بقایی: ایران به تجاوز رژیم صهیونیستی پاسخ قاطع خواهد داد/ تهران مذاکرات مربوط به موضوع هستهای را ترک نکرده
خبرگزاری میزان - اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، دوشنبه، ۲۸ آبان با حضور در نشست خبری هفتگی به پرسشهای خبرنگاران داخلی و خارجی درباره مهمترین موضوعهای روزهای اخیر عرصه سیاست خارجی پاسخ داد.
شورای امنیت باید درمورد تهدیدهای رژیم صهیونیستی موضعگیری کند
بقایی درباره قطعنامه ۵۳۳ در موضوع تهدید علیه تاسیسات هستهای و تهدیدهای رژیم صهیونیستی، گفت: در رابطه با این قطعنامه که یکی از بسیار قوانین مربوط به ممنوعیت تهدیدهای هستهای است، باید گفت که این قطعنامه ضمن ممنوع اعلام کردن تهدیدها، شورای امنیت باید در این موارد موضعگیری کند؛ این بعد حقوقی است و از حیث سیاسی هم باید گفت که منطقه ما چند دهه است با نقض حقوق از سوی رژیم صهیونیستی مواجه است.
رژیم صهیونیستی شایستگی حضور در سازمانهای بینالمللی را ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره خبر عدم حضور رئیس رژیم صهیونیستی در نشست کاپ ۲۹ در جمهوری آذربایجان بهدلیل اعتراض به جنایتهای این رژیم، گفت: این نشان میدهد که رژیمی که اعتقادی به زیست مسالمتآمیز ندارد، اساسا شایستگی حضور در سازمانهای بینالمللی، ازجمله سازمان ملل و رویدادهای بینالمللی را ندارد؛ مخالفت با ادامه حضور این رژیم در سازمان ملل از مدتی پیش آغاز شده است.
سفر لاریجانی به سوریه و لبنان نشانه استفاده از همه ظرفیتها برای پیشبرد اهداف است
وی در بخشی دیگر درباره سفر لاریجانی به سوریه و لبنان، اظهار کرد: سفر وی نشانه استفاده از همه ظرفیتهای کشور برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی است؛ حضور در لبنان و سوریه بهعنوان دو کشور پیشگام در مقابله تجاوز رژیم صهیونیستی پیام مشخصی داشت؛ حمایت ایران از مردم سوریه و لبنان در برابر جنگافروزی رژیم صهیونیستی.
بقایی خاطرنشان کرد: یک امر ثابت شده است که تا به امروز مداخلههای آمریکا در منطقه، طرحهای یک طرفه و برای ترویج جنایت رژیم صهیونیستی بوده است؛ مردم لبنان مصالح عالی خود را تشخیص میدهند و ایران حامی مقاومت خواهد بود؛ سفر لاریجانی نشانه حمایت قاطع ایران از مردم لبنان بود؛ شک و شبهههایی درباره ادامه رابطه خوب ایران و سوریه مطرح شد؛ روابط بسیار خوب ما با سوریه ادامه خواهد یافت و سفرهای مقامهای ایرانی گواه این موضوع است.
وی تاکید کرد: حضور مستشاری ایران در سوریه برای مقابله با داعش بود؛ مسئولانهترین رویکرد ازسوی ایران در آن مقطع زمانی اتخاذ شد؛ متاسفیم که کشورهای اروپایی مدعی حقوق بشر و مبارزه با تروریسم برخورد غیرمسئولانه داشتند و حاضر به پذیرش اتباع داعشی خود نشدند.
موضعگیری انگلیس درباره انکار نسلکشی در غزه تلاشی برای زمینهسازی جنایت و تجاوزگری است
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال میزان درباره واکنش ایران به اظهار نظر اخیر وزیر خارجه انگلیس درباره انکار نسلکشی در غزه، گفت: چنین موضعگیری تلاش برای زمینهسازی جنایت و تجاوزگری است؛ اینکه گفته شود که مفهوم نسلکشی، مفهومی بزرگ و بسیار سنگین است و باید مصداقی برای آن تعیین شود و اینکه مصداق آن قتلعام میلیونها نفر است، فقط در راستای سیاست دولت انگلیس و رفتار آن در منطقه بهطور خاص در یک سال اخیر دیده میشود که فارغ از همه جنایتهای رژیم صهیونیستی به انتقال تسلیحات به اراضی اشغالی ادامه داد.
وی با اشاره به وقوع نسلکشی در غزه بهعنوان امری که همگان شاهد آن هستند و تاکنون سبب قتلعام حدود ۵۰ هزار نفر و زیر آوار ماندن بسیاری شده و کوچ اجباری چندباره فلسطینیهای غزه و ویران شدن این منطقه را درپی داشته است، اظهار کرد: نمیتوان ندید تا از آن بهعنوان نسلکشی یاد نشود؛ چنین موضعگیری بهنوعی تایید و مشارکت در این جنایتها است؛ در عین حال هم با قوانین و مقررات بینالمللی که دولت انگلیس خود داعیهدار آن است سازگار نیست و هم حکم صریح دیوان بینالمللی دادگستری درباره وقوع نسلکشی در غزه هشدار داده است.
بقایی تصریح کرد: کمیته ویژه تحقیقات فلسطین بهتازگی گزارش تکاندهندهای را درباره شیوه هولناک نسلکشی در غزه اعم از کشتار مردم و استفاده از قحطی و به گرسنگی کشاندن مردم غزه ارائه کرد و اعلام کرد که این اقدامها برای تکمیل روند نسلکشی در غزه انجام شده است؛ اتفاقهای یک سال اخیر در غزه به اذعان گزارشگر شورای حقوق بشر سازمان ملل در ادامه روندی است که رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته انجام داده است
سفر گروسی مفید و سازنده بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه درباره اعلام آمادگی سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه برای ادامه مذاکرات، گفت: ما درباره موضوع هستهای هیچگاه مذاکره را ترک نکردیم؛ مذاکرات در خلا صورت نمیگیرند.
وی تاکید کرد: ما درباره مذاکرات هستهای حسننیت خود را نشان دادیم؛ سفر گروسی مفید و خوب با تفاهمهای سازنده بود؛ طرفهای مقابل باید قدردان ایران باشند.
بقایی خاطرنشان کرد: با اروپا درباره همه موضوعهای مورد علاقه مشترک در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل صحبت کردیم و هستهای یکی از موضوعها بود؛ دامنه موضوعهای مورد مذاکره با اروپا متنوع بوده و با در نظر گرفتن منافع ملی در آینده مذاکره میکنیم.
وی تصریح کرد: آنچه منقضی میشود قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل است که بهصورت خودکار پس از زمان ۱۰ ساله منقضی میشود؛ از ابتدا اعلام کردیم ورود موضوع ایران به شورای امنیت مبنا نداشته است؛ مذاکرات مورد بحث درباره برجام ازسوی وزیر امور خارجه اعلام شد.
این مقام وزارت امور خارجه درباره مذاکرات جدید ایران و اروپا، گفت: ما از مواضع اصولی خود کوتاه نمیآییم و مذاکره باید معقول و منطقی باشد؛ مذاکرات با اروپا به جدید و قدیم تقسیم نمیشود؛ مذاکرات با همه فرازونشیبها ادامه دارد و انتظار میرود در ادامه مسیر اروپاییها اشتباههای خود را تکرار نکنند.
- بیشتر بخوانید:
- بقایی: سفر گروسی به ایران در دستور کار است
- بقایی: اتهامها درباره مداخله ایران در انتخابات آمریکا بیاساس است
از بهبود روابط با مراکش براساس عزت، مصلحت و حکمت استقبال میکنیم
اسماعیل بقایی همچنین با اشاره به تلاش ایران برای تعامل با کشورهای همسایه، خاطرنشان کرد: ایران همیشه از بهبود و گسترش روابط با کشورهای همسایه، منطقه و اسلامی استقبال کرده است؛ تاریخچه روابط ما با مراکش مشخص است و پیشگام قطع روابط نبودیم.
وی تاکید کرد: از بهبود روابط براساس عزت، مصلحت و حکمت استقبال میکنیم.
کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا، سوئیس است
بقایی همچنین در بخشی دیگر درباره تبادل پیام ایران و آمریکا، گفت: کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا، سوئیس است و برای ردوبدل پیام استفاده میشود.
