اخراج مهاجران در غلوزنجیر؛ پردهای جدید از واقعیت آمریکای مدعی حقوق بشر

اقدامها و تغییرهای زیادی از زمان تحلیف دونالد ترامپ در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ (اول بهمن ۱۴۰۳) در آمریکا انجام شد، اما مهمترین تغییرها در زمینه مهاجرت و مهاجران رخ دادند.
ترامپ در نخستین روز ریاست جمهوری خود، موضوع مهاجرت را یک وضعیت اضطراری ملی اعلام و ارتش آمریکا را موظف به کمک به امنیت مرزها، صدور ممنوعیت گسترده برای پناهجویی کر؛ ضمن اینکه اقدامها برای محدود کردن تابعیت برای کودکان متولدشده در خاک آمریکا را نیز اتخاذ کرد.
سیاستهای ضدمهاجرتی چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا، نقض تاریخی حقوق مهاجران در این را وارد مرحلهای مرگبارتر از همیشه کرد.
خبرهای اجرای سیاستهای ضدمهاجرتی دولت دونالد ترامپ طی روزها و هفتههای گذشته بخش مهمی از مهمترین خبرهای رسانههای آمریکایی و غیرآمریکایی را تشکیل دادهاند؛ دارینگپ، پاناما، کاستاریکا، گوانتانامو، پروازهای نظامی و غلوزنجیر مهاجران کلیدواژههای تکراری بیشتر خبرهای یادشده هستند.
تعیین کشورهای ترانزیت مهاجران اخراجشده
بررسیها نشان میدهند که گواتمالا، مکزیک و السالوادور نیز در حال اضافه شدن به این فهرست هستند.
کارشناسان نگرانی خود را از افزایش شمار این کشورها به دلیل امضای توافقهای مالی با واشنگتن ابراز کرده و میگویند که در چنین شرایطی رصد و بررسی وضعیت مهاجران و پناهجویان اخراجشده به مراتب سختتر میشود، زیرا این کشورها بهدلیل وسوسههای مالی بدون داشتن امکانات مهاجران اخراجشده را میپذیرند.
گزارشها نشان میدهند که پاناما و کاستاریکا بهعنوان مقصد پروازهای اخراج مهاجران از آمریکا، این افراد را در اقامتگاههای نامناسبی اسکان میدهند؛ پاناما بهتازگی از انتقال مهاجران به اقامتگاه سانویسنته در منطقه جنگلی دارینگپ خبر داد.
براساس گزارش ۲۰۲۴ دیدهبان حقوق بشر این مرکز فاقد امکانات اولیه است؛ مهاجران منتقلشده نیز گفتند که در فضایی با حصارهای بلند با غذای اندک محبوس شدهاند.
ضمن اینکه مدت این بازداشت نامشخص است.
تصویب بودجه برای سختگیرانهتر کردن سیاستهای مرزی
کنگره آمریکا در حال آماده کردن یک بسته عظیم هزینههای مرزی است.
سنای آمریکا لایحهای را تصویب کرد که راه تامین ۱۷۵ میلیارد دلار بودجه را برای سختتر کردن مرزها و هزینههای اخراج دستهجمعی هموار میکند.
- بیشتر بخوانید:
- تراژدیهای مهاجرتی در مکزیک؛ مرگ در قبرستانهای روباز بیابانهای آمریکا
- فصل جدید در تاریخ سیاستهای ضدمهاجرتی آمریکا؛ پر هزینه و ناقض حقوق بشر
- اخراج گسترده مهاجران؛ فصلی جدید از نقض حقوق بشر آمریکا در گوانتانامو
شیوع بیماری در مرزهای آمریکا
شیوع بیماریهای همهگیر در مرزهای آمریکا به یک نگرانی جدی تبدیل شده است.
این امر ناشی از نبود امکانات مورد نیاز برای رسیدگی به مهاجرانی است که شرایط سخت مهاجرت را پشت سر گذاشته و در مرز آمریکا در اقامتگاهها نامناسب و پر ازدحامی اسکان داده میشوند.
اخراج قاضیهای مهاجرتی
دولت ترامپ ۲۰ قاضی مهاجرتی را از سیستمی که در آن حدود ۷۳۵ قاضی باید به تعداد ۳.۷ میلیون پرونده رسیدگی کنند، اخراج کرده است.
اتحادیه قضات مهاجرتی آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که ۱۳ قاضی که هنوز سوگند یاد نکرده بودند و ۵ دستیار ارشد قضات مهاجرتی بدون اعلام قبلی اخراج شدند؛ ضمن اینکه ۲ قاضی دیگر نیز به همین ترتیب اخراج شدند.
در این بیانیه آمده است: شما رئیسجمهوری دارید که از یک طرف روی موضوع مهاجرت و بیرون راندن مهاجران تمرکز کرده و از طرف دیگر قضاتی را اخراج میکند که باید به پروندههای مهاجرتی رسیدگی کرده و در مورد آنها تصمیمگیری کنند؛ این تناقض است.
