آیین بزرگداشت ۱۷۳ سالگی دارالفنون برگزار شد/ وزیر بهداشت: بخشی از تعلق و هویت ملی در ایران با تاسیس دارالفنون شکل گرفت
آیین پاسداشت سالگرد گشایش مدرسه دارالفنون با ۱۷۳ سال فعالیت و در سالروز ۱۵۳ سالگی بیمارستان سینا همراه با برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پزشکی با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و جمعی از نخبگان جامعه پزشکی، امروز شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ در بیمارستان سینا برگزار شد.
در ابتدای این مراسم محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن تاکید بر قدرت علم در پیشرفت کشور پیشنهاد داد: آخرین مصوبات و برنامههای در نظر گرفته شده این امکان را به بیمارستان سینا میدهد تا از قانون مالیات نشاندار بهره برده تا افراد مالیاتهای خود را در حوزه درمان و توسعه بیمارستانها هزینه کنند. باید توجه داشت که همه ما هدفمان خدمات رسانی است بنابراین هرچه این خدمات در بخش مناطق محروم و ضعیف صرف شود ارزش بیشتری پیدا میکند.
وی تاکید کرد: برای رشد و توسعه نیاز داریم هماندیشیها و ارتباط در عرصه بینالملل شکل بگیرد بدین ترتیب میتوان در ردههای بالای علم حرکت کرد. بروز بودن در علم پزشکی میطلبد که تعامل با سایر کشورها را بیشتر کرده و در این زمینه اهداف بیشتری را برنامهریزی کنیم.
ظفرقندی اظهار کرد: قدرت و توسعه به واسطه علم پیشرفت کرده از این رو نباید جایگاه علم را نسبت به سایر امور دست کم گرفت، بنابراین توجه به نیروی انسانی و توسعه علم نکاتی است که باید به آنها توجه ویژه داشت.
وی افزود: امیرکبیر در طول زمان صدارت که تنها ۳ سال در این مسند باقی بود به تاسیس دارالفنون پرداخت و بدین ترتیب زیرساختهای اصلی برای پیشرفت را فراهم کرد و این مهم به واسطه توسعه علم پایهگذاری شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اشارهای به جایگاه دارالفنون در پیشرفت توسعه زیرساختهای ایران داشت و بیان کرد: بخشی از تعلق و هویت ملی در این سرزمین با تاسیس دارالفنون شکل گرفت و ساختار ملی و ایرانی به واسطه این موسسه شروع به پیشرفت کرد. بیمارستان سینا نیز هویتی تاریخی و علمی را در پس خود دارد که برگرفته از همان مدرسه دارالفنون است.
ظفرقندی حمایت و قدردانی از بزرگان عرصه پزشکی را نکتهای مهم دانست و اظهار کرد: ۱۷۳ سال از تاسیس مدرسه دارالفنون میگذرد و طی این زمان پزشکان با تکیه بر علم و دانش و تلاش شبانه روزی برای توسعه علم و افزایش سلامت در عرصه جامعه ایران تلاش کردند و به نوعی تعلق ملی را شکل دادند؛ پس تقدیر از شخصیتهایی که در این زمینه گام برداشتهاند امری مهم و زمینهای برای ماندگاری و ادامه این راه عظیم است.
ظفرقندی علم مردممحور را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: علم کلمهای طیب است میوههای آن نیز ارزشمند و راهگشا و کارساز برای عرصه توسعه محسوب میشود. علمی که مردممحور باشد ثمره آن ترقی علمی و پیشرفت میشود، برخی از پزشکان و پژوهشگران عمر و جوانی خود را در عرصه خدمت گذشتند که باید آنان را تکریم مکرر کرد و خدمات آنان را پاس داشت و بدین وسیله در مقابل مهاجرت پژوهشگران را گرفت.
وی توسعه زیرساختها را نکته مهم دانست و اظهار کرد: برای توسعه زیرساختهای خدماترسان و پزشکی به مردم دولت وظیفه عظیمی بر عهده دارد، اما بخش دیگر این همراهای حضور خیرین در این عرصه است. بیمارستانهایی مانند سینا طی سالها از کمک خیرین بیبهره نمانده و همین عامل زمینه رشد و توسعه علمی و پژوهشی آن را فراهم کرده است بدین ترتیب این بیمارستان یک هویت ملی و مدرن را در تاریخچه تاسیس خود دارد.
