس استان را شامل میشود.
وی یادآور شد: شهرستانهای بروجرد با ۷۳۱ فقره رای، دلفان با ۶۸۷ فقره رای و الیگودرز با ۵۳۰ فقره احکام جایگزین حبس در رتبههای بعدی قرار دارند.
انتهای پیام/