تلاش دادگستری استان یزد برای رسیدگی غیرقضایی به پروندهها/ سازش ۵۴ درصدی پروندههای ارجاعی به شورای حل اختلاف استان/ رهایی ۶ نفر از قصاص

صلح و سازش در اسلام از اهمیت ویژهای برخوردار است. قرآن کریم و احادیث پیامبر اسلام (ص) به ترویج صلح و دوستی میان انسانها تأکید دارند. در آیات قرآن، نظیر آیه ۴۰ سوره حجرات، به اهمیت ایجاد رابطههای مسالمتآمیز و دوری از هر نوع خشونت اشاره شده است.
سازش و مذاکره در زندگی اجتماعی، به ویژه در حل اختلافات، از اصول اساسی در اسلام به شمار میرود. بر این اساس مسلمانان موظفند به دنبال صلح و آرامش باشند و از جنگ و نزاع پرهیز کنند.
این رویه نه تنها به ثبات و همبستگی اجتماعی کمک میکند، بلکه زمینهساز رشد و پیشرفت جوامع اسلامی خواهد بود. بنابراین، صلح و سازش جزء ارزشهای بنیادین اسلام است که باید در تمام جنبههای زندگی انسانی رعایت شود.
با تکیه بر اهمیت صلح و سازش در دین مبین اسلام و تاکید آیات و روایات متعدد بر این امر، شورای حل اختلاف از دل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با هدف فصل خصومت و کاهش دعاوی شکل گرفت.
بر این اساس؛ شورای حل اختلاف بهمنظور کاهش پروندههای قضایی و تسریع در رسیدگی به دعاوی و اختلافات مردم و بر اساس قانونی اساسی تشکیل شده است.
در واقع هدف از تشکیل شورای حل اختلاف، ارائه راهکارهایی برای حل و فصل اختلافات و نزاعات از طریق میانجیگری و مذاکرات صلحآمیز، به جای مراجعه به دادگاهها و پیگیریهای قضایی است. این شورا به منظور کاهش بار دادگاهها، تسریع در روند رسیدگی به پروندهها و ایجاد محیطی آرام و غیررسمی برای طرفین تشکیل شده است. شورای حل اختلاف تلاش میکند تا با استفاده از تخصص مددکاران، حقوقدانان و داوران، به طرفین در رسیدن به توافق و حل مشکلاتشان کمک کند و از ایجاد تنشهای بیشتر جلوگیری نماید. این فرآیند میتواند به حفظ روابط بین طرفین نیز کمک کند.
در همین راستا دادگستری استان یزد اقدامات بسیار خوبی را در زمینه رسیدگی به پروندهها در شوراهای حل اختلاف انجام داده است که در این گزارش به آن میپردازیم.
فعالیت ۲۶ شعبه دادگاه صلح در استان یزد
حجتالاسلام والمسلمین حسین طهماسبی رئیس کل دادگستری استان یزد در رابطه با فعالیت دادگاههای صلح در استان و در گفتوگو با میزان، اظهار کرد: تعداد شعب صلح در استان ۲۶ شعبه است که از این تعداد ۱۲ شعبه در مرکز استان راهاندازی شده و ۳ شعبه نیز در مرکز استان خارج از وقت فعالیت دارند. البته پیشبینیها برای شعب مرکز استان ۲۲ شعبه بوده است که به علت کمبود شدید فضای فیزیکی و برخی از موانع دیگر نظیر کمبود نیروی انسانی هنوز راهاندازی نشده است.
ورود بیش از ۳۸ هزار پرونده به محاکم صلح استان
وی تصریح کرد: میزان ورودی پرونده به شعب دادگاه صلح از زمان تشکیل این شعب (تمامی حوزههای قضایی به استثنای دادگاههای بخش) تا پایان دی ماه ۳۸ هزار و ۲۱۴ فقره پرونده بوده است که از این تعداد ۲۶ هزار و ۲۰۴ فقره پرونده مختومه و تعداد ۱۲ هزار و ۱۱ فقره پرونده در دست رسیدگی است.
رئیس کل دادگستری استان یزد افزود: بر اساس گزارش مرکز آمار و فناوری قوه قضاییه در آذر ماه سال جاری، متوسط ورودی به ازای هر شعبه صلح در استان یزد ۳۰۷ فقره پرونده بوده درحالی که این عدد در کشور به صورت میایگین ۲۸۹ فقره پرونده است که از این نظر شعب دادگاه صلح استان رتبه ۱۰ بیشترین ورودی به هر شعبه در کشور را دارد.
رتبه اول استان یزد در زمینه بیشترین خروجی پرونده در هر شعبه دادگاه صلح
وی بیان کرد: بر اساس این گزارش خروجی هر شعبه صلح نیز در استان یزد ۳۱۴ فقره و در کشور ۱۹۷ فقره پرونده بوده است. استان یزد در این زمینه رتبه اول بیشترین خروجی در هر شعبه را در کشور داراست.
حجتالاسلام والمسلمین طهماسبی یادآور شد: در حال حاضر نرخ رسیدگی (نسبت خروجی به ورودی) هر شعبه دادگاه صلح در استان یزد ۱۰۲ درصد است که در این خصوص نیز رتبه دوم بیشترین نرخ رسیدگی در کشور را در اختیار داریم.
