اقدامات شهرداری و محیط زیست برای مقابله با سگهای ولگرد/ غذا دادن مستمر به حیات وحش موجب اخلال در نظام طبیعی و اکوسیستمی میشود
یکی از مشکلاتی که هر سال به خصوص در فصل سرما با آن مواجه هستیم نزدیک شدن حیوانات به ویژه سگهای ولگرد به مناطق مسکونی به امید پیدا کردن غذا و مکانی گرم است که میتواند خطرهای بسیاری برای سلامت انسان به همراه داشته باشد و از جمله آنها میتوان به بیماری هاری اشاره کرد. همچنین درگیری این حیوانات با انسانها به ویژه کودکان و افراد ناتوان نیز صدمات بسیاری را به آنها وارد میکند.
به گفته امیرحسین لطفی، دامپزشک متخصص داخلی حیوانات خانگی اگر آن دسته از سگهایی که صاحب ندارند و واکسن هاری دریافت نکردند فردی را گاز بگیرند بسیار خطرناک است چراکه بیماری هاری درمان ندارد و در صورت ابتلا در بالای ۹۸ درصد موارد احتمال فوت بیمار وجود دارد.
حال این سوال مطرح میشود که با توجه به افزایش سگهای ولگرد در سطح شهر و مناطق مسکونی و خطرهایی که این موضوع به همراه دارد تا کنون چه اقدامهایی برای ساماندهی این حیوانات انجام شده است و چرا همچنان با این معضل رو به رو هستیم؟
افزایش سگهای ولگرد به دلیل کمبود غذا و سرما
حدود یک ماه پیش داود معظمی گودرزی، رئیس اداره کنترل حیوانات شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با اشاره به افزایش سگهای ولگرد در سطح شهر به دلیل کمبود غذا و سرما بیان کرد: با توجه به شروع فصل سرما و کمبود غذا با افزایش ورود حیوانات به محیطهای شهری مواجه هستیم؛ به طوری که افزایش تعداد سگهای ولگرد در نقاط مختلف پایتخت تبدیل به چالشی برای شهروندان شده است. همچنین زیستگاههای طبیعی فراوان در مناطق کوهستانی مثل درکه و دربند دلیل دیگری برای رشد جمعیت سگهای ولگرد است.
وی ضمن اشاره به اینکه ابزار مورد استفاده در عملیات جمع آوری سگهای بلاصاحب دارت (داروی بیهوشی) با برد ۶ متر است گفت: در کوهستانها قدرت مانور کمتری داریم. با این وجود همکاران ما تمام تلاش خود را برای زنده گیری بدون آسیب رساندن به حیوانات در این مناطق در دستور کار قرار دادهاند.
رئیس اداره کنترل حیوانات شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با اشاره به گروههای مختلفی که از طریق غذارسانی غیراصولی موجب افزایش جمعیت سگهای بلاصاحب میشوند، بیان کرد: این گروهها در برخی موارد با ایجاد درگیریهای متعدد با اکیپهای زنده گیری موجب اخلال در عملیات جمع آوری میشوند. هم اکنون با اجرای طرح ضربتی در این مناطق در حال جمع آوری سگهای ولگرد و افزایش رضایت شهروندان هستیم.
همچنین چندی پیش عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران با اشاره به مشکلات تردد سگهای ولگرد در حریم محلات تهران، گفت: در برخی محلات که در حریم قرار دارند، همچنان با مشکل مواجه هستیم که یک مشکل پیچیده زیست محیطی است و با توجه به زاد و ولد سگها و انتقال از شهرهای اقماری به تهران، باید تدابیر لازم در این خصوص اندیشیده شود.
محمدخانی با بیان اینکه گروههای حامی حیوانات و برخی افراد که فهم ضد محیط زیستی در مورد حمایت از حیوانات دارند، باعث شده پیچیدگی موضوع بیشتر شود و ابعاد اجتماعی پیدا کند، افزود: در حال حاضر ۱۲ تیم در سطح شهر تهران داریم. این تیمها شامل ۱۲ خودرو به همراه راننده و تکنسین هستند که در مناطق مختلف از جمله منطقه ۱، ۱۹، ۱۸، ۴، ۱۳ و ۲۲ که زیستگاههای طبیعی دارند، در حال جمعآوری هستند. متأسفانه پیمانکاران دهیاریها و بخشداریهای همجوار، زبالهها را در حریم شهر تهران رها میکنند و میروند. شهرداری تهران یک نقاهتگاه به وسعت ۱۱ هزار متر مربع دارد که شامل یک کلینیک ۱۲۰ متر مربعی با دو اتاق عمل است. همچنین، برخی از بوستانها مثل بوستان چیتگر توسط نهادهای مردمنهاد مدیریت میشوند. نقاهتگاه آراد کوه در پایین کهریزک، جنوب تهران نیز توسط شهرداری تهران اداره میشود.
سازمان حفاظت از محیط زیست استان تهران در ساماندهی سگهای بلاصاحب تکلیفی ندارد
رضا اقتدار، سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان تهران در گفتوگو با میزان در مورد آخرین اقدامات محیط زیست استان تهران برای ساماندهی سگهای بلاصاحب گفت: با توجه به ضوابط و قوانین ملاک عمل و دستور العمل مدیریت کنترل جمعیت سازمان حفاظت از محیط زیست استان تهران در ساماندهی سگهای بلاصاحب تکلیفی ندارد و این موضوع به شهرداریها و بخشداریهای استان تکلیف شده است.
وی ضمن اشاره به اینکه غذا دادن مستمر به حیات وحش اقدامی غیرکارشناسی است و موجب اخلال در نظام طبیعت و اکوسیستمی حیوانها میشود، ادامه داد: این اقدام موجب میشود حیوانها به وضعیت جدید یعنی آماده بودن غذا و کم تحرکی عادت کنند و در ادامه زندگی در بسیاری از موارد به دلیل قرار گرفتن در شرایط سخت به مشکل برخورند و یا تلف شوند.
سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان تهران بیان کرد: به اجبار در مقاطعی از سال به ویژه در فصول سرد پاییز و زمستان به منظور جلوگیری از ورود حیات وحش به مناطق مسکونی و مناطقی که به واسطه فعالیتهای انسانی مانند جادهها و اتوبانها برای حیات وحش خطرساز هستند، علوفه دهی به علف خواران نظیر قوچ، میش و آهو در مناطقی همچون ورجین و سرخه حصار که در مجاورت مناطق شهری و جادهها قرار دارند انجام میپذیرد که به همین منظور خرید علوفه و ذخیره آن در جایگاههای از پیش آماده شده و هرساله انجام میشود.
نشانههای سگ مبتلا به هاری
گفتنی است که اگر سگی مبتلا به هاری باشد از دهانش آب بیرون میآید، به شدت پرخاشگر میشود، از نور میترسد و حتی به صاحبش نیز حمله میکند. همچنین اگر سگی شناسنامه داشته باشد و واکسن هاری را نیز دریافت کرده باشد لازم نیست بعد از گزیدگی حتما به مراکز بهداشت مراجعه کنیم، اما چنانچه سگی بی صاحب باشد و واکسن هاری نزده باشد حتی در صورت نداشتن این علائم نیز لازم است اگر دچار گزش شدیم محل گزش را با آب و صابون بشوییم و هر چه سریعتر به مراکز بهداشت برویم تا آنتی سرم و چند دز واکسن هاری دریافت کنیم.
انتهای پیام/