قالیباف: تنها ۹ درصد بازیافت زباله داریم/نباید اجازه دهیم شرکتها و افراد خاص پسماند را در سیطره خودشان قرار دهند
به گزارش خانه ملت، محمدباقر قالیباف در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۱۸ دی ماه) مجلس شورای اسلامی پس از قرائت گزارش کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و محیطزیست در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب خصوصاً در استانهای ساحلی و کلان شهرها در جمع بندی این موضوع، گفت: موضوعات متعدد و پیچیدهای داریم که سه دهه است نتوانستیم یا نخواستیم آنها را حل کنیم و نمیدانیم چه تعبیری برای آن به کار ببریم.
وی ادامه داد: برخی مسائل پیچیده و دارای ابعاد گوناگون است، اما مسائل بسیار سادهای داریم که در مورد آنها مشکل اعتبار و تکنولوژی وجود ندارد و موضوع پسماند یکی از این موضوعات است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفر اخیرش به استان مازندران یادآور شد: یکی از چالشهای جدی در طول مسیر سه استان ساحلی بحران زباله و تالابها بود؛ به جز شهر اصفهان که اقتصاد پسماند با مدیریت درست از ابتدای در مبدا تفکیک به درستی صورت گرفته و حداقل دفن زباله انجام میشود، اما در سایر مناطق کشور با بحران زباله مواجه هستیم.
قالیباف با بیان اینکه روزانه ۵۸ هزار تن زباله در کشور تولید میشود، افزود: عوارض زیست محیطی و آلودگی خاک، آب و هوا ریشه در حوزه پسماند دارد و در این رابطه فقط مشکل مدیریتی داریم و بارها این موضوع را مطرح کردم.
رئیس قوه مقننه کشورمان با یادآوری اینکه قانون پسماند ۲۰ سال است که تصویب شده است، گفت: این قانون در سال ۸۳ تصویب و در سال ۸۴ آئین نامه آن نهایی شده است، چه کارنامهای میتوانیم در حوزه پسماند داشته باشیم در حالی که این بحران به صورت روزانه در حال افزایش است.
وی افزود: به تفکیک از مبدا و حتی تفکیک از مخزن توجه نداریم و روزانه ۸ هزار تن زباله در تهران جمع آوری میشود و در شب عید و ۲ ماه پایان سال تولید زباله به ۱۱ تا ۱۲ هزار تن میرسد و این زباله در یک شبانه روز که جابه جا میشود ۳ بار پیاده و سوار میشود تا به مقصد اصلی برسد یعنی از نقطهای جمع آوری و در نقطهای دیگر دپو میشود و هزینهها و خسارات زیادی در پی دارد.
قالیباف ادامه داد: امروزه تنها ۹ درصد سرجمع بازیافت زباله داریم و ۹۰ درصد زباله به صورت غیراستاندارد دفن میشود و شیرآبههای آن مشکلات زیست محیطی را ایجاد میکند، چرا قانون مینویسیم و سازمان ایجاد میکنیم؛ وظیفه دستگاههای اجرایی بر اساس ماده ۴ قانون مشخص و معلوم است و در ماده ۱۱ قانون به طور کامل روشن شده از محل جریمهها برای فرهنگ سازی چه اقداماتی باید انجام دهیم.
رئیس مجلس با انتقاد از اینکه موضوع اتباع بیگانه و جمع آوری زباله در ابعاد مختلف امروز در شهرهای ما به بحران تبدیل شده است، گفت: جمع بندی نهایی این است که بر اساس ماده ۴۵ موضوع به کمیسیون کشاورزی ارجاع شود و حداکثر طی ۲ هفته باید قانون را ارائه کنم و اگر قانون ارائه شود باز همان مسیر قانون مصوب سال ۸۴ دنبال میشود، وزارت کشور به طور روشن مسئول مدیریت پسماند است و دستگاههای دیگر را باید هماهنگ کند و با اطلاع میگویم که نباید اجازه دهیم که شرکتها و افراد خاص این صنعت را در سیطره خودشان قرار دهند و کار هم انجام نشود.