بیمارستان سینا پرچمدار علم و نوآوری در حوزه پزشکی ایران است
حمیدرضا نمازی، مدیر موزه پزشکی دانشگاه تهران نیز در این مراسم ضمن اشاره به تاریخ شکلگیری علوم پزشکی و بیمارستان سینا گفت: میرزا ابوالحسن بهرامی با همتی خستگیناپذیر فصل جدیدی در تاریخ پزشکی ایران رقم زد و به عنوان رئیس بیمارستان سینا برای مدتی فعالیتهای اثربخش را در جهت توسعه و گسترش علم انجام داد، در ادامه محمد کرمانشاهی نخستین طبیب ایرانی بود که با دانش و مهارت پزشکی از غرب بازگشت و به ایران آمد.
وی ادامه داد: کرمانشاهی با معرفی میکروسکوپ و نمایش شگفتیهای دنیای سلولها فصل تازهای در تاریخ پزشکی ایران گشود. او نه تنها به عنوان معلم در دارالفنون به گسترش دانشجویان میپرداخت، بلکه ریاست مریضخانه دولتی «بیمارستان سینا» را نیز بر عهده داشت و به حق پدر پزشکی نوین ایران لقب گرفت. بهرامی که با دانش روز پزشکی از غرب بازگشته بود به درمان بیماران و آموزش دانشجویان پرداخت، اما دخالتهای خارجی در امور بیمارستان او را وادار به ترک این حوزه کرد و این دوران آغاز چالشها و رشد بیمارستان سینا بود.
نمازی به تاریخچه تاسیس ییمارستان سینا پرداخت و تاکید کرد: در زمان مظفرالدین شاه بیمارستان سینا برای مدتی به پزشکان آلمانی سپرده شد، اما با آغاز جنگ جهانی اول ورق برگشت؛ پزشکان آلمانی بیمارستان را ترک کردند و مدتی امور این مرکز حیاتی به دست پزشکان روس و انگلیس افتاد. اما دوران سلطه بیگانگان دیری نپایید در زمان نخست وزیری قوام السلطنه، قانونی تصویب شد که هیچ فرد خارجی نمیتواند در خدمت دولت ایران باشد. بدین ترتیب زمام امور بیمارستانی به دست پزشکان ایرانی سپرده شد و نامهایی چون لقمان الممالک و فرزندانش حسن و عباس لقمانی هم با تلاشهای خود به ارتقای سلامت کشور یاری رساندند.
مدیر موزه پزشکی دانشگاه تهران افزود: در ابتدا بیمارستان سینا تنها یک مرکز درمانی نبود، بلکه پایگاهی برای بازسازی امید در دل مردم شد و در سالهای آشفته پس از جنگ جهانی اول زخم باقی مانده بر پیکره ملت را التیام بخشید. سعید مالک این نابغه پزشکی با درایتی مثال زدنی نه تنها به عنوان بنیانگذار سازمان بهداری کشور بلکه به عنوان ریاست بیمارستان سینا نقش بسزایی در ارتقای سطح بهداشت و درمان کشور ایفا کرد. وی با تلاش خستگیناپذیر موفق شد تا بودجه سالیانه برای اداره این بیمارستان حیاتی را به دست آورد و این مهم از معدن فیروزه نیشابور تامین شد و بدین ترتیب در بیمارستان سینا فصل نوینی در تاریخ پزشکی ایران رقم خورد، برای نخستین بار در کشور تشکیلات و کرسی بیماریهای مدرن در مریضخانه دولتی راهاندازی شد.
وی به راه اندازی رشتههای مختلف پزشکی اشاره و بیان کرد: پایههای رشته اورولوژی در کشور با ورود پروفسور یحیی پدر جراحی نوین ایران به بیمارستان سینا فصل شکوفایی خود را آغاز با دانش و تجربه بینظیر؛ این بیمارستان را به پایگاهی برای شکستن مرزهای علم جراحی تبدیل کرد. نخستین عملهای پیچیده قلب، مری، جراحی اعصاب و بسیاری از جراحیهای ترمیمی و پیشرفته در بیمارستان سینا انجام شد. روشی که پروفسور در تربیت جراحان به کار میبرد الگویی شد برای نسلهای بعد؛ تحت مدیریت او در بیمارستان سینا چهار بخش جراحی مجهز شد. پزشکان برجسته، چون محمود نجمادی، محمد حسین منصور در این عرصه خدمات بسیاری را ارائه کردند. در همین دوران طلایی بیمارستان سینا شاهد تحولات شگفتانگیز بود، با دعوت از یک پزشک متخصص بیهوشی برجسته از کشور فرانسه و راهاندازی دستگاه بیهوشی نوین فصل تازهای در تاریخ پزشکی ایران رقم خورد.
