سیماک: سامانه یکپارچه مدیریت املاک کشور برای تسهیل مجوزهای ساختوساز و مبارزه با زمینخواری
سیماک، سرواژههای «سامانه یکپارچه مدیریت املاک کشور» یک زیرساخت نرمافزاری دانشبنیان دولت الکترونیک مبتنی بر زیرساخت جغرافیایی مرسوم به SGI برای مدیریت یکپارچه امور املاک از شهری و روستایی و اراضی ملی و منابع طبیعی و تبادل استعلامات میان دستگاهی اماکن و املاک برای صدور مجوزها به منظور هرگونه سرمایهگذاری و شکلگیری فعالیتهای اقتصادی در یک ملک یا مکان است.
به عبارت دیگر سیماک سامانه یکپارچه و جامع برای مدیریت بهینه امور املاک و تسهیل و تسریع کارهای مقدماتی سرمایهگذاری و شکلگیری فعالیتهای اقتصادی است. این سامانه در سال ۹۵ به تصویب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی رسیده و در سال ۹۶ به عنوان پروژه اولویتدار اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده است.
سیماک در واقع سامانهای است که برای دو هدف طراحی شده است:
۱- عملیاتیسازی سیماک برای صدور تمام مجوزهای ساخت و ساز املاک در سطح کشور، در داخل و خارج شهرها و روستاها که توسط شهرداریها، بخشداریها، دهیاریها و با دخالت کمیسیونهای قانونی مثل ماده ۱۰۰، ماده ۹۹ و ماده ۵ و نیز بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و نظاممهندسی ساختمان صورت میگیرد. کل این فرآیندها با سیماک به صورت الکترونیکی، با شفافیت کامل و رعایت ضوابط اساسی و محاسبات صحیح و غیرقابل دخل و تصرف عوارض مربوطه انجام میشود.
۲- عملیاتی سازی سیماک بهعنوان بستر یکپارچه برای استعلامات میاندستگاهی اماکن و املاک که عمدتاً برای تسهیل و تسریع استعلامات قانونی مورد نیاز برای اجرای طرحهای تولیدیِ صنعتی، معدنی، کشاورزی، خدماتی (از جمله حوزههای گردشگری)، مدیریت مشاغل و صنوف که میان ۲۸ دستگاه اجرایی ردّ و بدل میشود مصوب شده است.
نقشه سیماک چیست؟
نقشه سیماک، به نقشه املاک و اراضی گفته میشود که در قالب سیستم سیماک (سیستم مدیریت یکپارچه املاک کشور) است و در سیستم مختصات یوتیام تهیه شده است. نقشهبرداری سیماک در راستای تسهیل امور اداری راجع به مجوز ساخت و ساز، دریافت انشعابات آب، برق، گاز و دیگر امکانات و امور ملکی در قالب یک طرح کشوری به صورت سیستمی راهاندازی شده است. نقشهبرداری سیماک در واقع تهیه نقشه یوتیام عرصه املاک و اراضی در قالب فرمت سیستم سیماک است.
نقشه سیماک یک نقشه رقومی در سیستم مختصات یوتیام است که بهمنظور ثبت املاک در سامانه سیماک مورد استفاده قرار میگیرد. سامانه یکپارچه مدیریت املاک در برخی استانها اجرایی شده است. سامانه سیماک با تمرکز بر شناسنامه واحد املاک، به دستگاههای اجرایی این امکان را میدهد تا خدمات خود را در حوزه املاک و اراضی را بر روی پرونده یکتا به شهروندان ارائه دهند. شناسنامه واحد ملک بر اساس نقشه سیماک عرصه ملک است که توسط کارشناس نقشهبرداری تهیه و ترسیم شده است.
اهمیت سیماک
اهمیت سیماک را در دو جهت اساسی میتوان برشمرد:
۱- صدور تمام مجوزهای ساخت و ساز املاک در سطح کشور
با سیماک تمام عملیات مربوط به صدور مجوزهای ساختمانی در شهرداریها و دهیاریها و بخشداریها، در بستر فرآیندهای استاندارد و گردش کار بهینه انجام میشود. با زیرساخت جغرافیایی قدرتمند (SGI) در بستر نقشههای دقیق و یا تصاویر ماهوارهای، ساختوساز شهری و روستایی تحت مدیریت و نظارت جدی قرار میگیرد و نظام سنتی و دستی صدور مجوزهای ساختوساز به طور کلی دگرگون میشود. به ویژه مسائل مربوط به تغییر کاربری اراضی تحت نظارت کامل قرار گرفته و عزم جدی دولت در مهار زمینخواری در شهرها و روستاها جامه عمل میپوشد.