وی افزود: در حال حاضر در شهرستان میبد دستگاه زباله سوزی به روش خلا کار میکند، با این رویکرد در بند (ج) ماده ۲۲ برنامه هفتم ۲ تا ۳ جز در این مورد پیش بینی شده و به طور دقیق مشخص است که باید چه اقداماتی انجام دهیم و میتوان از ظرفیت ۱۰۰ درصدی دستگاه زباله سوز داخلی استفاده کرد و بر اساس اطلاعاتی که دارم با این ظرفیت اکثر شهرهای شمالی ما میتوانند با این دستگاه که سرمایه گذاری کمتر از ۲۰ میلیارد تومان نیاز دارد موضوع را مدیریت کنند، در این رابطه وزارت کشور، سازمان محیط زیست، استانداران، فرمانداران، شهرداران و سازمان شهرداریها چه اقداماتی انجام میدهند؛ نصرتی معاون عمرانی وزیر کشور با سابقه و مدیر بوده و شناخت دقیقی در مورد این موضوع در سازمان شهرداریها دارد.
قالیباف ادامه داد: برای اینجانب که در این حوزه تجربه دارم و نمایندگان، عدم مدیریت این موضوع زیبنده نیست و برایمان آزاردهنده است؛ محیط زیست، آب، سلامت ساکنین، دریا و مسافران استانهای شمالی در خطر است و در حال حاضر با معضل زباله در مسیر رودخانه هراز و همچنین دپوی زبالهها در رشت و در تمامی مناطق کشور به جز اصفهان مواجه هستیم، ما این مسائل را میبینیم و مطرح میکنیم، اما هیچ اقدامی در مورد آنها انجام نمیشود.
رئیس قوه مقننه کشورمان یادآور شد: کمیسیون کشاورزی باید حتما این موضوع را به طور جد دنبال کند و ما نیز این مهم را جزو پیگیریهای جدی خود قرار میدهیم و این موضوع همانطور که بیان کردم مشکل اعتبار و تکنولوژی ندارد و فقط نیاز به اراده دارد.
وی یادآور شد: فرهنگ انتقال زباله از شهر به سایر شهرهای مختلف وجود ندارد و باید از منابع ماده ۱۱ قانون پسماند برای فرهنگ سازی استفاده کنیم و باید با مردم صحبت کنیم و در روستاهای کشور باید تدبیری شود تا ۱۰ تا ۴۰ تا روستا بتوانند با تدبیر لازم زبالهها را جمع آوری کنند و این مسائل در قوانین نوشته شده وجود دارد و ۲۰ سال گذشته و هنوز با بحران زباله در کشور مواجه هستیم؛ به این دلیل این مسائل را توضیح میدهم تا بدانیم این بحران قابل حل است و کمیسیونهای تخصصی و معاونت نظارت و همچنین کمیسیون اصل ۹۰ باید در جاهایی که کوتاهی میشود محکم ورود کنند تا بتوانیم این موضوع را به نتیجه برسانیم، زیرا در این رابطه نه مشکل ارز، نه مشکل تحریم داریم.
قالیباف افزود: ما باید واقعا بایستیم برنامه ریزی و تدبیر کنیم و پای کار بیاییم و موضوع را حل کنیم. واقعا ما پاسخ در مقابل جوانان نداریم، زیرا از ما سوال میکنند که یکی از مشکلاتی که حل کردید و به اتمام رسیده را نام ببرید، نمایندگان و کمیسیونهای تخصصی و دولت به ویژه وزارت کشور باید جلودار سایر دستگاهها برای مدیریت پسماند باشند و شهرداریها و شورای شهر و نمایندگان در حوزههای انتخابیه و اینجانب نیز باید تلاش کنیم در هر فصلی یک جلسه برای این موضوع با رؤسای مجامع استانها برگزار و این موضوع را پیگیری کنیم تا مشکلات حل و فصل شود بنابراین بر این اساس این موضوع را بر اساس ماده ۴۵ به کمیسیون ارجاع میدهیم و ۲ هفته دیگر مجددا در صحن علنی در دستور کار قرار خواهیم داد. در این رابطه از تلاشهای رئیس سازمان محیط زیست و معاون عمرانی وزیر کشور، تشکر میکنیم.
انتهای پیام/