وی همچنین درباره شروط ایران برای برقراری ارتباط با دولت انتقالی آمریکا، خاطرنشان کرد: تقلیل دادن و محدود کردن مسائل میان ایران و آمریکا به موضوع خاص درست نیست؛ سابقه تلخ رابطه طرفین تاریخ هفت دههای دارد؛ آمریکاییها نهتنها اوضاع را ترمیم نکردند، بلکه با تحریم و فشار رویکرد خصمانه خود را تشدید کردند.
بقایی درباره خطوط قرمز ایران در تعامل احتمالی با دولت جدید آمریکا، اظهار کرد: رابطه ایران و آمریکا را نباید در بازه زمانی مقطعی یا محدود به دولت خاص دید؛ باید نگاه تاریخی به موضوع داشته باشیم؛ ما با توجه به عملکردهای طرف مقابل تصمیم گیری خواهیم کرد.
برخی از کشورهای اروپایی بر ادامه تقابل با ایران اصرار دارند
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری، درباره تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، اظهار کرد: حتما هر کنش نامناسب علیه منافع ملی ایران با اقدام متقابل مواجه میشود؛ هفته قبل هم اعلام شد که مقامهای اوکراین اذعان دارند ادعای انتقال موشک از ایران به روسیه صحت نداشته است؛ برخی از کشورهای اروپایی بر ادامه تقابل اصرار دارند.
ایران از چند سال قبل با اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد مذاکره شد
وی درباره روابط با اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: ایران از چند سال قبل با اتحادیه اقتصادی اوراسیا وارد مذاکره شد؛ بهتازگی امضای توافقتامه منعقد با چند کشور انجام شد؛ با روند تصویب در کشورها توافقنامه اجرایی میشود.
در گفتوگوی گروسی و عراقچی رویکرد مثبت ایران مورد بحث قرار گرفت
بقایی در بخشی دیگر درباره توافقهای ایران و آژانس درپی سفر گروسی به ایران، گفت: تهدیدهای رژیم صهیونیستی تهدیدهایی خلاف حقوق بینالملل است که به نحو مقتضی پاسخ میگیرد؛ آنچه در این سفر مدنظر بود ادامه گفتوگوهای ایران و اژانس بود، برخی ابهام و سوالها درباره برنامه صلحآمیز هستهای ما بود.
وی خاطرنشان کرد: مبانی این ادعا دقیق نیست؛ مباحث فنی را سازمان انرژی اتمی اعلام کرد؛ در گفتوگوی گروسی و عراقچی رویکرد مثبت ایران در پرداختن به مباحث ایران و آژانس مورد بحث قرار گرفت.
رژیم صهیونیستی با اطمینان از بیکیفرمانی جنایتهای خود را ادامه میدهد
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدام ایران در موضوع شکایت از رژیم صهیونیستی به لاهه، گفت: رژیم صهیونیستی با اطمینان از بیکیفرمانی جنایتهای خود به این روند ادامه میدهد؛ در یک سال اخیر این رژیم از روند یادشده در سایه حمایت آمریکا و برخی کشورها بیتوجهی به احکام دیوان بینالمللی دادگستری ادامه داده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر شاهد فشار بر دیوان بینالمللی کیفری به دلیل درخواست صدور حکم بازداشت سران صهیونیست هستیم.
ایران مصمم به استفاده از ظرفیتهای مختلف اقتصادی است
بقایی درباره تاکید عراقچی بر دیپلماسی اقتصادی، گفت: دیپلماسی اقتصادی یکی از موضوعهای ثابت در دستورکار گفتوگوهای دیپلماتیک مقامهای ایرانی با همتایانشان در منطقه و فراتر از آن بوده است.
وی خاطرنشان کرد: ایران مصمم به استفاده از ظرفیتهای مختلف اقتصادی است؛ معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه رابطه هدفمندی با سازمان توسعه تجارت دارد؛ یکی از برنامهها استفاده از رایزنان بازرگانی است.
سرکوب حامیان فلسطین در اروپا ناشایست است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سرکوب حامیان فلسطین در اروپا، گفت: این برخوردها بسیار ناشایست هستند؛ این برخوردها در راستای سیاستهای اعمالی و اعلانی کشورهای اروپایی در حمایت از رژیم صهیونیستی است؛ گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور فلسطین از کشورهای اروپایی خواست که این برخورد تبعیضآمیز را رصد کرده و بهعنوان یک آسیب جدی در سطح جامعه اروپایی بررسی کنند.
