چه زمانی باید فطریه را کنار بگذاریم؟

ایام عید فطر که فرا میرسد و با اعلام میزان زکات فطره و کفاره روزه برای بسیاری از افراد سوالاتی مطرح میشود که در ادامه به برخی از آنها پاسخ دادهایم.
گفتنی است این سوالات و پاسخ آنها برگرفته از فتوای مقام معظم رهبری است:
زمان کنار گذاشتن فطریه و پرداخت آن چه موقع است؟
فرد از غروب شب عید فطر میتواند فطریه را بپردازد یا کنار بگذارد و بنابر احتیاط واجب، مکلف باید فطریه را پیش از نماز عید به فقیر بپردازد؛ ولی اگر نماز عید نمیخواند میتواند پرداخت آن را تا ظهر به تأخیر بیاندازد و در صورتی که دسترسی به فقیر دارد کنار گذاشتن فطریه، کافی نیست.
اما اگر تا ظهر دسترسی به فقیر نداشت، فطریه را کنار بگذارد و هر گاه دسترسی پیدا کرد به فقیر بدهد و اگر کنار نگذاشته باشد نیز بنا بر احتیاط واجب ساقط نمیشود و باید با قصد قربت و بدون نیت ادا و قضا، فطریه را بپردازد.
مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟
مکلف باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و ... به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافی است.
قوت غالب در فطریه به چه معناست و اگر کسی که در طول سال، بیشتر برنج استفاده میکند تا نان، آیا باید سه کیلو برنج یا مبلغ آن را برای فطریه بدهد؟
فطریه اگر از گندم، جو، خرما، برنج و ... یا پول هر کدام داده شود، کفایت میکند و منحصر به قوت غالب شخص نیست.
تأخیر در پرداخت کفاره چه حکمی دارد؟
کسی که کفاره بر او واجب شده، لازم نیست آن را فوراً انجام دهد ولی نباید آن را به قدری تأخیر بیندازد که کوتاهی در ادای واجب شمرده شود.
مبلغ و مقدار فطریه رمضان ۱۴۰۳-۱۴۰۴
دفتر مقام معظم رهبری:
سؤال: مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟
جواب: مکلف باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافی است.
ضمنا مبلغ زکات فطره امسال (۱۴۰۴) به قیمت گندم برای هر نفر، حداقل «هفتاد و پنج هزار تومان» اعلام شده است.
دفتر آیت الله سیستانی:
از آنجا که میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم قوت شایع شهر است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد یکصد (۱۰۰) هزار تومان و برای فطریه بدل از برنج ایرانی پانصد (۵۰۰) هزار تومان و فطریه بدل از برنج غیر ایرانی، دویست (۲۰۰) هزار تومان تعیین شده است.
دفتر آیت الله وحیدخراسانی:
پیرو سؤالات مکرر مؤمنین از دفتر حضرت آیت الله العظمی وحیدخراسانی مبنی بر میزان زکات فطره ماه مبارک رمضان ۱۴۴۶ به اطلاع میرساند میزان زکات فطره برای هر نفر یک صاع که تقریبا سه کیلوگرم گندم یا برنج و ... از طعامهای متعارف در محل است که مکلّف میتواند پول یکی از اینها را طبق قیمتی که در محل خودش دارد محاسبه نموده و به فقیر بپردازد.
دفتر معظم له زکات فطره به حساب گندم را برای هر نفر به مبلغ ۸۵۰۰۰ تومان قبول میکند.
دفتر آیتالله جوادی آملی:
دفتر این مرجع تقلید به اطلاع میرساند؛ مبلغ فطریه برای هر نفر بر مبنای قوت غالب منطقه، سه کیلو گندم، برنج و مانند آنها و یا معادل قیمت اینها به قیمت روز پرداخت گردد.
همچنین مبلغ مربوط به کفاره غیر عمد، به ازای هر روز ۲۰/۰۰۰ تومان (بیست هزار تومان) و کفاره عمدی روزه به ازای هر روز ۱/۲۰۰/۰۰۰ تومان (یک میلیون و دویست هزار تومان) تعیین شده است.
دفتر آیتالله نوری همدانی:
بنابر اعلام دفتر مرجعیت آیتالله نوری همدانی، با آرزوی قبولی طاعات و عبادات مؤمنین و مؤمنات به اطلاع میرساند طبق نظر مرجع عالیقدر؛ حضرت آیتالله نوری همدانی میزان زکات فطره و کفاره روزه در سال ۱۴۰۴ شمسی و ۱۴۴۶ قمری به شرح ذیل است:
زکات فطره هر فرد باید حدود سه کیلوگرم گندم یا برنج یا نظیر آن که در رساله عملیه ذکر شده است و یا قیمت آن را پرداخت کند.
بر این اساس قیمت قوت غالب گندم ۸۰ هزار تومان و قیمت قوت غالب برنج ایرانی حدود ۴۵۰ هزار تومان و برنج غیر ایرانی ۲۰۰ هزار تومان است که عزیزان در پرداخت آن مخیرند، در ضمن اگر در منطقه محل سکونت اجناس ذکر شده قیمت دیگری دارد باید به قیمت منطقه خود محاسبه کنند.
کفاره غیر عمد برای هر روز ۲۰ هزار تومان و کفاره عمد برای هر روز یک میلیون و دویست هزار (۱/۲۰۰/۰۰۰) تومان است.
دفتر آیتالله شبیری زنجانی:
بنابر اعلام دفتر این مرجع تقلید؛ مطابق فتوای آیتالله شبیری زنجانی، شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع تقریبا سه کیلو و ۶۰۰ گرم گندم از خوراکیهای رایج در منطقه خود مانند گندم و برنج یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.
همچنین با توجه به اینکه قیمت گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، مومنین میتوانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.
دفتر آیت الله شبیری زنجانی اعلام کرده است: کفاره افطار غیر عمدی برای هر روز، یک مد طعام حدود ۹۰۰ گرم است که باید به مسکین، فردی که معیشتش سختتر از فقیر میگذرد، پرداخت شود و در صورت اطمینان میتوان قیمت آن را به مسکین داد تا برای خودش این مقدار طعام بخرد.
جهت تسهیل برای مومنین گرامی در انجام تکلیف شرعی و رسیدگی به نیازمندان، بخش وجوهات دفتر آیتالله شبیری زنجانی، مبالغ زکات فطره و کفاره را دریافت میکند و به مصرف شرعی آن میرساند.
دفتر حضرت آیتالله مکارمشیرازی:
زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم، مبلغ هشتاد هزار تومان و بر مبنای قوت غالب برنج، مبلغ سیصد هزار تومان است.
کفاره روزه غیر عمد مبلغ ۲۰ هزار تومان است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ یک میلیون و دویست هزار تومان است.
دفتر آیتالله سبحانی:
بنابر اعلام دفتر این مرجع تقلید، شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا ۳کیلو) از خوراکیهای رایج در منطقه خود (مانند آردگندم، برنج و ...) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.
با توجه به اینکه قیمت آرد گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، لذا مؤمنین میتوانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.
مثلاً قیمت آرد گندم در قم تقریبا هر کیلو ۳۰ هزار توامان است که برای هر نفر تقریباً ۹۰ هزار توامن محاسبه میگردد؛ قمیت برنج ایرانی وخارجی نیز بر اساس مصرف خانوار به همین صورت محاسبه میگردد.
انتهای پیام/