گفت‌وگو |

«بچه بازارچه»، روایتی از سیر رشد فکری یک رزمنده نوجوان

7:00 - 21 آبان 1403
کد خبر: ۴۸۰۳۳۵۵
«بچه بازارچه»، روایتی از سیر رشد فکری یک رزمنده نوجوان
نویسنده کتاب «بچه بازارچه»، بیان مراحل رشد فکری یک نوجوان رزمنده در دانشگاه جبهه را جذاب خواند.

خبرگزاری میزان - کتاب «بچه بازارچه» شرح خاطرات نوجوانی، اهل تهران در محله بازارچه جوادیه که برای نخستین بار در سن نُه سالگی اقدام به حضور در جبهه می‌کند، اما ناکام می‌ماند. سرانجام در سن پانزده سالگی موفق می‌شود حضور در جبهه را تجربه کند.

حمید قاسمی نویسنده کتاب «بچه بازارچه» در گفت‌وگو با میزان درباره مضمون این اثر گفت: کتاب شرح زندگی نوجوانی است که در دوران جنگ به سن بلوغ می‌رسد و برای حضور در جبهه تلاش فراوانی میکند. او از ۹ سالگی تلاش می‌کند تا به جبهه اعزام شود و در نهایت در ۱۵ سالگی موفق می‌شود تا به خط مقدم برود و تا ۱۷ سالگی که جنگ خاتمه پیدا می‌کند همچنان درگیر رویداد‌های جنگ است.

وی ادامه داد: این کتاب خاطرات خود نوشتی است که توسط یکی از جوان‌ترین رزمندگان گردان حضرت علی اکبر (ع) نوشته شده و علی رغم چندین بار مجروحیت باز هم جبهه را رها نکرده و اقدام به شرکت درعملیاتی مختلف کرده و خاطرات جذابی را روایت می‌کند.

قاسمی به ویژگی‌های کتاب «بچه بازارچه» اشاره و بیان کرد: این اثر بخشی از زندگی یک رزمنده که دوران نوجوانی خود را در کوران جنگ و در خط مقدم گذرانده بیان کرده و مراحل بلوغ فکری او را در «دانشگاه جنگ» به خوبی مطرح می‌کند به عبارت دیگر دانشگاه جنگ محلی برای رشد فکری و ذهنی افراد است و آشنایان با توانایی‌های را مطرح می‌کند.

بدهی رزمندگان به تاریخ

وی در پاسخ به چرایی علت نگارش این کتاب تصریح کرد: برای کسانی که به جبهه رفته‌اند نوشتن خاطراتشان یک نوع ادای دین است. رزمندگان به نوعی به تاریخ یک بدهی دارند و آن هم ثبت خاطراتشان از زندگی در جبهه است.

جنگ توسط خود مردم اداره شد

این نویسنده تاکید کرد: اگر بعد از گذشت چهار دهه هنوز هشت سال دفاع مقدس زنده و پویا به نظر می‌رسد، علت آن این است که هشت سال دفاع مقدس، توسط خود مردم اداره می‌شد و در آن اقشار مختلفی، چون پزشک، دانشجو، استاد، بنا، کارگر، کشاورز و غیر حضور داشتند. پویایی که در صحنه‌های مختلف جنگ به خوبی احساس می‌شود؛ به نوعی تکلیفی بود که شرایط درجریان حاکم بر آن دوره به جامعه انتقال داده بود به همین دلیل این پاسخ به این سوال که چرا جوانان و نوجوانان جذب جبهه می‌شدند؟ اینگونه جواب داده می‌شود که حرکت آنها بدون اغراق و تقلید، برگرفته از فضای مردمی و معنوی حاکم بود.

آغاز بلوغ فکری

قاسمی به علت نامگذاری کتاب «بچه بازارچه» اشاره و بیان کرد: شروع دغدغه حضور در جبهه برای من از زمانی شکل گرفت که پسرکی تمام دستمزد تابستانش را که پس‌انداز کرده بود؛ برای خرید اسکیت هزینه کرد و همان روز اول اسکیت شکست. او به سمت خانه می‌رفت، اما حمله هوایی رژیم بعث به فرودگاه مهرآباد در ۳۱ شهریور باعث شکسته شدن کودکی این فرد و آغاز بلوغ فکری و ذهنی او شد. در فصل پایانی نیز راوی کتاب با گشتی در همان بازارچه و مناطق اطراف بار دیگر خاطرات را از روز‌های ابتدایی جنگ مرور می‌کند. محور مشترک بازار چه بود و نام کتاب هم «بچه بازارچه» گذاشته شد.

وی به بخش‌هایی از کتاب «بچه بازارچه» اشاره به بیان کرد: بیان زندگی در جبهه و فضای ویژه و خاص، دوران جنگ و روزمرگی آن در خط مقدم برای همه مخاطبان جذاب است. بودند دوستانی که به محض آشنایی با هم و مستحکم شدن پیوند دوستی بین آنها، یکی به شهادت می‌رسید؛ نقطه مشترک خاطره دوران دفاع مقدس است. اما فصلی در این کتاب‌است که در مورد لحظه شهادت شهید «حمیده صبوری» قرار دارد زمانی که در داخل بلم مورد اصابت گلوله قرارمی گیرد و از لحظه مجروحیت تا شهادت با این نوجوان رزمنده گفتگو و در انتها وداع می‌کند.

این نویسنده به روند انتشار کتاب «بچه بازارچه» پرداخت و افزود: این اثر به شیوه خاطرات مستند نوشته شده است. بخش‌هایی از کتاب به صلاح دید انتشارات سوره مهرحذف شد و فصل اول به صورت کپسولی از زندگی تا زمان قبل از حضور حمید قاسمی به جبهه، اطلاعاتی را به مخاطب می‌دهد. در این بخش ازعلاقه نوجوان نه سالگی تا ۱۵ سالگی که بالاخره توانست به آرزویش رسید و در جبهه حاضر شد پرداخته است حجم کتاب کم بوده تا مخاطب با علاقه به خواننده ادامه دهد. فصل انتهایی کتاب نیز به صورت فشرده به دوران بعد از جنگ و سوالاتی که در ذهن مخاطب در مورد شخصیت نخست کتاب است پاسخ می‌دهد.

قاسمی به ویژگی‌های کتاب «بچه بازارچه» اشاره و بیان کرد: حضورم در دفتر ادبیات دفاع مقدس سبب شد تا ویرایش و تدوین اثر با آرامش و در عین حال زیر نظر اساتید شکل بگیرد، در عین حال این کتاب توانست در بیست و یکمین دوره از انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس در سال ۱۴۰۲ برگزیده شود و نگارش این اثر چهارسال به طول انجامید. 


انتهای پیام/


برچسب ها: معرفی کتاب

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *