نرخ تورم رسمی اعلام شده به واقعیت نزدیکتر است/ استفاده از استاندارد های جهانی در تعیین نرخ تورم رسمی
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، بانک مرکزی یا مرکز آمار برای محاسبه نرخ تورم در کشور از روش هایی استفاده می کنند که از استاندارد های جهانی برخوردار هستند
از این نحوه های محاسباتی توسط اکثر کشورهای جهان استفاده می شود پس با این تفاسیر هیچ گونه شکی و تردیدی بر نرخی که این دو سازمان اعلام می کنند نمی تواند داشت و دلیل اینکه بین دو نرخ اعلام شده تفاوت اندکی وجود دارد، متفاوت بودن ضرایب برخی از کالاها است.
علاوه بر ضریب کالا، وزن کالا نیز در محاسبه نرخ تورم تاثیر گذار است به این معنا که کالاها ضرایب مختلف و اوزان مختلفی دارند به عنوان مثال مسکن جزء کالاهایی است که از وزن بالایی برخوردار است.
طبق این گزارش کالاها به همراه این دو خصوصیت یعنی ضریب و وزن، برای محاسبه نرخ دقیق تورم به 12 گروه مختلف تقسیم می شوند.
پس در محاسبه نهایی نرخ تورم کل، تمامی این جوانب در نظر گرفته می شود و میانگین آن به صورت یک عدد از سوی دو نهاد مختلف به اطلاع مردم رسانده می شود.
وی با ذکر یک مثال ادامه داد: به عنوان مثال فردی از یک خانواده مسئول خریداری اقلام خوراکی خانه است و طی محاسبات وی قیمت شیر هفتهای ۲۰ درصد گران شده است و با نحوهی محاسباتی خود به صورت میانگین تورم آن ماه را ۸۰ درصد رسد تصور میکند.
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: اشتباه این فرد این است که وی تنها رشد قیمت شیر را در ماه مورد نظر محاسبه کرد است و آن را در خیال خود نرخ تورم ماه جاری میداند در صورتی که آن نرخی که توسط مرکز آمار یا بانک مرکزی اعلام میشود تورم کل است.
بخشی در رابطه با نحوه صحیح اعلام نرخ تورم تصریح کرد: از نظر کارشناسان اقتصادی مرکز آمار باید به جای اینکه یک نرخ را به عنوان تورم کل اعلام کند آن را به بخشهای مختلف تقسیم کرده همچنین به اضافه پارهای از توضیحات و نحوههای محاسباتی به مردم اعلام کند.
وی خاطر نشان کرد: اشتباه مردم نیز این است که با معیار قرار دادن افزایش قیمت یک کالا تصمیم به محاسبه کردن نرخ تورم را دارند، اما نرخ اعلام شده از سوی مرکز آمار یا بانک مرکزی گرچه اشتباه، اما تشابه بیشتری به واقعیت دارد.