وی متوسط زمان رسیدگی در شعبه صلح استان را ۲۶ روز عنوان کرد و گفت: تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا پروندههای قابل سازش به شوراهای حل اختلاف هم جوار دادگاههای صلح ارجاع شده و همانجا رسیدگی و با سازش مختومه شوند تا از ورود پروندهها به محاکم قضایی جلوگیری شود.
معاون حل اختلاف دادگستری استان یزد: در سال جاری ۶۰ هزار و ۷۳۵ فقره پرونده به شورای حل اختلاف استان وارد شده است
علیرضا حسین بیگی معاون توسعه حل اختلاف دادگستری استان یزد نیز در گفتوگو با میزان، از فعالیت ۸۲ شعبه شهری و ۱۳ شعبه روستایی شورای حل اختلاف در استان خبر داد و اظهار کرد: از ابتدای سال جاری تا کنون ۶۰ هزار و ۷۳۵ فقره پرونده به این شعب وارد شده که از این تعداد ۳۵ هزار و ۲۹۲ فقره پرونده قابلیت سازش داشتند.
سازش ۵۴ درصدی پروندههای ارجاعی به شورای حل اختلاف استان
وی افزود: از مجموع پروندههای دارای قابلیت سازش، ۱۹ هزار و ۳۱ فقره پرونده منجر به سازش شده است که نشان از سازش ۵۴ درصدی پروندههای ارجاعی به شورای حل اختلاف استان دارد.
۶ محکوم به قصاص به زندگی بازگشتند
معاون حل اختلاف دادگستری استان یزد در ادامه از رهایی ۶ محکوم به قصاص در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در ۲ پرونده قصاص دیگر نیز صحبتهای خوبی با اولیا دم شده و امیدواریم بتوانیم این ۲ پرونده را نیز با سازش برسانیم.
وی با بیان اینکه شورای حل اختلاف استان تمام تلاش و ظرفیت خود را برای جلوگیری از ورود افراد و یا ماندگار شدن آنها در زندان به کار میگیرد، عنوان کرد: در همین راستا از ابتدای سال جاری تاکنون ۴۱۴ نفر از زندانیان استان با اقدامات سازشی شورای حل اختلاف آزاد شده و به کانون خانواده و جامعه بازگشتند.
حسین بیگی همچنین از ارجاع ۲ هزار و ۷۱ پرونده مربوط به تصادفات به شورای حل اختلاف استان خبر داد و گفت: از این تعداد هزار و ۸۴۱ پرونده تاکنون رسیدگی و هزار و ۷۵ فقره پرونده نیز منجر به سازش شده است. درصد سازش در پروندههای مربوط به تصادفات استان در حال حاضر ۵۲ درصد است.
وی بر اهمیت حفظ کیان خانواده و پیشگیری از طلاق تاکید و بیان کرد: حفظ خانواده و پیشگیری از طلاق از اهمیت ویژهای برخوردار است. خانواده به عنوان واحد بنیادی جامعه نقش کلیدی در تربیت نسل آینده و ایجاد فرهنگ و ارزشها دارد. طلاق نهتنها بر روابط زوجین تأثیر میگذارد، بلکه بر فرزندان نیز تأثیرات منفی عاطفی و روانی به جا میگذارد؛ بنابراین پیشگیری از طلاق نیازمند ارتباطات موثر، حلّ اختلافات به صورت سالم و کسب مهارتهای زندگی مشترک است.
سازش در ۸۷ فقره پرونده طلاق
معاون حل اختلاف دادگستری استان یزد اضافه کرد: در همین راستا رسیدگی ویژه به پروندههای طلاق و سازش در این پروندهها در دستور کار شورای حل اختلاف استان قرار دارد. از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۶۳ پرونده طلاق به شوراهای حل اختلاف استان ارجاع شده که از این تعداد ۸۷ فقره پرونده منجر به سازش شده است.
وی ضمن تقدیر و تشکر از زحمات و تلاشهای همه کسانی که به ایجاد صلح و سازش در پروندههای قضایی کمک میکنند، گفت: در حال حاضر ۲۴ نفر میانجیگر، ۶۰ نفر داور حرفهای و ۲۷۴ صلحیار با شورای حل اختلاف استان همکاری دارند.
حسین بیگی بر اهمیت تلاش شورای حل اختلاف برای ایجاد صلح و سازش میان طرفین دعاوی تأکید کرد و با اشاره به نقش کلیدی شورای حل اختلاف در کاهش تنشهای اجتماعی، بیان کرد: این شورا با بهرهگیری از تکنیکهای مشاوره و میانجیگری، به دنبال حل و فصل قضایا به صورت مسالمتآمیز است.
وی همچنین به ضرورت آموزش اعضای شورا در مهارتهای ارتباطی و رفتاری برای بهبود روند حل اختلافات اشاره کرد و گفت: هدف نهایی شورای حل اختلاف، ارتقای فرهنگ صلح و سازش و ایجاد بستری امن برای حل مشکلات جامعه بدون نیاز به فرآیندهای قضایی پیچیده است.
معاون حل اختلاف دادگستری استان یزد در پایان از همه مردم و آحاد جامعه خواست که از شیوههای جایگزین رسیدگی قضایی مانند سازش، میانجیگری و داوری که اکنون متولی آن مرکز حل اختلاف میباشد استفاده کنند، زیرا این شیوهها بهترین جایگزین برای حل مشکلات حقوقی مردم در کمترین زمان ممکن و بدون اطاله دادرسی میباشد.
انتهای پیام/