هشدار درباره کلاهبرداریهای سایبری: روشهای جلوگیری از فیشینگ در برنامه شاد و فضای مجازی
کلاهبرداری و فیشینگ در بستر فضای مجازی یکی از مشکلاتی است که روزانه گریبانگیر افراد بسیاری میشود. این مشکل اختصاص به فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بینالمللی نداشته و در برنامههای کاربردی داخلی نیز بسیار رایج است.
فیشینگ (Phishing)، رمزگیری، ماهیگیری یا تلهگذاری، تلاش برای به دست آوردن اطلاعاتی مانند نام کاربری، گذرواژه، اطلاعات حساب بانکی، آیپی و مانند آن از طریق جعل یک وبگاه، آدرس ایمیل و مانند آنهاست.
معمولا افراد سودجو با استفاده از بستر شبکههای اجتماعی و هویتهای مجازی جعلی، اقدام به فریب قربانیان خود کرده و از راههای مختلف برای رسیدن به نیت شوم خود استفاده میکنند.
کلاهبرداران سایبری در کمین کاربران برنامه شاد
کلاهبرداری سایبری در هر برنامه و وبسایتی قابل انجام است. یکی از مواردی که پلیس فتا نسبت به آن هشدار داده، کلاهبرداری از طریق پیامهای جعلی در برنامه شاد است.
برنامه شاد، پلتفرمی است که تبدیل به بزرگترین زیستبوم آموزشی کشور برای دانشآموزان شده و تاکنون ٣٤ میلیون نصب یکتا داشته است.
مجرمان سایبری با سوءاستفاده از نام نرمافزارهای فضای مجازی مانند شاد، اقدام به فریب کاربران میکنند، این افراد با ارسال پیامهایی بهظاهر از طرف پشتیبانی برنامه شاد، از کاربران میخواهند تا رمز عبور خود را در اختیار آنها قرار دهند تا به آنها اجازه بهروزرسانی برنامه را بدهند.
در این موارد کاربران بههیچعنوان نباید رمز عبور خود را با افراد ناشناس به اشتراک بگذارند و برای افزایش امنیت حساب کاربری خود، حتماً احراز هویت دومرحلهای را فعال کنند، زیرا فعالسازی احراز هویت دومرحلهای، یکلایه امنیتی اضافی ایجاد میکند و از ورود افراد غیرمجاز بهحساب کاربری جلوگیری میکند.
توصیه پلیس فتا به کاربران فضای مجازی در مورد جرایم سایبری
طبق توصیه پلیس فتا، کاربران فضای مجازی باید به این نکات دقت داشته باشند:
- در صورت ارسال پیام حاوی لینک از شمارههای شخصی، به هیچ عنوان روی آن کلیک نکرده و هیچگونه اجازه نصب برنامهای را ندهید.
- در صورت نصب این موارد، جهت جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی، حتما گوشی همراه را به تنظیمات کارخانه برگردانید.
- از واریز وجه (بیعانه) جهت خرید در هرگونه صفحات مجازی نظیر دیوار، اینستاگرام و ... جدا خودداری کنید.
- در صورت مسدودی حساب از سوی پلیس فتا هر استان یا شهرستان بعد از تماس تلفنی با شماره ۰۹۶۳۸۰ کد استان مسدود کننده حساب را وارد کنید.
- کلاهبرداری از طریق تلفن و پیامک در حیطه وظایف پلیس آگاهی است.
- جهت ثبتنام در درگاههای دولت به منظور دریافت خدمات نظیر (یارانه، بانک، قوه قضاییه و ...)، حتما از آدرس معتبر اقدام به ورود کنید.
- شکایت شخصی از افراد باید از طریق دفاتر خدمات قضایی و دادسرا پیگیری شود.
- در صورت برداشت وجه از حساب شما بدون اطلاع از صاحب حساب، در هر ساعت از شبانه روز با در دست داشتن مدارک به مراکز پلیس فتا در سراسر کشور مراجعه کنید.
- پلیس فتا هیچگونه مجوزی در خصوص تایید کسب و کارها اعطا نکرده است.
- ثبت گزارش در سامانه پلیس فتا به منزله شکایت نبوده و بر اساس قانون جرایم رایانهای و جهت احقاق حقوق خود باید نسبت به تنظیم شکایت اقدام کند.
- در صورت ارسال گزارشات در سامانه پلیس فتا، پیام و گزارشات بر اساس روند جاری این پلیس بررسی میشود.
کاربران در صورت مواجهه با هرگونه پیام و مورد مشکوک در فضای مجازی باید مراتب را از طریق سایت پلیس فتا به آدرس www.fata.gov.ir و یا مرکز فوریتهای سایبری به شماره تلفن ۰۹۶۳۸۰ با کارشناسان پلیس فتا در میان بگذارند.
انتهای پیام/