وی دستاوردهای بیمارستان سینا را طی سالها مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: برای مدتها بیمارستان سینا قطب جراحی ایران بود و با ابداع سیستمهای انتقال خون بانک خون و روشهای نوین جراحی انقلابی در علم پزشکی ایران به وجود آورد. این اقدامات نه تنها جان هزاران بیمار را نجات داد بلکه بیمارستان سینا را به الگویی برای سایر مراکز درمانی کشور تبدیل کرد. سال ۱۳۱۹ بیمارستان دولتی با یک تحول بزرگ روبهرو شد، با راهاندازی دانشکده پزشکی دانشگاه تهران این بیمارستان در ادامه رسالت خود در مدرسه دارالفنون و مدرسه پزشکی به این دانشکده پیوست و به پاس خدمات ارزنده ابوعلی سینا بیمارستان سینا نام گرفت. از این زمان به بعد بیمارستان سینا به قطب آموزش پزشکی و پژوهشهای علمی تبدیل شد امروز بیمارستان سینا با پشتوانه بیش از یک قرن تجربه همچنان پرچمدار علم و نوآوری در حوزه پزشکی ایران است.
لزوم همراهی خیرین برای ارائه خدمات بیشتر در بیمارستان سینا
محمد تقی طالبیان، رئیس بیمارستان سینا نیز در این مراسم ضمن اشاره به خدمات این بیمارستان گفت: بیمارستان سینا در سال ۱۲۵۱ افتتاح شد. در حال حاضر ۱۶۹ هیئت پزشک با ۱۴۵۰ نفر شبانه روز به دنبال ارائه خدمات پزشکی هستند. این بیمارستان سالانه به ۱۴۰ هزار نفر تخصصی و فوق تخصصی خدمت میدهد. بر اساس آمار در سال ۳۶ هزار بیمار در این مکان بستری و حدود ۲۲ تا ۲۳ هزار عمل جراحی مختلف را انجام میدهیم. تاریخچه بیمارستان سینا نشان میدهد، آغاز بهکار تخصصی این مرکز درمانی با همکاری پزشکان بزرگی مثل استاد سعید مالک و یحیی عدل رقم خورد که بنیانگذار جراحی نوین در ایران بودند. عدل راهاندازی بیهوشی نوین را به سینا آورد.
وی به اسامی پزشکان دلسوز و اثرگذار بر روند درمان بیمارهای در بیمارستان سینا پرداخت و بیان کرد: افرادی همانند موسی زرگر، مسلم بهادری، مهدی قوامیان، حفیظی، برومند، کتابچی، معتمدی نوروزی و حسابی جز نوابغ بودند. استاد دولتشاهی در بخش گوارش، فرشید، امیر جمشیدی و ... نیز جزو پزشکان اثرگذار بودند.
طالبیان خدماتدهی بیمارستان سینا در جنگ جهانی را مورد تاکید قرار داد و بیان کرد: یکی از افتخارات بیمارستان سینا به زمان جنگ جهانی اول با ۳۰ تخت مربوط است که در آن برهه به مجروحین خدمت میداد. اولین جراحی سنگ مستانه سال ۱۲۹۹ در این مکان درمانی شکل گرفت. اولین متخصص اورولوژی در ایران استاد سعید مالک در این بیمارستان فعالیت کرد و نخستین بخش اورولوژیک مستقل در ایران محسوب شد. راهاندازی سیستم کلاسیک رزیدتی برای اولین بار توسط پروفسور عدل آغاز شد، همچنین بنیانگذاری رشته جراحی نوین به واسطه عدل در این مرکز علمی درمانی انجام شد.
وی تصریح کرد: طی بحرانهای مختلف در کشور و حتی خارج از کشور این مرکز درمانی پای ثابت محسوب میشد علتش هم وجود جراحان عروق و اعصاب است. د رزمان حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو عمده پذیرشها توسط بیمارستان سینا بوده است در زمان وقوع زلزله غرب کشور و یا حمله تروریستی به مجلس ۲۵ نفری که تیر خورده بودند به این بیمارستان منتقل شدند.
طالبیان افزود: بیمارستان سینا پذیرش بیماریهای حاد قلبی را بر عهده گرفته، همچنین بیماران سکته مغزی اگر به موقع وارد بیمارستان شوند مستقیما توسط اساتید دیده و معلاجه میشوند.
وی لزوم همراهی خیرین را مورد تاکید قرار داد و گفت: بیمارستان سینا با توجه به قدمت و رویکرد فعالیتهای پژوهشی آموزشی نیازمند توسعه است، این مهم در بازسازی و استانداردسازی کل اتاق عمل جنرال نیازمند توجه و سرمایهگذاری خیرین است، زیرا هرساله تعداد افرادی که عمل میشوند افزایش پیدا میکند. ایجاد فضای مناسب سبب میشود تا عفونت کاهش یافته و روند درمانی بهبود پیدا کند. افزایش تختهای بستری جراحی بخشی از نیاز بیمارستان سینا است.
انتهای پیام/