انتشار ویدیوهای اخراج مهاجران با غلوزنجیر
دولت آمریکا در چارچوب اجرای سیاستهای ضدمهاجرتی اقدام به انتشار ویدیویی از اخراج مهاجران کرده است که ایلان ماسک، مشاور ترامپ با نوشتهای تحقیرآمیز آن را بازنشر کرد.
در این ویدیو نشان داده میشود که دستهای مهاجران بسته شده و مچ پاهای آنها زنجیر شده است و با همین شرایط برای اخراج به درون هواپیمای نظامی هدایت میشوند.
مهاجرانی که دست و پایشان زنجیر شده بود، با اشاره به رنج ناشی از این شرایط در پروازهای طولانی اخراج، گفتند که غذا خوردن با غلوزنجیر بسیار دشوار بد و این زنجیرها فقط اندکی پیش از رسیدن به مقصد از دست و پایشان باز شد.
این ویدیو واکنشهای بینالمللی را برانگیخت و اعتراض کشورهای مبدا را درپی داشت.
گروهها و نهادهای حقوق بشری میگویند که این رفتار غیرانسانی باید متوقف شود؛ آنها ضمن انتقاد از غلوزنجیر کردن مهاجران، تاکید کردند که استفاده از غلوزنجیر نباید در این شرایط رخ دهد.
بازداشت گسترده مهاجران در مکانهای بحثبرانگیز
الف) بازداشت مهاجران در گوانتانامو
در حال حاضر حدود ۷۰۰ نظامی و ۱۵۰ کارمند غیرنظامی در گوانتانامو مشغول آماده سازی این زندان بدنام برای بازداشت مهاجران هستند؛ دولت آمریکا اعلام کرد که ۳ هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی مسئولیت ایجاد چادر برای ۱۱ هزار مهاجر را برعهده خواهند داشت.
بررسیها نشان میدهند که تا ۱۹ فوریه (اول اسفند) بیش از ۱۷۵ مهاجر به بازداشتگاه بدنام گوانتانامو در پایگاه نیروی دریایی آمریکا در خلیج گوانتانامو کوبا منتقل شدند؛ انتقال این افراد با ۱۳ پرواز نظامی صورت گرفت.
گوانتانامو مدتها است که بهعنوان سیاهچاله فراقانونی تعریف میشود که دولت آمریکا به لحاظ تاریخی از ارائه هرگونه توضیح و پذیرش نظارت درباره آن خودداری کرده است.
در عین حال بررسیها نشان میدهند که شرکت خصوصی آمریکایی که در حال حاضر گوانتانامو را بهعنوان بازداشتگاه مهاجرتی اداره میکند، سابقه حقوق بشری نگرانکنندهای دارد.
اسناد متعددی وجود دارند که نشان میدهند شرکت آکیما مستقر در ویرجینیا در یکی از زندانهای خود در میامی در موارد متعددی از زور نامتناسب علیه زندانیان استفاده کرده است.
دولت آمریکا با وجود شکایتهای گسترده گروههای حقوق بشری درباره اقدامهای ناقض حقوق بشری آکیما به همکاری خود با این شرکت ادامه میدهد.
این شرکت ۴۰ شرکت تابعه و بیش از ۲ هزار قرارداد با دولت آمریکا دارد؛ این شرکت مدیریت مرکز بازداشت کودکان مهاجر در تگزاس را نیز برعهده داشت.
آکیما در مجموع پنج مرکز بازداشت مهاجران را در آمریکا اداره میکند.
ب) بازداشت مهاجران در مراکز نظامی
براساس جدیدترین گزارشها، ترامپ در چارچوب تشدید سیاستهای ضدمهاجرتی خود قصد دارد از سایتهای نظامی سراسر آمریکا برای بازداشت مهاجران استفاده کند.
براساس اعلام سه منبع آشنا به این طرح، سایتهای یادشده مانند پایگاه فورت بلیس در ایالت تگزاس، از یوتا تا منطقه نزدیک آبشار نیاگارا قرار دارند؛ آنها اعلام کردند که طرح یادشده در مراحل اولیه قرار دارد.
دولتهای پیشین آمریکا نیز از سایتهای نظامی بهعنوان محلهای اضطراری برای بازداشت مهاجران استفاده میکردند، اما طرح ترامپ با ایجاد شبکه سراسری بازداشتگاههای نظامی برای مهاجران اخراجی، این اقدام را گسترش میدهد.
این طرح در کنار تاکید ترامپ بر استفاده بیشتر از پنتاگون برای اجرای سیاستهای ضدمهاجرتی از نظامیسازی فزاینده مهاجرت در آمریکا حکایت دارد.