۲- زیرساخت یکپارچه برای مبادله الکترونیکی استعلامات میاندستگاهی اماکن و املاک و تسریع و تسهیل سرمایهگذاری و کارآفرینی
برآورد میشود که سالانه بین ۶۵ تا ۷۰ میلیون فقره استعلام و پاسخ استعلام برای صدور مجوزهای ساختوساز، معاملات املاک و نیز آغاز و تغییر و توسعه انواع طرحهای اقتصادی اعم از تولیدیِ صنعتی و کشاورزی، طرحهای خدماتی (مثل گردشگری) و امور صنفی و حرفهای و نظایر آنها میان ۲۸ دستگاه اجرایی ذیربط مبادله میشود.
حجم بالای استعلاماتی که پیشنیاز آغاز یا تغییر و توسعه فعالیتهای اقتصادی است، یکی از موانع جدی بر سر راه فعالان اقتصادی و کارآفرینان و ایجاد اشتغال در کشور محسوب میشود. با عملیاتیسازی سیماک برای استعلامات میان دستگاهی، پیشبینی میشود سرعت مبادله اینگونه استعلامات از دو برابر فراتر میرود و این افزایش سرعت، موجب افزایش تمایل به سرمایهگذاری و کارآفرینی و اشتغالزایی در استانهاست.
کارکردهای اصلی سیماک
۱. ایجاد شناسنامه واحد برای ملک و یکپارچگی معماری داده
۲. انجام فرآیندهای کاری حوزه شهرداریها
۳. زیرساخت جغرافیایی و GIS
۴. الکترونیکی شدن (محاسبات) تعرفهها
۵. پنجره واحد برای استعلام اماکن و املاک
۶. پیشخوان الکترونیکی
۷. تولید و تخصیص شناسه یکتای ملک
۸. امکان واگذاری کارها به بخش خصوصی و دفاتر
۹. مدیریت اسناد آرشیو الکترونیکی
۱۰. زیرساخت امضای الکترونیکی اعتبار اسناد و مدارک
دستاوردهای سامانه سیماک
دستاوردهای سیماک برای مدیریت املاک کشور بسیار زیاد است، اما مهمترین آنها را میتوان بدین ترتیب شرح داد:
- یکپارچهسازی اطلاعات اماکن و املاک کشور/استان/شهرستان/بخش/شهر میان تمام دستگاههای ذیربط و حذف موازیکاری فراوان در تشکیل پرونده تکراری برای املاک؛
- استانداردسازی و شفافسازی فرایندها و امور مربوط به صدور مجوزهای ساختوساز در سطح تمام دستگاههای اجرایی و نظارتی ذیربط؛
- الکترونیکی شدن حجم بالای استعلامات میاندستگاهی و پیشبینی افزایش ۲ تا ۳ برابری سرعت پاسخگویی به استعلامات؛
- رایانهای شدن محاسبات عوارض ساختوساز و امکان پرداخت الکترونیکی عوارض مربوطه؛
- دسترسی مدیران ذیربط سطوح مختلف شهرستان/استان/کشور به اطلاعات جامع و یکپارچه املاک و طرحهای سرمایهگذاری و فعالیتهای اقتصادی و کارآفرینی مبتنی بر مکان؛
- پیشخوان الکترونیکی سیماک = قطع ارتباط ارباب رجوع و کارکنان؛
- ایجاد پایگاه اطلاعاتی برای برخورداری استان و کشور از نظام آماری دقیق و روزآمد؛
- ارتقاء سلامت اداری در حوزه مربوط به صدور مجوزهای ساختمانی، تغییر کاربری اراضی، پاسخگویی به استعلامات سرمایهگذاری و امور تولیدی؛
- مهار/کاهش چشمگیر زمینخواریهای گسترده در مناطق شهری و روستایی؛
- کاستن از دعاوی مربوط به املاک در دستگاه قضایی استان؛
فهرست دستگاههای مشمول پروژه سیماک به شرح زیر است:
- دفتر امور شهری و شوراهای استانداری
- دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری
- بنیاد مسکن
- سازمان صنعت، معدن و تجارت
- اداره کل راه و شهرسازی
- اداره کل راهداری، حمل و نقل جادهای
- سازمان نظام مهندسی ساختمانی
- سازمان نظام مهندسی کشاورزی
- سازمان جهاد کشاورزی
- اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری
- اداره کل حفاظت محیط زیست
- اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
- اداره کل تأمین اجتماعی
- اداره کل ورزش و جوانان
- شرکت توزیع نیروی برق
- شرکت برق منطقهای
- شرکت آب و فاضلاب شهری
- شرکت آب و فاضلاب روستایی
- شرکت آب منطقهای
- شرکت گاز
- اداره کل اوقاف و امور خیریه
- فرمانداریها
- بخشداریها
- شهرداریها
- دهیاریها
- کمیسیون ماده ۹۹
- کمیسیون ماده ۱۰۰
- کمیسیون ماده ۵
انتهای پیام/