توافق جامع ایران و چین یکی از ابزار استحکام روابط طرفین است
بقایی در بخشی دیگر درباره توافق جامع ایران و چین، اظهار کرد: رابطه ایران وچین رابطه مستحکم و دیرپا و مفید برای دو کشور بوده است؛ ایران و چین کماکان برای اجرای توافقتامه و تعمیق روابط با همه ابزارها مصمم هستند؛ توافقنامه یادشده هم یکی از ابزار استحکام روابط ایران و چین است.
موضع ما در قبال بحرین مانند موضع ما در قبال دیگر کشورهای مستقل همسایه است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره روابط ایران و بحرین، گفت: موضع ما در قبال بحرین مانند موضع ما در قبال دیگر کشورهای مستقل همسایه است؛ فرآیند برقراری روابط دیپلماتیک از مدتها قبل آغاز شده و رفت و آمد مقامهای دو کشور هم انجام میشود.
بر گفتوگوی دیپلماتیک برای حل منازعه اوکراین تاکید میکنیم
اسماعیل بقایی در بخشی دیگر درباره صدور مجوز استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد آمریکا، اظهار کرد: ما هیچگاه بخشی از این منازعه نبودیم و معتقدیم مداخلههای کشورهای غربی بهویژه آمریکا باعث پیچیدگی منازعه شده است.
بقایی تاکید کرد: ما بر گفتوگوی دیپلماتیک برای حل منازعه تاکید داریم.
تلاشها برای انتقال محکومان افغان به کشور خودشان مضاعف شده است
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره انتقال زندانیان افغانستان به کشورشان، گفت: مراودات ایران و حکومت سرپرست افغانستان برای انتقال محکومان افغانستانی به کشور خودشان از مدتها قبل آغاز شده است.
وی خاطرنشان کرد: عمده این افراد جرم مربوط به مواد مخدر انجام دادهاند؛ طی یکی دو سال گذشته تلاشهای خود را برای انتقال محکومان افغان به کشور خودشان مضاعف کردیم.
طرفی که هیچ اعتقادی به توقف جنایت و آتشبس ندارد، رژیم صهیونیستی است
بقایی درباره آتشبس در غزه، گفت: طرفی که هیچ اعتقادی به توقف جنایت و آتشبس ندارد، رژیم صهیونیستی است؛ با وجود این، ایران و کشورهای منطقه برای توقف جنگ و جلوگیری از گسترش ناامنی در غرب آسیا تلاش کردند.
وی تاکید کرد: رسالت و وظیفه کشورهای دغدغهمند به ثبات منطقه این است که تلاشهای خود را به شیوههای مختلف در جبهههای مختلف ادامه دهند.
رایزنیهای مستمری با کشورهای همسایه برای مبارزه با تروریسم داشتهایم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در بخشی دیگر درباره همکاری ایران با کشورهای منطقه برای مبارزه با تروریسم، اظهار کرد: وزارت امور خارجه رایزنیهای مستمر با کشورهای همسایه برای مبارزه با تروریسم داشته است؛ ما سازوکارهای عملی و عملیاتی برای مبارزه با تروریسم ایجاد کردیم؛ موافقتنامه ایران و پاکستان در این زمینه وارد مرحله اجرایی شده است.
آمریکا بهدلیل نقض معاهده ۱۹۵۵ مقصر شناخته شد
اسماعیل بقایی درباره حکم دیوان بینالمللی دادگستری در پرونده شکایت ایران از آمریکا، گفت: دیوان در مارس ۲۰۲۳ رای خود را صادر کرد و آمریکا بهدلیل نقض معاهده ۱۹۵۵ مقصر شناخته شد؛ دیوان یک بازه زمانی دو ساله برای مذاکره تعیین کرد.
وی اضافه کرد: یک دور مذاکره حقوقی در دیوان انجام شد؛ اگر تا مارس ۲۰۲۵ این مذاکرات به نتیجه نرسد ما باید دوباره به دیوان بینالمللی دادگستری مراجعه کرده و میزان خسارت را اعلام کنیم تا لاهه خودش تصمیم بگیرد.
در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ایران پاسخ قاطع خواهیم داد
بقایی درباره عملیات وعده صادق ۳، گفت: ما در دفاع از تمامیت سرزمینی، حاکمیت ایران و حراست از منافع ملی ایران از کسی اجازه نمیگیریم و به تجاوز صورت گرفته پاسخ قاطع خواهیم داد.
انتهای پیام/