مواجهه آلمان با بحران سیاسی؛ پیامدهای فروپاشی دولت ائتلافی
خبرگزاری میزان - اولاف شولتز، صدراعظم آلمان بهتازگی گفت که آماده است در سال جاری میلادی درخواست رای اعتماد را مطرح کند تا راه را برای انتخابات زودهنگام هموار کند.
شولتز که دولت ائتلافی او هفته گذشته فروپاشید، در یک مصاحبه تلویزیونی بیان کرد: برای من مشکلی نیست که اگر احزاب اصلی موافقت کنند درخواست رای پارلمان پیش از پایان سال برگزار شود.
این مقام ارشد آلمان پیشتر از رای اعتماد در اواسط ژانویه ۲۰۲۵ (دی ماه) و انتخابات زودهنگام در اواخر مارس ۲۰۲۵ (فروردین ۱۴۰۴) صحبت کرده بود.
ریشه بحران سیاسی در آلمان
بحران ائتلاف سیاسی در آلمان که ریشه در اختلافها درباره سیاستهای اقتصادی و مالی دارد، زمانی که شولنز وزیر دارایی خود را از حزب دموکرات آزاد برکنار کرد، به اوج خود رسید.
این امر دولت ائتلافی ۳ حزبی آلمان را به دو حزب کاهش داد که در آن احزاب سوسیالدموکرات و سبزها حضور دارند.
رقبای سیاسی شولتز تهدید کردهاند که دولت اقلیت او را از تصویب قوانین منع میکنند، مگر اینکه بهسرعت به دنبال کسب رای اعتماد باشد.
صدراعظم آلمان به رئیس پارلمان از حزب سوسیالدموکرات پیشنهاد کرد که با فردریش مِرِز، رئیس مخالفان دولت آلمان، درباره زمان برگزاری جلسه رای اعتماد گفتوگو کند.
صدراعظم آلمان میخواهد تا ژانویه صبر کند تا رای اعتماد برگزار شود و تصمیمهای مهم دیگری را در این مدت به پارلمان ارائه دهد، اما فردریش مِرِز، برای برگزاری انتخابات در اسرع وقت تلاش میکند.
این ائتلاف مدتی بود که بهویژه درباره سیاستهای اقتصادی، با فشارهای جدی بر بودجه سال ۲۰۲۵ و عملکرد ناامیدکننده اقتصاد آلمان که پیشنهادهای متفاوتی را در مورد چگونگی رویارویی و حل مشکلات ارائه میکرد، اختلاف داشت.
تسریع در روند تحولات آلمان
بسیاری از قانونگذاران ائتلاف امیدوار بودند که پس از اینکه دونالد ترامپ برای بار دوم در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شود، اختلافهای داخلی کنار گذاشته شود تا بر چالشهای ژئوپلیتیک بالقوه پیش رو تمرکز کنند.
در همین حال، سخنگوی دولت آلمان تایید کرد که شولتز و ترامپ تماس تلفنی داشتهاند و در آن درباره مسائل دوجانبه و چالشهای ژئوپلیتیکی تبادل نظر کردهاند.
به گزارش گاردین، فروپاشی ناگهانی دولت ائتلافی با روشن شدن نتیجه انتخابات آمریکا، قطعا به تسریع روند تحولات سیاسی اشاره دارد.
اولاف شولتز یک سیاستمدار محتاط است که به ابهامگویی شهرت دارد، اما صبر او سرانجام در جریان مذاکرات حیاتی بودجه به پایان رسید.
در یک سطح، این امر میتواند بهعنوان مانور بیهوده روی یک کشتی انتخاباتی در حال غرق شدن بهعنوان کوه یخ در نظر گرفته شود.
ائتلاف منفصل شولتز عمیقا منفور شده است و در نظرسنجیها مقبولیت پایینی دارد، ممکن است به هر حال پیش از انتخابات فدرال که در ماه سپتامبر برگزار میشود، کنارهگیری کند.
دوره بیثباتی در آلمان
اما پیامدهای رویداد هفته گذشته از سیاست داخلی ائتلاف آلمان فراتر رفت؛ پیامدهای منفی فوری آشکار و قابلتوجه است.
آلمان مانند فرانسه، به دنبال محاسبات اشتباه امانوئل مکرون، رئیسجمهور این کشور، اکنون دوره بیثباتی را تحت یک دولت اقلیت ضعیف تحمل خواهد کرد.
در جهان چندقطبی کنونی اقدام خطرناک شولتز همچنین نشاندهنده انشعاب و شکاف در مسیر سیاسی این کشور است و علاوه بر این پیامدهای جنگ اوکراین تهدیدی وجودی برای اقتصاد صنعتی بحرانزده آلمان به شمار میرود.
در کنار سرنوشت جنگ اوکراین و قدرتگیری راست افراطی، آینده آلمان و مدل اقتصادی اروپا موضوعی کلیدی در عصر جدید ترامپ خواهد بود.
از نظر تاریخی، احتیاط مالی برلین بر این بحث غالب بوده است، اما زمانهای مختلف رویکرد متفاوتی را میطلبد؛ این که آیا یک انتخابات غیرمنتظره در بهار در آلمان میتواند با توجه به جایگاه شولتز در نظرسنجیها، آن را به ارمغان بیاورد، موضوع دیگری است.
انتهای پیام/