ارزیابیهای مربوط به این طرح تا ۲ ماه آینده تمام میشود و این به معنای بازداشت مهاجران در سایتهای نظامی در فلوریدا، نیوجرسی، یوتا، نیومکزیکو، کلرادو، اورگان، مینهسوتا، وایومینگ، واشنگتن، کالیفرنیای جنوبی و در نزدیکی آبشار نیاگارا در شمال نیویورک است.
کارشناسان بر این باور هستند که اجرایی شدن این طرح به معنای افزایش فشار بر ارتش آمریکا است.
در عین حال، گروهها و سازمانهای حقوق بشری هشدار دادند که بازداشت مهاجران در این مراکز در دولتهای پیشین با نقضهای حقوق اولیه این افراد همراه شده بود؛ ضمن اینکه بازداشت در این سایتها میتواند زمینه بازداشتهای طولانی مدت مهاجران را فراهم کند.
ج) بازداشت در زندانهای بدنام و فرسوده
رئیسجمهور آمریکا برای اجرای وعده ضدمهاجرتی اخراج مهاجران با مشکل کمبود جا و فضای بازداشت و نگهداری از مهاجران مواجه شده است و همین امر سبب شده تا تاسیسات و مراکز حبس دارای سابقه نقض حقوق بشر در این کشور در فهرست مراکز احتمالی نگهداری از مهاجران قرار بگیرند.
زندان دوبلین FCI که به دلیل فساد و سوءاستفاده جنسی گسترده با نام باشگاه تجاوز جنسی شناخته میشد، در نهایت چندی پیش تعطیل شد؛ یک قاضی فدرال آمریکا حکم تعطیلی این زندان را صادر کرد و هفت نفر از افسران این زندان مجرم شناخته شدند.
زندان دوبلین از ماه آوریل ۲۰۲۴ (فروردین گذشته) تعطیل شده و از ماه مه (اردیبهشت) خالی است، اما تعدادی کارمند همچنان در آنجا مشغول به کار هستند.
اداره زندانهای آمریکا در ماه دسامبر (آذر گذشته)، در یک دادخواست دستهجمعی که زنان زندانی در دوبلین ارائه کرده بودند، به توافق رسید و متعهد به پرداخت غرامت شد؛ این شکایت درپی گزارشهای گسترده سوءاستفاده جنسی از زنان زندانی بود.
در حالی که برخی از مقامهای آمریکایی با استفاده از این زندان بهعنوان شعبهای از اداره مهاجرت و گمرک این کشور مخالف هستند، وکلا و فعالان حقوق مهاجران میگویند که تاسیسان این زندان مملو از آزبست و کپک سیاه است.
کارشناسان هزینه بازسازی این زندان را دهها میلیون دلار ارزیابی کردهاند.
وکیل زنان سابقا زندانی در دوبلین که از سیستم زندانهای آمریکا شکایت کردهاند، اعلام کرد: اگر این زندان به بازداشتگاه مهاجرتی تبدیل شود، مهاجرانی که اداره مهاجرت و گمرک بازداشت میکند، در شرایط ناامن مشابه زندانیان قرار میگیرند.
وی با بیان اینکه دوبلین محل خشونت شدید و بدرفتاری بوده که در آن زندانیان غیرشهروند به شکل خاص قربانی خشونت میشدند، گفت: متاسفانه ما دلیلهایی داریم که نشان میدهند که اداره مهاجرت و گمرک آمریکا سنت سوءاستفاده، انتقامجویی و بیتوجهی پزشکی را ادامه میدهد.
یکی از مخالفان استفاده از زندان دوبلین بهعنوان بازداشتگاه مهاجرتی، اظهار کرد: در نخستین دوره ریاستجمهوری ترامپ از زندانهای فدرال برای بازداشت مهاجران استفاده میشد، اما آنچه اکنون در حال رخ دادن است در مقیاسی بسیار بزرگتر است.
استفاده از هواپیماهای نظامی برای اخراج مهاجران
آمریکا از پروازهای نظامی برای اخراج مهاجران در چارچوب اجرای طرح اخراج دستهجمعی آنها استفاده میکند.
یکی از مقامهای آمریکایی گفت که این نخستین بار است که آمریکا از هواپیماهای نظامی خود برای اخراج مهاجران از کشور استفاده میکند.
براساس اعلام مقامهای آمریکایی، ارتش این کشور خود را برای انجام دور دوم پروازهای اخراج مهاجران آماده میکند.
کارشناسان میگویند در حالی که استفاده از هواپیماهای نظامی برای اخراج مهاجران پیامی سیاسی دارد، هزینه استفاده از این هواپیماها برای اخراج اغلب سه برابر بیشتر از استفاده از هواپیماهای غیرنظامی است.
در عین حال، حضور هواپیماهای نظامی آمریکا در آمریکای لاتین برای اخراج مهاجران، نگرانیهایی را در منطقهای با سابقه مداخله نظامی این کشور ایجاد میکند.
گروهها و سازمانهای حقوق بشری میگویند که اخراجها باید بدون استفاده از هواپیماهای نظامی انجام شود.
انتهای پیام/